Oyen

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Limburg

oyen_richtingbordje_kopie.jpg

De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden; gelukkig staat er nog wel een richtingbordje in de buurt, zodat je weet welke kant je op moet om er te komen...

De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden; gelukkig staat er nog wel een richtingbordje in de buurt, zodat je weet welke kant je op moet om er te komen...

Oyen

Terug naar boven

Status

- Oyen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Kessel.

- De buurtschap Oyen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kessel.

- De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. In de omgeving (aan de Bosakkerweg) staat een richtingbordje naar deze buurtschap en naar de buurtschap Hout.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Wordt ook wel uitgesproken als Uijen.

In het Limburgs
Uue.

Oudere vermeldingen
1477 Oijen, oudtijds ingen Oey, 1803-1820 Vilas Oyes, 1803-1820 Huys Oyen, 1840(1) Ooijen, 1838-1857 Oeijen, Ouijen, 1845 Oijen.

Spelling
De plaatsnaam wordt soms ook wel als Oijen geschreven, maar gezien de spelling op het richtingbordje en van de straatnaam, die beide Oyen luiden, gaan wij ervan uit dat kennelijk de actuele correcte spelling is.

Naamsverklaring
Datief meervoud van ooi 'land aan een waterloop' (aan de Maas tussen Baarlo en Kessel).(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oyen ligt rond de gelijknamige weg, NO van Kessel, Z van Baarlo, en grenst in het O aan de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oyen 11 huizen met 80 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Een van de oudste boerderijen in deze buurtschap was De Bosakker (oudere spelling: De Boschakker), die zo'n 250 jaar oud was. De boerderij is in 1993, na een aantal overstromingen door de Maas, gesloopt. Op ongeveer dezelfde plek is Kaasboerderij Mertens gebouwd.

Tot de Tweede Wereldoorlog was er een voetveer over de Maas tussen Oyen en Belfeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 1 rijksmonument, zijnde Huis Oyen* (Ondersteweg 12), een voormalige kasteelboerderij, destijds behorende bij het bezit van de graven van Kessel. Het pand is opgetrokken uit zogeheten speksteen (= lagen rode baksteen afgewisseld door lagen gele mergel). De voorganger van de huidige boerderij dateert al van voor 1500, want Godart van Kessel noemt dit goed in 1477 bij zijn bezittingen. Het huidige pand dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 16e eeuw.
* Onder de link kun je een filmpje ervan bekijken.

Volgens sommige legendes zou het gebouw vroeger een versterkte boerderij zijn geweest, maar de bouwkundige details zoals de geringe muurdikte wijzen daar niet op. Het pand is wel omgracht geweest. De grachten zijn in de jaren vijftig van de 20e eeuw gedempt. In de omgeving staat de boerderij bekend als 't Huuske (= 't huisje). Voor nadere informatie zie het artikel Geschiedenis van Huis Oyen 1477-1780, door M. Flokstra (1994).

- Bij Huis Oyen staat een 17e-eeuws Mariakapelletje. De gemeente heeft het in 1980 gerestaureerd. Op een informatiepaneel ter plekke kun je lezen over de bijzonderheden.

- W van huisnr. 4 staat ook nog een kapelletje. Mariet Janssen meldt ons hierover het volgende: "Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heb ik op Groot-Hummeren gewoond, met uitzicht op 't Huuske Oyen en op dit tweede kapelletje van de buurtschap. Dat kapelletje onder de eikenboom is na de oorlog gebouwd als dank voor het overleven van de oorlog door de familie Jeu en Marie Peters. Ik kan me nog herinneren dat deze boerderij begin jaren 1940 door de Engelsen is gebombardeerd. Er vielen 7 bommen op de stal en schuren. De familie heeft het overleefd en heeft nog jaren in het beschadigde maar bewoonbare huis gewoond. Later is de boerderij weer opgebouwd en tevens is als dank het kapelletje gebouwd."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het ZW van de buurtschap ligt het bosgebied Begijnenberg, een rivierduin begroeid met eiken-berkenbos en naaldhoutaanplant.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Vóór de tijd dat achternamen formeel voor iedereen verplicht werden gesteld (dus vóór 1811), gaf men mensen soms de achternaam van de woonplaats waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen, als zij naar elders (vaak wel in de nabije omgeving) waren verhuisd. Zo ligt het voor de hand dat de voorouders van mensen met de achternaam Oyen of Oijen (dat zijn er vandaag de dag beide ca. 40) oorspronkelijk uit deze buurtschap afkomstig zijn. Zeker omdat in 1947 de grote meerderheid van de mensen met deze achternaam nog in de provincie Limburg woonachtig was. Maar nader onderzoek is per individueel geval wel nodig voor degenen die zich met stamboomonderzoek bezig houden, want de eveneens Noord-Limburgse buurtschap met huidige spelling Ooijen, onder het dorp Broekhuizenvorst, heeft in het verleden ook de beide genoemde spellingen gehad, en het Brabantse dorp met de huidige spelling Oijen is vroeger ook met y gespeld geweest, dus al deze drie kernen zijn mogelijke 'kandidaten' als je deze achternaam hebt dan wel voorouders hebt met deze achternaam.

Reacties

(4)

Hallo. Complimenten voor de mooie beschrijving van ons buurtschap. Helaas staat het adres van Huis Oyen verkeerd vermeld. Dit moet Ondersteweg 12 zijn.
Mvg Peter

Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Dank voor uw correctie! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Dat adres had ik van Wikipedia gehaald, in de veronderstelling dat het wel goed zou zijn. Niet dus, dat adres lag zelfs aan de andere kant van Kessel. Nou ja, tikfoutje kan iedereen gebeuren. Ik heb het aangepast.

Deze pagina was nog maar een beginnetje. Ik heb het nu zojuist hier en daar al een beetje uitgebreid, en o.a. een mooi artikel gevonden en gelinkt over de geschiedenis van 't Huuske. Jammer dat ik op het internet niet meer informatie kan vinden over het kapelletje. En volgens de atlas moet er nóg een kapelletje zijn in de buurtschap, W van huisnr. 4. Wellicht kun je t.z.t. eens nadere informatie achterhalen over een van beide of beide kapelletjes en mij die sturen?, dan kan ik dat op deze pagina verwerken. Ook over het bos Begijnenberg kan ik niets bijzonders vinden.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Goedemiddag Frank van den Hoven,
(...)
Veel succes met uw werk,
vriendelijke groet Mariet Janssen

Hartelijk dank mevr. Janssen voor uw mooie verhaal m.b.t. het tweede kapelletje van deze buurtschap! Zoals gemeld kon ik er niets over vinden, dus ik ben blij dat dit puzzelstukje m.b.t. deze buurtschap nu ook is ingevuld. Dat moeten angstige dagen voor u zijn geweest in die tijd. Dat vergeet je natuurlijk nooit. Dank voor uw wensen ook. Na ca. 25 jaar onderzoeken, schrijven, schrappen en herschrijven (ik ben hier sinds 1993 mee bezig), beogen alle pagina's medio 2021 inhoudelijk gereed te komen. Dus dit was weer een mooie stap in dit kader m.b.t. deze buurtschap.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen