Ontspanning

ontspanning_plaatsnaampuzzels_waspik_kopie.jpg

Een leuk spelletje om te doen is zinnen maken waarin een plaatsnaam ontbreekt, die iemand dan moet raden. Zoals: "Mijn buurvrouw heeft een slot op haar droogmolen: ze is bang dat ik haar..." (Waspik) En zo vind je er op de pagina Ontspanning nog ruim 1000

Een leuk spelletje om te doen is zinnen maken waarin een plaatsnaam ontbreekt, die iemand dan moet raden. Zoals: "Mijn buurvrouw heeft een slot op haar droogmolen: ze is bang dat ik haar..." (Waspik) En zo vind je er op de pagina Ontspanning nog ruim 1000

ontspanning_plaatsnaamzin_hongerige_wolf.jpg

Nog een uitdaging, als je van plaatsnaamspelletjes houdt, kan zijn om een zin te maken met alleen maar plaatsnamen erin. Voorbeeld: "Buren Roosteren Doodstil Hongerige Wolf."

Nog een uitdaging, als je van plaatsnaamspelletjes houdt, kan zijn om een zin te maken met alleen maar plaatsnamen erin. Voorbeeld: "Buren Roosteren Doodstil Hongerige Wolf."

bangert_athel_grafsteen_1.jpg

Sommige plaatsnamen werken op de lachspieren, zeker als je ze te letterlijk neemt. Zoals Bangert, een achternaam én de naam van een voormalige buurtschap. Deze naam heeft echter niets met bang zijn te maken, maar is Westfries voor bongerd = boomgaard...

Sommige plaatsnamen werken op de lachspieren, zeker als je ze te letterlijk neemt. Zoals Bangert, een achternaam én de naam van een voormalige buurtschap. Deze naam heeft echter niets met bang zijn te maken, maar is Westfries voor bongerd = boomgaard...

Terug naar boven

Fictieve plaatsnamen

Een aardig overzicht om eens door te lezen, is het overzicht van Nederlandse fictieve plaatsnamen. Bij de vaak hilarische namen staat ook vermeld in welke context ze gebruikt zijn of worden.

Hou je van taal, topografie, puzzelen en/of lachen? Dan kun je je met de onderstaande links een aardig tijdje vermaken.

Terug naar boven

Raad plaatsnaam in zin

- Raad de ontbrekende Nederlandse plaatsnaam in een zin. Losstaande plaatsnamen. Zin 1-100. Zin 101-200. Zin 201-300. Zin 301-400. Zin 401-500.

- Raad de ontbrekende Nederlandse plaatsnaam in een zin. Plaatsnamen als onderdeel van één of meer woorden. Zin 1-100. Zin 101-200. Zin 201-300. Zin 301-400. Zin 401-500.

Terug naar boven

Maak een zin met alleen plaatsnamen erin

- Nog een uitdaging, als je van plaatsnaamspelletjes houdt, kan zijn om een zin te maken met alleen maar plaatsnamen erin. Voorbeeld: "Buren Roosteren Doodstil Hongerige Wolf." Aad van de Wetering heeft op zijn zeer informatieve en leerzame site over taalkundige aangelegenheden (waar je ook veel puzzels kunt vinden) een prijsvraag uitgeschreven welke zinnen men kan maken met alleen Nederlandse plaatsnamen erin. Dat leverde 79 zinnen op. Zie hier zinnen met alleen Nederlandse plaatsnamen. Aad kwam op dit idee naar aanleiding van een campagne van een busmaatschappij enkele jaren geleden. De prijswinnende zinnen uit die campagne met zinnen-met-alleen-plaatsnamen, die destijds in de bushokjes hebben gehangen, kun je lezen onderaan de hierboven gelinkte pagina. Genootschap Onze Taal vraagt aan haar lezers op deze Facebookpagina om dit soort zinnen te bedenken, wat zo te zien nog niet meevalt... En deze meneer vond het een uitdaging om een zo lang mogelijke zin te maken met alleen plaatsnamen erin, met daarbij afgebeeld de plaatsnaambordjes die hij zelf heeft gefotografeerd.

Onlangs kwamen wij zelf een aardige op het spoor, bij het invoeren van 'volksmond'-plaatsbenamingen en die van hun inwoners: een inwoner van Noordscheschut is een Schutter. Rijpwetering heet in de volksmond Rip, een inwoner is een Ripper. Een inwoner van Loon is een Loner. Toen wij die drie kort na elkaar invoerden, kregen wij gelijk de associatie: 'Schutter Ript Loner'.

Terug naar boven

Plaatsenpuzzels

- Meer dan 100 online legpuzzels van foto's van Nederlandse plaatsen. Je kunt het aantal stukjes en daarmee de moeilijkheidsgraad zelf instellen, van 6 tot 247 stukjes.

Terug naar boven

Plaatsnamen raden

- Plaatsnamen raden per provincie, in verschillende moeilijkheidsgraden.

- https://www.vprogids.nl/tip~b798aa18-4c7a-42e9-8c45-d19a92d92893~hoe-goe... Raad de 355 gemeentenamen en/of de 2500 plaatsnamen in ons land, op een kaart.

- Op Topomania vind je heel veel testen om in spelvorm je topografische kennis te oefenen, van Nederland maar ook van de rest van de wereld.

Terug naar boven

Plaatsnamenliedje

- Over plaatsnamen kun je natuurlijk ook liedjes maken. Seth Gaaikema deed dat met het lied Ik zie een hinde lopen, dat hier wordt vertolkt door het combo Vakwerk (voor een toelichting op dit combo zie de tekst onder de video), met o.a. zanger Harry Slinger, die vooral bekend is vanwege zijn vroegere band Drukwerk.

Terug naar boven

Plaatsnamen-slang

- Een spelletje dat je alleen of in een groepje kunt doen, en wellicht heel lang kunt volhouden, is een 'plaatsnamen-slang' maken: de laatste letter van een plaatsnaam wordt de eerste letter van de volgende plaatsnaam. Of zo veel mogelijk plaatsnamen die met een bepaalde letter beginnen. Voor gevorderden kun je het moeilijker maken door te stellen dat het bijv. alleen in een bepaalde provincie mag liggen.

- Een slag moeilijker is een zo lang mogelijke 'slang' maken waarbij de laatste lettergreep gelijk is aan de eerste lettergreep van de volgende plaatsnaam, dus bijv. Woudenberg – Bergharen – Renkum. Maar dat kan al vrij snel ophouden omdat er bijv. geen plaatsnaam met in dit geval Kum- begint.

Terug naar boven

'Gekke' plaatsnamen

- Wij hebben op het internet een pagina gevonden met 'gekke plaatsnamen in Nederland'. En hier nog een lijst met, volgens de opsteller, 'plaatsen waar je niet zou willen wonen'. Voor de goede orde: hij bedoelt natuurlijk alleen qua naam. Uiteraard overlappen de lijsten deels. Nu is het nogal subjectief wat iemand al dan niet gek, vreemd, raar vindt. Maar als je de lijsten doorleest, zitten er inderdaad best veel laten we zeggen op zijn minst 'bijzondere' namen bij. Zeker als je ze zo allemaal achter elkaar op een rijtje ziet, én voorleest - én te letterlijk neemt: vaak betekenen de namen iets heel anders dan je zou op het eerste gezicht zou denken - werkt het inderdaad wel op de lachspieren. Het heeft óns in ieder geval heel wat lachsalvo's ontlokt. Daarom willen wij je deze lijsten niet onthouden. Ook Nick Muller heeft in HP/De Tijd (okt. en nov. 2015) lijstjes gemaakt met de volgens hem 19 meest bijzondere plaatsnamen van Nederland, de 19 meest deprimerende plaatsnamen van Nederland, en de 13 meest exotische plaatsnamen van Nederland.

Terug naar boven

Bijzondere verkeersborden

De meeste verkeersborden zijn natuurlijk algemeen bekend, of worden in ieder geval verondersteld algemeen bekend te zijn. De meest voorkomende verkeersborden vind je hier. Tijdens onze desk en field research voor het beschrijven van alle plaatsen ins ons land komen wij af en toe ook een verkeersbord tegen, al dan niet officieel, soms serieus, soms ludiek, soms ludiek met serieuze ondertoon, dat speciaal voor een bepaalde lokale gelegenheid of omstandigheid gemaakt is, en waar er slechts een of enkele van zijn. Vaak zit er ook een mooi verhaal over het ontstaan aan vast. Het leek ons daarom aardig daar op deze pagina een overzicht van te maken. Dit is nog maar een beginnetje. Er zijn er vast nog meer. Aanvullingen zijn welkom.

- In Ansen moet je uitkijken voor overstekende oudjes-met-rollator.

- :Kijk uit voor overstekende egels, in de Oliemulderstraat in Groningen. Het mooie verhaal over het ontstaan van en de ontwikkelingen rond dit bord vind je onder de link en de 5 gelinkte artikelen onderaan die pagina.

- In Saasveld moet je uitkijken voor overstekende kloten.

Hieronder in de bijlage vind je verder nog een plaatsnamenpuzzel waar je in de zin bij het ontbrekende woord een plaatsnaam moet invullen.

BijlageGrootte
Office presentation icon plaatsnamenpuzzel.pps660.5 KB

Reacties

(10)

Ik ben benieuwd naar het antwoord op de vraag: "Ik probeer die kromme haak terug te buigen. Hij breekt, jammer hij was ...."

Ik zal hem verklappen; het is 'Haastrecht'. :-)

Hij was stuk.

Nee, hij was door het buigen Haast recht, en vervolgens ging ie stuk :-)

Haastrecht

haast recht

Haastrecht

Haastrecht

De band van Harry Slinger was Drukwerk, niet Vakwerk.

Ik dacht eerst ook dat het een tikfout was. Maar ik heb het uitgezocht, en u hebt gelijk én tevens geen gelijk. Dat wil zeggen: de band van Harry Slinger was inderdaad Drukwerk, maar later heeft hij ook opgetreden met een band genaamd Vakwerk, en dát betreft de video hierboven. Het was dus geen tikfout. Maar om deze verwarring bij anderen in de toekomst te voorkomen, heb ik de tekst verduidelijkt, dus in die zin bedankt voor de tip. :-)
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen