Vinkebrug

Plaats
Buurtschap
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Halfweg ca 1900 kaart III (Kopie)_0.jpg

De buurtschap die tegenwoordig Vinkebrug heet, staat tot ca. 1925 nog op de kaarten als Houtrijk

De buurtschap die tegenwoordig Vinkebrug heet, staat tot ca. 1925 nog op de kaarten als Houtrijk

vinkebrug_op_kaart_vanaf_ca._1925_kopie.jpg

Rond 1925 verschijnt de plaatsnaam Vinkebrug op kaarten, waar het voorheen Houtrijk heette. Genoemd naar de gelijknamige, nabijgelegen brug over de trekvaart tussen Amsterdam en Haarlem.

Rond 1925 verschijnt de plaatsnaam Vinkebrug op kaarten, waar het voorheen Houtrijk heette. Genoemd naar de gelijknamige, nabijgelegen brug over de trekvaart tussen Amsterdam en Haarlem.

Vinkebrug

Terug naar boven

Status

- Vinkebrug is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer. T/m 21-9-1863 gemeente Houtrijk en Polanen. Per 22-9-1863 over naar gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, in 2019 over naar gemeente Haarlemmermeer.

- De buurtschap Vinkebrug valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Halfweg.

- Ter plekke is de buurtschap nergens aan te herkennen: niet alleen heeft de buurtschap geen plaatsnaamborden, wij hebben ter plekke ook geen straatnaambordje aangetroffen (althans via Google StreetView hebben wij dat niet kunnen ontdekken).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1839-1859 de Vinkebrug, 1865 Vinke Brug. Tot ca. 1925 staat deze buurtschap op kaarten nog te boek onder de naam Houtrijk, zijnde een van de kernen van de oorspronkelijke gemeente Houtrijk en Polanen. Zie de oude plattegrond elders op deze pagina. De huidige plaatsnaam raakt op kaarten pas vanaf 1925 in gebruik.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging bij de gelijknamige brug over de trekvaart van Amsterdam naar Haarlem. Het toponiem komt ook elders voor (1651 Vinckenburg, 1841 de Vinkenbrug, O van Diemen), zodat we misschien aan een bepaald type brug mogen denken. Ten noordoosten ligt de Vinkehoeve.(1)

Volgens genealogisch onderzoek (zie de reactie onderaan deze pagina) zou de Vinkebrug op zijn beurt genoemd zijn naar een nabijgelegen boerderij, waar een familie woonde die Vink heette. Dus de buurtschap is genoemd naar de brug, die genoemd zou zijn naar een nabijgelegen boerderij, die genoemd zou zijn naar de vroegere bewoners.

Kaartmateriaal bevestigt deze theorie vooralsnog niet (maar ook op kaarten kunnen fouten worden gemaakt, vandaar de voorzichtige formulering). Als je namelijk het kaartmateriaal op Topotijdreis.nl door de jaren heen bekijkt, zien we dat de boerderij met de naam Vinkehof (huisnr. 3)* rond 1890 op de kaarten verschijnt. Maar de direct ZW daarvan gelegen Vinkebrug (Z van huisnr. 4, ter hoogte van de huidige spoorwegovergang) bestaat dan al, ook met die naam. Dus volgens de kaarten is er eerst de brug, dan boerderij Vinkehof en vervolgens de plaatsnaam Vinkebrug (die rond 1925 op de kaarten verschijnt. Voorheen staat de bebouwing in deze omgeving als buurtschap Houtrijk op de kaarten). Overigens woont er op deze boerderij blijkens de telefoongids wel nog altijd een familie Vink. Overigens is daar kennelijk het een en ander herbouwd, want blijkens deze link dateert het huidige pand op nr. 3 uit 2007 en het op hetzelfde perceel gelegen pand op nr. 3a uit 1926.
* Dat dat pand deze naam heeft zien we op Topotijdreis rond bijv. het jaar 2000.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vinkebrug ligt rond de gelijknamige weg en de Groeneweg, die in ieder geval nog tot ca. 1900 Houtrijkerweg heet (zie de oude plattegrond elders op deze pagina), W van de dorpskern Halfweg en NO van het Knooppunt Rottepolderplein (= de 'kruising' van de A9 en de A200).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Tegenwoordig liggen aan de weg Vinkebrug nog maar 4 panden (huisnrs. 3/3a/4/4a). Als de nabijgelegen bebouwing aan de Groeneweg ook nog tot de buurtschap kan worden gerekend, komen er nog 4 panden bij. Enkele panden in de buurtschap zijn recentelijk afgebroken, omdat zij in de 'sloopzone' lagen van de Polderbaan van Schiphol.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van buurtschap Vinkebrug, door André van der Veen, voorzitter van vereniging Historisch Halfweg.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Middels het Project Vinkebrug van Stichting Herstelling zijn tot 2015 in deze buurtschap jonge Amsterdamse 'veelplegers' weer op het rechte pad geholpen door middel van sport en het aanleren van aspecten als op tijd komen, gezag accepteren, samenwerken, regelmaat en werkdiscipline. Met de jongeren wordt gewerkt aan het onderhoud van recreatiegebied Spaarnwoude, zodat het mes aan meer kanten snijdt. Inmiddels omvat het project nog meer locaties, zoals in Den Helder. Op andere locaties wordt vaak gewerkt aan onderhoud en herstel van forten en soortgelijke monumentale objecten. - Video over het project. - Artikel over het project. - Reportage over het project in Trouw, 2013. Het project was gevestigd in het pand op huisnr. 7, maar dat moest worden afgebroken omdat het in de 'sloopzone' lag van de Polderbaan van Schiphol. Daarom is in 2015 voor het project een gerenoveerd boerderijtje, dat Fenix is gedoopt, in gebruik genomen, gelegen 2 km N van de buurtschap, aan de Noordzeekanaalweg. Naar aanleiding van dit project is de 'Methode De Vinkebrug. Participatie en recidivevermindering door inzet op inzetbaarheid' ontwikkeld.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude behartigt de belangen van de dorpen Haarlemmerliede en Spaarnwoude plus de buurtschappen Penningsveer en Vinkebrug, alle met bijbehorend omliggend gebied.

Reacties

(1)

Hallo,
Mijn naam is Henk Vink. Mijn moeder heeft destijds veel genealogisch onderzoek gedaan. Daarbij kwam ze erachter dat de Vinkebrug zijn naam te danken heeft aan een boerderij vlakbij de brug. Die familie heet Vink en het zijn voorouders van mijn vader, ook Henk Vink. Kunt u dat bevestigen?
Met vriendelijke groeten,
Henk Vink

Reactie toevoegen