't Veen (Zuidbroek)

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Oldambt
Groningen

't Veen (Zuidbroek)

Terug naar boven

Status

- 't Veen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Midden-Groningen. T/m 30-6-1965 gemeente Zuidbroek. Per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- Buurtschap 't Veen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidbroek.

- Buurtschap 't Veen heeft geen plaatsnaamborden zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naam komt ook elders voor
Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers NNO gelegen gelijknamige buurtschap onder het dorp Siddeburen, en met de voormalige buurtschap Het Veen, welk gebiedje tegenwoordig Kloosterveen heet, 5 km Z van 't Veen, direct ZW van Muntendam. Tegenwoordig alle drie in dezelfde gemeente gelegen.

Oudere vermeldingen
1840 Uiterbuursterveen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap 't Veen ligt rond de gelijknamige, onverharde weg, NW van Zuidbroek, W van Uiterburen, NO van Spitsbergen. De weg ligt, vanuit Uiterburen gezien, in het verlengde van de Drostenlaan, die op haar beurt een W zijweg is van de weg Uiterburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap 't Veen, die dan nog Uiterbuursterveen heet, 2 huizen met 10 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap een handvol panden, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Joods kerkhof nabij de splitsing met de Botjesweg (van 1883-1934 was er een synagoge in de O buur-buurtschap Uiterburen; onderaan de pagina onder deze laatste link kan er op een link worden geklikt met daaronder een foto van voornoemd kerkhof, anno ca. 1970).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2011 is in een deel van de zandafgravingsplas (waar nog steeds zand wordt gewonnen) N van 't Veen de zwemplas Botjes Zwembaai gerealiseerd.

Reacties

(2)

't Veen is ook een buurtschap ten zuiden van Siddeburen.

Dank voor de tip! Ook deze buurtschap blijkt al decennia geleden ten onrechte van de kaart te zijn verdwenen als plaatsnaam, want de bebouwing is er nog, dus bestaat de buurtschap ook nog altijd. En er blijkt ook nog veel over te vertellen. Ik heb er een pagina over aangemaakt op https://www.plaatsengids.nl/t-veen-siddeburen en de plaats toegevoegd aan de pagina https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnamen-onterecht-niet-de-atl....

Reactie toevoegen