Gieterzandvoort

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

gieterzandvoort_plaatsnaambord_wit_kopie.jpg

Gieterzandvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gieten. De buurtschap valt onder het dorp Gieten. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Gieterzandvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gieten. De buurtschap valt onder het dorp Gieten. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

gieterzandvoort_plaatsnaambord_blauw_kopie.jpg

Na een herinrichting van de weg door Gieterzandvoort in 2009, is het een zone geworden waar een max. snelheid geldt van 60 km/uur. Tevens zijn er toen nieuwe, blauwe plaatsnaambordjes geplaatst.

Na een herinrichting van de weg door Gieterzandvoort in 2009, is het een zone geworden waar een max. snelheid geldt van 60 km/uur. Tevens zijn er toen nieuwe, blauwe plaatsnaambordjes geplaatst.

gieterzandvoort_wit_plaatsnaambord_2022_kopie.jpg

... maar blauwe plaatsnaamborden buiten een bebouwde kom is niet handig (waarom dat zo is, kun je lezen onder Status), daarom zijn ze in 2021 toch maar weer wit geworden...

... maar blauwe plaatsnaamborden buiten een bebouwde kom is niet handig (waarom dat zo is, kun je lezen onder Status), daarom zijn ze in 2021 toch maar weer wit geworden...

Gieterzandvoort

Terug naar boven

Status

- Gieterzandvoort is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gieten.

- De buurtschap Gieterzandvoort valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gieten.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. In 2009 is de brug over de Hunze vervangen en is op de weg een nieuwe laag asfalt met grasblokken aangebracht. Tegelijkertijd heeft de buurtschap toen nieuwe, blauwe plaatsnaambordjes gekregen (voorheen waren er witte plaatsnaambordjes) en is er sindsdien sprake van een zone waar max. 60 km/u mag worden gereden, wat door bijbehorende portalen wordt aangeduid. Het blauwe plaatsnaambordje zag eruit als een straatnaambordje (qua formaat en kleur), maar was dat niet, want er bestaat geen straat Gieterzandvoort... Onduidelijk was ook dat door de blauwe kleur men het ten onrechte als blauw plaatsnaambord dus 'bebouwde kom' had kunnen beschouwen, hoewel het formaat daar weer niet op duidde. Anderzijds staat er in de regels o.i. niets over het minimale formaat van komborden. Kortom het plaatsnaambordje had o.i. beter wit kunnen blijven, dat was voor de argeloze voorbijganger wel zo duidelijk geweest. En men had dat gelijk in het portaal van de 60 km-zone kunnen monteren in plaats van ernaast, dat had er toch ook 10x netter uitgezien... (voorbeeld). Wellicht heeft de gemeente dit gelezen, want in 2021 verschijnen er weer witte plaatsnaamborden...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Zandvoort. Ook buur-buurtschap Eexterzandvoort heet in de Volkstelling van 1840 nog 'gewoon' Zandvoort. Wij hebben de indruk dat het in die tijd, mede gezien de naamgevingen toen, één buurtschap was, die onder twee gemeenten viel (resp. Gieten en Anloo). Tegenwoordig wordt Eexterzandvoort als dorp beschouwd (vanouds een buurtschap van het dorp Eext) en Gieterzandvoort als buurtschap (van het dorp Gieten).

Naamsverklaring
Samengesteld uit zand en voorde, dat hier de betekenis 'droge weg door drassig land' kan hebben.(2) In dit geval met het voorvoegsel Gieter-, als 'Zandvoort onder Gieten', om het te onderscheiden van buurdorp Eexterzandvoort, 'Zandvoort onder Eext'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gieterzandvoort ligt NO van Gieten, rond de weg Zandvoort.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap, toen dus nog 'gewoon' Zandvoort geheten, 4 huizen met 56 inwoners (dat was dus alleen het deel van het toenmalige Zandvoort dat nu Gieterzandvoort heet. Het deel van het toenmalige Zandvoort dat nu Eexterzandvoort heet, staat onder die plaatsnaam vermeld). Dat is met gemiddeld 14 mensen in 1 huis ook voor die tijd beduidend meer dan gemiddeld (in die tijd was het meest voorkomend 6 tot 10 mensen in 1 huis). Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Café Engelsman
Het bekendste pand in Gieterzandvoort was lange tijd het café van Jan en Klaosie Engelsman. Gieter boeren, en die niet aIleen, gingen er op zondagmorgen even uitrusten als ze in het veen hun land hadden geïnspecteerd en de vele vrijgezelle jongens uit de buurt zaten er steevast op zondagavonden. Jan Engelsman, die door de week met paard en wagen met winkelwaar op pad ging, was een soort burgemeester van de Zandvoort. Een man met allure en met mooie verhalen. Klaosie hield ondertussen de boekhouding bij van de verteringen. Het bier kwam uit de muur via een mooie koperen kraan. Het was er koel onder de grote lindebomen. Jan Engelsman stierf in 1969, zijn vrouw zette het café nog een paar jaar voort, maar na een roofoverval was er geen aardigheid meer aan. Het huis werd verkocht en is nu verbouwd tot een rustiek landhuis. (bron: G. Nijenhuis: 'Kent u ze nog... de Gieters´, uitg. Europese Bibliotheek. Opvallend is overigens dat veel personen op de foto bij deze tekst de achternaam Zandvoort dragen, en dus kennelijk naar hun buurtschap zijn vernoemd)

Tolhuis
Van 1847 tot 1917 is in Gieterzandvoort een tolhuis met tolboom in functie geweest. Weet iemand daar meer van? Wat was de functie? Bestaat het pand nog?

Jeugdherinneringen
Hilarische avonturen uit de jeugd van Roelf Dijkhuizen: vissen in Gieterzandvoort in de jaren vijftig.

Boek in wording
"Hallo, ik ben Ina Hilbolling - ten Hof uit Gieten en ben al enige tijd bezig met het schrijven van een boek over Gieterzandvoort. Ik zou graag in contact willen komen met een ieder die voor mij informatie / foto's of wat dan ook heeft over deze buurtschap. Ook de bewonersgeschiedenis breng ik in kaart, dus... als je in 'Zandvoort' hebt gewoond neem contact met me op via een e-mail naar inatenhof@msn.com Schrijven kan ook: Asserstraat 38, 9461GD Gieten. Alvast super bedankt!"

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in buurtschap Gieterzandvoort (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Links / Voorzieningen

- Glasvezel: - Eexterzandvoort en Gieterzandvoort hebben in september 2016 een glasvezelnetwerk gekregen en gaan daarmee "van slak naar haas", aldus het nieuwsbericht in DvhN (het glasvezelnetwerk verhoogt de internetsnelheid van de deelnemers van 1Mbps naar 200 tot 500Mbps. Dat komt neer op een downloadsnelheid van maximaal 62,5 MB per seconde). Ca. 85% van de huishoudens in deze kernen heeft ingetekend om hieraan mee te doen. Het is het eerste glasvezelnetwerk in Drenthe naar Zweeds model, een zogenoemd open net. Alle aanbieders van internet kunnen onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van het glasvezelnet, dat eigendom is van de gebruikers zelf. Het initiatief in deze kernen is van de coöperatie ECO Oostermoer Verbindt. Provincie en inwoners betalen er beide aan mee.

De bedoeling is het netwerk als een olievlek uit te rollen naar andere plattelandsgebieden in het Oostermoergebied. Met de ervaringen uit de proef wil de coöperatie de dekking uitbreiden naar de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo, inclusief de buitengebieden. "Het gaat om de leefbaarheid in de buitengebieden, waar voorzieningen de laatste decennia drastisch zijn teruggelopen. Een goede internetverbinding hoort intussen tot de basisvoorzieningen", aldus voorzitter van de coöperatie Jan Hospers. Ook elders in de provincie wordt hard gewerkt aan tientallen glasvezelinitiatieven.

Reacties

(5)

Vroeger woonde er nog familie van me. Ik weet niet of er nog nazaten van zijn. Zijn naam was Stoffer Mulder.
J. Mulder
Nieuwegein

Zoek nazaten van mijn familie die daar 200 jaar lang gewoond hebben. Fam. Meijers

Als er iemand reageert, laat ik het u weten.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Het buurtschap heeft nu witte plaatsnaamborden.
De gemeente Aa en Hunze heeft ze afgelopen winter geplaatst.

Dank voor de tip! Dat was me nog niet opgevallen. Ik heb tekst en beeld er op aangepast.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen