Ruiten

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Duurswold
Groningen

Slochteren Molen de Ruiten..jpg

Molen De Ruiten in buurtschap Ruiten

Molen De Ruiten in buurtschap Ruiten

Ruiten

Terug naar boven

Status

- Ruiten is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Midden-Groningen. T/m 2017 gemeente Slochteren.

- De buurtschap Ruiten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Froombosch.

- De buurtschap Ruiten heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
(De) Roetn.

Oudere vermeldingen
Ca. 1660 D'ruit, 1781 de Ruiten, 1867 De Ruten. Op kaarten is het lidwoord sinds de jaren dertig van de 20e eeuw 'van de kaart verdwenen'. Het waarom daarvan is ons niet duidelijk, omdat wij hebben begrepen dat het ter plekke nog altijd De Ruiten wordt genoemd (maar bij afwezigheid van plaatsnaambordjes en een gelijkluidende straatnaam houden wij vooralsnog toch maar de atlas-spelling aan).

Naamsverklaring
Deze naam zou zijn ontstaan uit rûhitha-* 'ruigte, struikgewas, onkruid (met name waterplanten als riet en biezen)'. Eerder rechtstreeks te verbinden met het Groningse roet, ruut, 'onkruid'. De Ruiten A in Groningen heette anno 1327 Ruetna. Zie ook Ruitenveen en Rutbeek.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ruiten ligt ZW van Slochteren, W van Froombosch, rond de Ruitenweg en het, vanuit Froombosch gezien, begin van de Groenedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ruiten omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen De Ruiten (Groenedijk 28a) is eigendom van Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. Dit is de 3e molen op deze plek. De eerste dateerde uit 1786 en is in 1854 afgebrand, de tweede is in december 1934 afgebrand en in 1935 opgevolgd door de huidige molen. Voor de bouw van de huidige molen is gebruik gemaakt van de in 1935 afgebroken poldermolen van de Zandwerfpolder onder Hellum, aan de zuidzijde van het Schildmeer. De molen bemaalde de ruim 400 ha grote Polder De Ruiten van het gelijknamige waterschap, dat van 1829 tot 1969 bestaan heeft. De molen is op afspraak te bezichtigen (tel. 0598-392413).

Reacties

(3)

Molen is op afspraak te bezichtigen en zeker een bezoek waard. Erg gastvrije molenaar!!

Mijn familie had het altijd over De Roeten (in het Gronings). Waar is die "De" verdwenen? De naam van de molen (en het waterschapje) suggereert dat die er wel degelijk bijhoort (of bijhoorde?).

Dank voor de tip. Ik heb zojuist het hoofdstuk Naam toegevoegd, waarin ik e.e.a. expliceer.

Reactie toevoegen