Havikhorst

Plaats
Buurtschap
Barneveld
Veluwe
Gelderland

Havikhorst-De-Glind-MSD-20120201-253813.jpg

Als je als buurtschap van de gemeente geen plaatsnaamborden krijgt, maak je die toch gewoon lekker zelf? In Havikhorst hebben ze een zeer fraai exemplaar gemaakt.

Als je als buurtschap van de gemeente geen plaatsnaamborden krijgt, maak je die toch gewoon lekker zelf? In Havikhorst hebben ze een zeer fraai exemplaar gemaakt.

havikhorst_buurtschap_op_actuele_kaart_kopie.jpg

Op deze kaart kun je de boerderijen Groot Havikhorst, Klein Havikhorst en Nieuw Havikhorst goed zien liggen. De gele lijn is de gemeentegrens. Daarom valt de buurtschap onder dorp De Glind gem. Barneveld en niet onder Achterveld gem. Leusden. (© Kadaster)

Op deze kaart kun je de boerderijen Groot Havikhorst, Klein Havikhorst en Nieuw Havikhorst goed zien liggen. De gele lijn is de gemeentegrens. Daarom valt de buurtschap onder dorp De Glind gem. Barneveld en niet onder Achterveld gem. Leusden. (© Kadaster)

Havikhorst

Terug naar boven

Status

- Havikhorst is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Barneveld.

- De buurtschap Havikhorst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Glind.

- Deze naam komt in geen enkele atlas of plaatsnamenlijst voor als buurtschap, maar is het toch wel, want ter plekke staan fraaie zelfvervaardigde borden met de tekst 'buurtschap Havikhorst' en een kleurrijke afbeelding van een havik. En als inwoners ter plekke aangeven dat ze hun bebouwing en gemeenschap een buurtschap vinden, dan is dat zo (daar hoeft een instantie zoals een gemeente geen formeel besluit voor te nemen, en/want het heeft geen juridische of wettelijke consequenties).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Havikhorst ligt W van Barneveld, ZO van Achterveld, NO van De Glind, rond de kruising van de Helweg met het doodlopende Havikhorsterpad.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De familie van Zijtveld woont al generaties lang op de monumentale boerderij Groot Havikhorst uit 1855 op Helweg 9. Altijd als pachters van de Westerveldsstichting. Als monument is de buitenkant van de boerderij gebonden aan allerlei regelgeving. "We moesten bijvoorbeeld overleggen met de gemeente welke kleuren we de kozijnen, ramen en daklijsten zouden geven. Binnen mag er meer. Er is door de jaren heen veel verbouwd," bevestigt Henco van Zijtveld. "De oude schouw is nog gedeeltelijk authentiek met van die bijzondere bruine tegeltjes. En ook de levensboom boven de deur is origineel. Maar verder is het een huis waarin geleefd wordt, in deze tijd." (bron: Barneveldse Krant, 8-2-2003)

- Boerderij Nieuw Havikhorst had oorspronkelijk als adres De Glind 90-I, later nr. 146, weer later Havikhorsterpad 1 te Achterveld en tegenwoordig Helweg 2 te De Glind. De boerderij dateert uit 1926.

- En dan is er ook nog boerderij Klein Havikhorst op Havikhorsterpad 7.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van dorp De Glind en buurtschap Havikhorst door fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Jongeren: - Op het erf van de familie Van Zijtveld is sinds 2005 een jongerenkeet, waar jongeren van De Glind bijeenkomen. Moeder Rita over hoe de "keet zonder naam" op hun erf is gekomen: "Onze middelste zoon wilde twee jaar geleden graag met enkele vrienden in het weekend bij elkaar komen. Het kerkelijk jeugdwerk op zaterdagavond trok hen niet zo. Het gevaar bestond dat ze in een andere keet of discotheek hun zaterdagavond zouden gaan doorbrengen. Toen we dat hoorden, hebben we besloten een plek vrij te maken op ons erf, met de gedachte de jongeren vast te houden." De ouders van de andere jongeren zijn vooral blij dat de Van Zijtvelds - die voorheen actief waren in het kerkelijk jeugdwerk - het initiatief hebben genomen. In de keet gelden duidelijke afspraken over de hoeveelheid alcohol, het soort muziek en het volume, en de sluitingstijd. De Van Zijtvelds ervaren het beleid van de gemeente Barneveld om keten onder strikte voorwaarden te gedogen als positief. "De jongelui merken zo dat er vanuit de gemeente sociale controle is en dat ze niet zomaar hun gang kunnen gaan." (bron en voor nadere informatie zie de reportage over de jongerenkeet in buurtschap Havikhorst in Reformatorisch Dagblad, 3-10-2007)

Reacties

(2)

LS,
Weet u misschien hoe de verschillen in naam Havikhorst/Havikshorst zijn ontstaan?

(antwoord zie hieronder)

Mocht dat verschil er al ooit zijn geweest (bij deze plaatsnaam en/of in uw familienaam), dan is dat doorgaans geen bewuste en weloverwogen keuze geweest, maar gewoon zo 'gegroeid', omdat iemand de ene dan wel de andere variant lekkerder vond klinken (in dit geval zien we dat deze buurtschap althans de boerderijen met die naam vanaf oude kaarten eind 19e eeuw tot heden altijd zonder tussen-s gespeld zijn geweest. Maar dat kan daarvóór best anders zijn geweest. Daar hebben wij echter geen kaarten of teksten van). Taalkundig blijkt er ook geen regel voor de tussen-s, anders dan dat men op het gevoel moet afgaan, wat het lekkerst klinkt. Zie https://onzetaal.nl/taaladvies/tussen-s/.

Zo ben ik bij deze naam als straatnaam gewend aan Havikshorst met tussen-s, omdat die straat in Amersfoort, waar ik gewoond heb, zo heette. En ik vind dat ook het lekkerst klinken in dit geval; horst van een havik: Haviks-horst. Qua straatnaam zie we dat in het land beide vormen in gebruik zijn. Zie https://www.postcode.nl/zoek/havikhorst. Maar bijv. Sperwershorst klinkt weer niet lekker. Daar klinkt Sperwerhorst beter. Een straatnaam Sperwershorst is er dan ook niet. Zie https://www.postcode.nl/zoek/sperwershorst.

Overigens kom je in echt oude documenten, sowieso t/m de 18e eeuw maar ook nog wel later, allerlei verschillende spellingen tegen van 1 plaatsnaam omdat men plaatsnamen (maar ook achternamen!) vaak opschreef naar hoe het klonk en men dacht dat het goed was. Immers de burgerlijke stand waarbij men een achternaam moest kiezen die in de gemeentelijke registers werd ingeschreven, is er pas sinds begin 19e eeuw.

Een extreem voorbeeld vond ik bij Kockengen, dat door de lokale pastoor eind 18e eeuw in slechts een handvol jaren tijd op 9 verschillende manieren in het doopregister werd gespeld! Dus die pastoor had ook nog eens een slecht geheugen, omdat hij kennelijk niet meer wist hoe hij het kort ervoor bij een andere geboorte had gespeld, én nam kennelijk ook niet de moeite om even terug te bladeren in het register. Zie https://www.plaatsengids.nl/kockengen#naam

Reactie toevoegen