Endepoel

Plaats
Buurtschap
Venray
Noord-Limburg
Limburg

Endepoel

Terug naar boven

Status

- Endepoel is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venray.

- De buurtschap Endepoel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Merselo.

- De buurtschap Endepoel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Genoemd naar een huisnaam ter plekke. Oudst bekende vermelding 1899. Betekent 'eendenpoel'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Endepoel ligt rond de gelijknamige weg, het Z gedeelte van de Loonsedijk, de Beekweg tussen de kruispunten van die weg met de weg Kleindorp en de eerste weg Beek, en het W gedeelte van de weg Hansenberg. De buurtschap ligt NO van het dorp Merselo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Endepoel omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In de Tweede Wereldoorlog was hier een kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD).

- In het archief Gemeentewerken Venray 1917-1969 bevindt zich in doos 19 een dossier m.b.t. 'Noodbehuizingen kamp Endepoel, 1946-1948'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- N van Endepoel, W van de Loonsedijk, staat een replica van een oude grenspaal tussen Limburg en Noord-Brabant: GP 8 'Achter ‘t Sant paal / Korte paal'. Op 1228 m naar het oosten staat de Paal bij Coepkenshoff. Op 1996 m naar het westen staat de Lange paal. De naam van deze paal moeten we verklaren vanuit de richting Overloon want dan ligt hij 'achter het zand'. Ten oosten van deze paal ligt namelijk een grote en vooral hoge zandverstuiving die nu niet meer is waar te nemen vanwege het aangeplante bos. De kaarten ten tijde van Napoleon (Tranchotkaarten) laten zien dat vanaf dit punt nabij de weg van Overloon naar Merselo diverse land- of karwegen de Peel in gingen. Zij 'weegden' de herder met zijn kudde als ook de voerlieden van de turfkarren naar de uitgestrekte peelgronden. Een van deze hoofdwegen oftewel de oeroude landweg voor de bewoners liep westwaarts verder, genoemd “die Baekelsche Baen”. Deze liep via de Kleverenberg (een natuurlijke verhoging in het moeras) dwars door de Peel richting Bakelse kerktoren.

Omdat het peelgebied in die tijd een grote open vlakte was, werden de kerktorens van de dorpen vaak als ijkpunt gebruikt om grenslijnen te bepalen. Het grote gebied ten zuiden van deze paal werd “Het Roozendal” genoemd. Ongeveer 1 km richting Merselo ten westen van de Overloonsedijk ligt - waar tussen 1942 en 1944 een Duits Arbeiderskamp lag - de schuttersweide ’t zandakker gilde. Ten oosten hier van ligt een uitgedroogd ven de Endepoel. Bereikbaarheid locatie: Via de Overloonsedijk en vanuit Merselo richting Overloon over de brug Afleidingskanaal, direct voor de bosrand linksaf. Ca. 180 m de zandweg in bij bord Ballonzuilbossen. Vanuit Overloon richting Merselo direct voor de bocht in de bosrand rechtsaf ca. 180 m zandweg in bij bord Ballonzuilbossen. Gelegen tussen WKP 24 en 32 en WKP 61 en 14 (Vredepeel en Merselo). Parkeren: Naast de zandweg. (bron)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Volgens de Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Merselo (2011) ligt hier het bosgebied Endepoel / Giesevenneke.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van panden en personen uit buurtschap Endepoel.

Terug naar boven

Links

- Verenigingen: - Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray heeft haar schuttersweide en schuttersgebouw aan de Loonsedijk (nr. 5a) in buurtschap Endepoel. Dus niet schrikken als je er in de buurt wandelt of fietst en ineens schoten hoort, het is de schutterij maar ;-) Het Schutskempke is het schuttersgebouw en het tweede huis voor vele leden van de schutterij. Met eigen gezamenlijke inspanning van de leden is dit gebouw in 1988 tot stand gekomen. Alle voorzieningen voor de schutterij zijn er aanwezig inclusief de karakteristieke schietbomen met kogelvangers. Het onderhoud van deze prachtige schuttersweide, gelegen in het bosrijke gebied van de Endepoel, wordt volledig gedaan door eigen krachten. Als je er een bezoekje brengt, wandel dan ook zeker het schitterende schutterspad; een culturele wandeling langs de schuttersweide, waarin je wordt meegenomen langs de historie van het schutters- en gildewezen aan de hand van twee jeugdige personen.

Tevens wordt deze accommodatie gebruikt om groepen te ontvangen die willen kennismaken met de schutterij en hun gebruiken. Dit geschiedt in de vorm van een promotiebijeenkomst, waarbij je kennismaakt met het schutters-en gildewezen, waarvoor de leden van de schutterij ter beschikking staan. Zij kunnen je alles vertellen over de schutterijen in het algemeen en natuurlijk in het bijzonder over Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray. Desgewenst kun je van de mogelijkheid gebruik maken om een schot te lossen met de Oud Limburgse Schuttersbuks of de windbuks.

Reacties

(2)

Waar komt de naam Endepoel vandaan?

Ik heb het even nagezocht en hierboven toegevoegd, en de pagina gelijk ook anderszins verder inhoudelijk uitgewerkt.

Reactie toevoegen