Oosterhörn

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

oosterhorn_plaatsnaambord.jpg

Eenvoudige, maar fraaie plaatsnaambordjes bij buurtschap Oosterhörn, N van het dorp Hornhuizen. Bijna de hele buurtschap staat op de foto, want deze omvat slechts twee woonhuizen en nog een ongenummerd gebouw.

Eenvoudige, maar fraaie plaatsnaambordjes bij buurtschap Oosterhörn, N van het dorp Hornhuizen. Bijna de hele buurtschap staat op de foto, want deze omvat slechts twee woonhuizen en nog een ongenummerd gebouw.

oosterhorn_westerhorn_hornhuizen_e.o._kaart_2014_kopie.jpg

Het dorp Hornhuizen, met WZW ervan de nederzetting Westerhorn en ONO ervan de nederzetting Oosterhörn. Beide nederzetttinkjes omvatten slechts twee panden.

Het dorp Hornhuizen, met WZW ervan de nederzetting Westerhorn en ONO ervan de nederzetting Oosterhörn. Beide nederzetttinkjes omvatten slechts twee panden.

Oosterhörn

Terug naar boven

Status

- Oosterhörn is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Kloosterburen, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Oosterhörn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hornhuizen.

- De buurtschap Oosterhörn heeft eenvoudige maar fraaie en qua uitvoering unieke plaatsnaambordjes - wellicht een initiatief van de inwoners? - en ligt buiten de bebouwde kom. Wellicht een goed voorbeeld voor andere buurtschappen die nog geen plaatsnaambordjes hebben... De plaatsnaam staat overigens pas sinds kort in de atlassen (in een online versie vinden we de naam vanaf 2013), wat vermoedelijk een gevolg is van de plaatsing van de plaatsnaambordjes.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Oosterhorn. Aangezien op de plaatsnaambordjes de Groningse spelling staat, houden wij die aan op onze pagina.

Naamgeving
Oosterhörn is de tegenhanger van het gelijksoortige mini-buurtschapje Westerhorn W van Hornhuizen. Horn (Gronings: hörn) betekent in principe 'hoek', maar het is mogelijk dat Westerhorn zo genoemd is naar de ligging ten opzichte van Hornhuizen, dus in de zin van 'de plaats die westelijk van Hornhuizen ligt'. De naam Oosterhörn is van recenter datum. Deze zou op zijn beurt genoemd kunnen zijn naar de ligging van opzichte van Westerhorn. Zodat de naam van beide dus niets met een 'hoek' te maken heeft, wat je op het eerste gezicht wel zou denken. Ook de oorspronkelijke spelling van de plaatsnaam Hornhuizen (Howerahusum en latere, soortgelijke spellingen) heeft overigens niets met een hoek te maken, wat toegelicht wordt onder Hornhuizen > Naam.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oosterhörn ligt aan de Dijksterweg, NO van het dorp Hornhuizen, NNW van de dorpen Kruisweg en Leens en NW van het dorp Kloosterburen en Z van de Waddenzee, ter hoogte van het uiterste O van het eiland Schiermonnikoog, en ligt verder WZW van het dorp Pieterburen en OZO van het dorp Lauwersoog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Oosterhörn omvat 2 huizen, huisnrs. 10 (= boerderij Meimaheerd) en 13, en een ongenummerd gebouw; de buurtschap heeft 2 inwoners.

Reacties

(2)

Ligging: De buurtschap Oosterhörn ligt een 50 tot 100 meter westelijker dan op de kaart aangegeven (die wijst de oostgrens aan). rond de Dijksterweg, huisnummers 10 en 13. Verder klopt de beschrijving.
Statistische gegevens: De buurtschap Oosterhörn omvat 2 huizen en 1 ongenummerd gebouw, met 2 inwoners.
Met vriendelijke groet, Jan Johan Kuiper (inwoner van Oosterhörn)

Dank voor uw 'puntjes op de i'. Dat maakt het net helemaal af, dus daar zijn we blij mee. En nog wel uit de eerste hand, van een van de inwoners. Ik heb het kaartje en de beschrijving aangepast. Dan weet u ook vast wel wanneer, waarom en door wie de fraaie plaatsnaambordjes geplaatst zijn? Was het een initiatief van een der inwoners, of van de heemkundekring? Wij juichen het nl. toe als bij een buurtschap - hoe klein ook, net zo goed als een stad of dorp óók een woonplaats zijnde waar dús plaatsnaambordjes horen - plaatsnaambordjes worden geplaatst, zodat de inwoners ook aan bebording kunnen zien waar ze wonen (als er geen bordjes staan is met name import zich daar nl. niet altijd bewust van), en bezoekers, leveranciers, toeristen en hulpdiensten ook kunnen zien wanneer ze een buurtschap binnenkomen en weer verlaten. Wel zo handig en netjes toch? Helaas moeten ca. 2.000 van de ca. 4.000 buurtschappen nog altijd bordjes ontberen, maar er zijn gelukkig hier en daar inhaalslagen gaande. Vaak is er een specifieke aanleiding voor een plaatsing ergens, waar soms weer een mooi verhaal aan vast zit, vandaar dat wij daar altijd benieuwd naar zijn.

Reactie toevoegen