Sint Maartensvlotbrug

Plaats
Dorp
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

sint_maartensvlotbrug_de_anloup_poster.png

Stichting Kerk en Recreatie Sint Maartensvlotbrug heeft, onder de naam De Anloup, meer dan 50 jaar recreatieactiviteiten in de zomer verzorgd voor vakantiegangers in Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee.

Stichting Kerk en Recreatie Sint Maartensvlotbrug heeft, onder de naam De Anloup, meer dan 50 jaar recreatieactiviteiten in de zomer verzorgd voor vakantiegangers in Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee.

sint_maartensvlotbrug_de_anloup.jpg

Clubgebouw De Anloup in Sint Maartensvlotbrug van de Stichting Kerk en Recreatie Sint Maartensvlotbrug is helaas, na een bestaan van meer dan 50 jaar, in 2014 afgebroken omdat de pacht is opgezegd.

Clubgebouw De Anloup in Sint Maartensvlotbrug van de Stichting Kerk en Recreatie Sint Maartensvlotbrug is helaas, na een bestaan van meer dan 50 jaar, in 2014 afgebroken omdat de pacht is opgezegd.

sint_maartensvlotbrug_de_anloup_poster_2.jpg

Drie achtereenvolgende teams van De Anloup zorgden ervoor dat er in de zomer voor in totaal zes weken van alles te doen was in Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee - ieder team voor twee weken.

Drie achtereenvolgende teams van De Anloup zorgden ervoor dat er in de zomer voor in totaal zes weken van alles te doen was in Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee - ieder team voor twee weken.

sint_maartensvlotbrug_bloemenstal_rustenburg.png

In Sint Maartensvlotbrug hebben Arnold en Ria Rustenburg al ca. 20 jaar hun Bloemenstal Rustenburg

In Sint Maartensvlotbrug hebben Arnold en Ria Rustenburg al ca. 20 jaar hun Bloemenstal Rustenburg

Sint Maartensvlotbrug

Terug naar boven

Status

- Sint Maartensvlotbrug is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- Onder het dorp Sint Maartensvlotbrug valt voor de postadressen ook het NW van het dorp gelegen badplaatsje Sint Maartenszee.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam komt in 1899 voor het eerst voor (voor zover ons bekend).

Naamgeving
Het dorp is genoemd naar de vlotbrug die hier over het Noord-Hollands Kanaal ligt, NW van het dorp Sint Maarten. Bij de aanleg van dit kanaal in 1825 is gebruik gemaakt van zogeheten vlotbruggen, een in die tijd nieuw type brug, dat geen vaste pijlers had, maar liggers die op drijvende vlotten rustten.(1)

Terug naar boven

Ligging

Sint Maartenvslotbrug ligt W van Schagen, NW van Sint Maarten, NO van Petten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Sint Maartensvlotbrug heeft, inclusief de buurtschap Sint Maartenszee, ca. 250 huizen met ruim 600 inwoners. Uiteraard de vele tijdelijke bewoners van de vakantieparken van Sint Maartenszee niet meegerekend.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Stichting Kerk en Recreatie Sint Maartensvlotbrug hield zich onder de naam De Anloup in de zomervakantie bezig met recreatiewerk voor vakantiegangers die in dit dorp en de aangrenzende badplaats Sint Maartenszee en omgeving kamperen. Elke zomer boden zij 6 weken lang een uitgebreid recreatieprogramma aan voor het hele gezin. De activiteiten werden uitgevoerd door 3 teams van vrijwilligers. Elk team draaide 2 weken. Het merendeel van alle activiteiten vond plaats in en rond het gebouw De Anloup. Dit gebouw is in 1963 neergezet en was voorheen een noodkerk in Amsterdam. De Anloup heeft echter in 2014 haar activiteiten moeten stoppen. De eigenaar van de grond was overleden en de erfgenamen hebben de pacht opgezegd, waardoor het gebouw moest worden afgebroken, waarmee een einde is gekomen aan meer dan 50 jaar recreatiewerk van De Anloup.

- "Voor de gronden binnen de gemeente Zijpe golden verschillende bestemmingsplannen. Veel van deze plannen waren ouder dan tien jaar en voldeden inmiddels niet meer aan de voorwaarden die aan dergelijke plannen worden gesteld. De huidige ontwikkelingen met betrekking tot wet- en regelgeving en de behoefte aan uniforme bestemmingsplannen in overweging nemende heeft het college van Burgemeester en Wethouders in 2008 ingestemd met het projectplan Herziening bestemmingsplannen. Hierin heeft de gemeente er voor gekozen om voor de gronden binnen de gemeente Zijpe drie bestemmingsplannen op te stellen. Een van die bestemmingsplannen is het Bestemmingsplan 'dorpen langs de Groote Sloot' (2012). Dit bestemmingsplan omvat de dorpen Oudesluis, Schagerbrug, Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug, Burgerbrug en Burgervlotbrug. Dit bestemmingsplan is een zogeheten conserverend plan. Dat betekent dat het plan is gericht op het 'conserveren' van de bestaande situatie in het plangebied. Het bestemmingsplan maakt in beginsel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Maartensvlotbrug heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde de voormalige Zuivelfabriek op Sint Maartensweg 5, de voormalige directeurswoning op nr. 7, de voormalige dubbele arbeiderswoning op nrs. 1-3, de voormalige brugwachterswoning op nr. 2, en het voormalig hooihuis met stal bij Ruigeweg 74.

- Sint Maartensvlotbrug heeft 1 rijksmonument, zijnde Molen Noorder-M of N-M uit 1657. De laatste restauratie van de molen is in 2015 gereed gekomen. De molen was zwaar aangetast door de bonte knaagkever, waardoor er erg veel restauratiewerk aan moest gebeuren. Drie (eiken) stijlen zijn geheel vervangen, vrijwel alle kruisen zijn gedemonteerd en weer gemonteerd. Het achtkant heeft nieuw riet gekregen en het scheprad is hersteld.

Molen Noorder-M in Sint Maartensvlotbrug is de eerste molen die Stichting De Zijper Molens in eigendom verkrijgt, en wel in 1967. De molen staat er dan erg slecht bij en kan in 1968 draaivaardig worden gerestaureerd. Deze slechte toestand zal zeker hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de knaagkever na 1968. Door de terughoudende wijze van restaureren en het goede vakmanschap van molenmaker Poland is veel van het oude materiaal behouden kunnen worden. De molen staat er weer prachtig bij. De stichting is trots op de molen. Na jaren van voorbereiding, plannen maken (Van Reeuwijk Bouwmeester heeft er al in 2010 een bestek voor gemaakt) en geld bij elkaar sprokkelen, is het toch gelukt de molen te restaureren. Je kunt het bijzondere in- en uitmaalcircuit rondom de molen bekijken en de molen weer dat zien doen waarvoor hij al in de 17e is gebouwd: het malen van water in en uit de polder.

- En dan heeft Sint Maartensvlotbrug ook nog een provinciaal monument, namelijk de stalen pontonbrug over het Noord-Hollands Kanaal. De brug dateert uit 1959 en is geplaatst ter vervanging van de in 1821/1822 door Jan Blanken Jansz. (1755-1838) ontworpen vlotbrug, vanwege het groeiende en zwaardere verkeersaanbod, waarbij de capaciteit is vergroot van verkeer met een gewicht van max. 2 ton naar max. 12 ton.

In het Noord-Hollands Kanaal liggen vandaag de dag nog 3 pontonbruggen, namelijk in Sint Maartensvlotbrug, in Burgervlotbrug en in ’t Zand. Zij vervingen de houten vlotbruggen, waarvan er in totaal zeker 16 in het kanaal hebben gelegen. Het principe van de pontonbrug is hetzelfde als van de vlotbrug. Bij de pontonbrug is het meeste houtwerk echter vervangen door staal, inclusief de vlotten die zijn vervangen door luchtkisten (pontons), waardoor het draagvermogen veel groter is. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Wij zijn Arnold en Ria, Ria geboren in de gemeente Zijpe en Arnold geboren in de gemeente Opperdoes. Wij zijn onze bloemenstal in Sint Maartensvlotbrug (Zeeweg 9) ongeveer 20 jaar geleden begonnen. Dit doen we nog steeds met veel plezier. We zijn beide opgegroeid tussen de bollen. Als kind is de liefde voor bloemen en bollen al door onze ouders meegegeven.Bloemen en bollen blijven een mooi product, het vrolijkt de mensen op. Je bent van harte welkom in onze Bloemenstal Rustenburg."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Sint Maartensvlotbrug, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Dorpskrant en website De Uijtkijk voor de kernen Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee, zijn eind 2016 opgeheven. Na het overlijden van reporter Jan Kooij kreeg de redactie het niet meer op de rit. “Iemand zei eens na de dood van Jan Kooij dat de krant ook een beetje gestorven was. Wij kunnen dit niet ontkennen”, aldus een voormalig medewerker van de krant. Gelukkig voor de kernen is er een nieuwe Stichting Dorpskrant De Uijtkijkpost opgericht, die sinds februari 2017 met een nieuw redactieteam Dorpskrant De Uijtkijkpost verzorgt (maandelijks, behalve juli en augustus). Vrijwilligers brengen de krant huis-aan-huis in de kernen rond. De Facebookpagina onder de link is er ook voor nieuws van Dorpshuis De Uijtkijk.

Reacties

(2)

Jammer om te lezen.
Ik heb vroeger in Schagen gewoond, en heb veel uren op De Anloup doorgebracht. Om een helpende hand te bieden samen met Sytze Fennema en vele anderen. Het afbreken van de houten vloer en het storten van beton... en andere recreatie activiteiten... het verspreiden van programmafolders op de campings etcetera... en dan heb ik het over 1970 - 1976.

Idd jammer dat deze activiteit van de Anloup gestopt is. Wij hebben er vaak activiteiten gehad met de zondagsschool. Vanuit Schagerbrug fietsten we dan met de kinderen naar de Anloup, waarna we een heerlijke dag met alle kinderen hadden. Ook heb ik nog warme herinneringen aan een weekend met de bijbelclub van de herv. kerk in Anna Paulowna. Ik vraag me af of er nog zo'n zelfde soort accommodatie ergens hier in de buurt staat die je kunt huren voor activiteiten?

Reactie toevoegen