Coldenhove

Plaats
Buurtschap
Brummen
Veluwe
Gelderland

Coldenhove zwembad [640x480].jpg

In Coldenhove (buurtschap van Eerbeek) vindt u o.a. zwembad Coldenhove, met sinds 2011 als nieuwe attractie een Funeiland.

In Coldenhove (buurtschap van Eerbeek) vindt u o.a. zwembad Coldenhove, met sinds 2011 als nieuwe attractie een Funeiland.

Coldenhove

Terug naar boven

Status

- Coldenhove is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Brummen.

- De buurtschap Coldenhove valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eerbeek.

- De buurtschap Coldenhove heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1536 Kaldenhave, later ook Coldenhave, Koldenhove, Koldenhoeve.

Naamsverklaring
Samenstelling van kald 'koud' en have 'hofstede'. In vele namen op de Veluwe heeft koud de betekenis van 'woest, verlaten'.(1) - Een website over o.a. buurtschap Coldenhove stelt echter dat de buurtschap zijn naam zou danken aan
het feit dat dit gebied als koudste van Nederland bekend zou staan, en dat het hier altijd een paar graden kouder zou zijn dan elders in het land.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Coldenhove ligt ZW van het dorp Eerbeek, rond de Coldenhovenseweg, voor zover gelegen Z van de provincialeweg N786, en de wegen Boshoffweg, Molenbeekweg, Karel van Gelreweg en Park Coldenhove.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Coldenhove 21 huizen met 200 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen, ca. 10 bedrijfsgebouwen en ca. 350 verblijfsaccommodaties, met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het is vandaag de dag moeilijk voor te stellen, maar oorspronkelijk was deze buurtschap groter en belangrijker dan het dorp Eerbeek waar het nu onder valt. Hoe die vork in de steel zit, en nog veel meer feiten uit de rijke geschiedenis van deze buurtschap, kun je lezen op de pagina Geschiedenis van de buurtschap Coldenhove.

Terug naar boven

Bedrijfsleven

- Papierfabriek Coldenhove Papier is opgericht in 1661. Het was een van de laatst overgebleven zelfstandige papierfabrieken van Nederland en zij bestaat dus al meer dan 350 jaar. Bij zijn aantreden in 2012 krijgt algemeen directeur Jeroen Alkemade dat te horen, met de mededeling erbij dat men van plan is hier ook de komende 350 jaar nog te blijven. Men wilde daarmee zeggen dat continuïteit van de werkgelegenheid van de 130 medewerkers, die bijna allemaal afkomstig zijn uit de regio, een belangrijk uitgangspunt is. Het bedrijf is in Nederland vooral bekend van de productie van de blauwe envelop van de Belastingdienst, hoewel die slechts een bescheiden deel van de omzet uitmaakt.

Coldenhove Papier was sinds 1924 in handen van twee families: Sanders en Van Vreeswijk. Een 10-tal nazaten van deze families - zij vertegenwoordigen de 4e en 5e generatie - had ca. 75 procent van de aandelen. Beide families hebben hun oorsprong in Eerbeek. In 2017 hebben de families besloten de fabriek te verkopen aan een Amerikaanse branchegenoot, Neenah Paper. een beursgenoteerd bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia. Het bedrijf beschikt over fabrieken in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en produceert fijn papier en technisch papier.

De vraag naar de klassieke papiersoorten neemt geleidelijk af, omdat er nu eenmaal geleidelijk steeds minder boeken, kranten en tijdschriften worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook omdat er steeds minder enveloppen nodig zijn, omdat ook de post steeds meer digitaal gaat. Om duurzaam een goed toekomstperspectief te houden, investeert het bedrijf daarom volop in innovatieve technieken, zoals papier voor medicijnstrips en voor het bedrukken van textiel, banners en zeildoeken. In het vakjargon heet dat digitaal sublimatiepapier. Met de nieuwe Amerikaanse eigenaar van Coldenhove Papier is afgesproken dat deze het lopende investeringsprogramma van tientallen miljoenen euro's overneemt. (bron: FD)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad Coldenhove (verwarmd openluchtzwembad) is in 1921 aangelegd en wordt dankzij de inzet van veel vrijwilligers draaiende gehouden. Het zwembad is gelegen midden in een bosrijk gebied. Het biedt o.a. de volgende faciiteiten: bij geschikte omstandigheden ligt het Funeiland in het water; 25 meter baan; groot 1 meter diep gedeelte; kleuterbad; peuterbad; lange glijbaan; wildwaterbeek; ruime ligweide met volleybalveld. In een kiosk zijn softdrinks, frituur en snoep te koop.

- Rond Coldenhove ligt de bovenloop van de Eerbeekse Beek of Coldenhovense Beek. Waterschap Veluwe heeft in 2009 en 2010 een herstelproject voor deze beek uitgevoerd. Dankzij dit project bereikt het water van deze beek weer de kern van Eerbeek, wat voorheen niet het geval was. De laatste jaren liet de stroming in de beek te wensen over. Daarom stond de beek in de kern van Eerbeek vaak droog en kreeg de oliemolen geen water om te draaien. Het herstel levert ook aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische voordelen op.

Door de Eerbeekse Beek vanaf de sprengkoppen tot aan papierfabriek Coldenhove Papier over de gehele lengte te versmallen en zand en slib te verwijderen, is een betere stroming ontstaan. Daarnaast heeft de oude beschoeiing plaats gemaakt voor nieuwe palenrijen en palen met schotten. Om het wroeten in de beek door wilde zwijnen tegen te gaan, heeft het waterschap rasters langs delen van de beek geplaatst. Tevens zijn duikers in de beek vervangen en heeft de beek deels een leemlaag gekregen die het wegzakken van het beekwater voorkomt. Nabij de sprengkoppen is een dam vervangen door een houten voetgangersbruggetje.

Ook is de beek bij Coldenhove Papier weer bovengronds gebracht en om de fabriek heen geleid. De beek liep daar voorheen onderdoor. Ook is de blusvijver verplaatst. De watergang heeft door deze werkzaamheden een aantrekkelijker aanzicht gekregen en is weer vispasseerbaar geworden. Het regenwater dat op het fabrieksterrein valt, komt nu niet meer direct in de beek terecht, maar zakt eerst weg in de bodem en komt vervolgens vertraagd in de beek terecht. Dit verkleint de kans op vervuiling van het beekwater enorm. Voor nadere informatie zie de site van Waterschap Veluwe.

Reacties

(1)

Jammer dat Coldenhove nog steeds geen eigen plaatsnaambord heeft.

Red.:
Dag Gerrit,
Dat zijn wij helemaal met u eens. In ons land zijn ca. 2.000 buurtschappen met een plaatsnaambord, en ca. 2000 buurtschappen zónder plaatsnaambord. Het waarom ontgaat ons. Buurtschappen zijn óók woonplaatsen, hoe klein ook, en het getuigt van respect voor de (cultuurhistorische maar ook actuele maatschappelijke) identiteit van de buurtschap en haar inwoners als een gemeente er plaatsnaambordjes plaatst. Dat hoeft geen kapitalen te kosten. Gelukkig is men hier sinds enkele jaren een inhaalslag mee aan het plegen en zorgen diverse gemeenten, wijk- en dorpsraden en heemkundekringen dat hun buurtschappen alsnog plaatsnaamborden krijgen. Zie http://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnaamborden-recent-geplaatst. Wij hopen natuurlijk dat goed voorbeeld goed doet volgen!

Reactie toevoegen