Chaamdijk

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Chaamdijk Chaam Oude Bredasebaan 7 [640x480].jpg

Chaamdijk, Oude Bredasebaan 7 (© Kees Wittenbols/www.breda-en-alles-daaromheen.nl)

Chaamdijk, Oude Bredasebaan 7 (© Kees Wittenbols/www.breda-en-alles-daaromheen.nl)

Chaamdijk Chaam Oude Bredasebaan 11 [640x480].jpg

Chaamdijk, Oude Bredasebaan 11

Chaamdijk, Oude Bredasebaan 11

Chaamdijk

Terug naar boven

Status

- Chaamdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gem. Chaam.

- De buurtschap Chaamdijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Chaam.

- De buurtschap Chaamdijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1710 aen den Chaemsendyck, 1716 aen Chaemdyck. In het verleden werd de buurtschap samen met de nabijgelegen buurtschap Ginderdoor kennelijk als één geheel beschouwd, gezien de vermeldingen 'Chaamdijk met Ginderdoir' en 'Dijk en Door'. Tegenwoordig worden zij, althans in de Topografische atlas Noord-Brabant (1), weer als aparte buurtschappen beschouwd.

Naamsverklaring
Betekent dijk, hier waarschijnlijk ‘verhoogde zandweg door heidegebied’, bij Chaam.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Chaamdijk ligt ZW van het dorp Chaam, rond de kruising Meerleseweg / Oude Bredasebaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Chaamdijk niet apart vermeld. Vermoedelijk zat het in dat jaar inbegrepen bij de nabijgelegden buurtschap Ginderdoor, die in 1840 19 huizen had met 142 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Chaamdijk is gestart in 1999 en biedt mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding. De zorgboerderij ligt in een landelijke omgeving, op korte afstand van de natuur, bos en heide. De doelgroepen die de zorgboerderij bezoeken vinden het heerlijk om buiten te zijn. Dat kan zijn voor het verzorgen van de dieren, of om te genieten van de omgeving. Kijken naar het werken in de moestuin, en eventueel wat helpen als dat nog binnen de mogelijkheden ligt. Verhalen komen naar boven van hoe het vroeger was, en hoe er vroeger geplant werd. Het werk is heel divers op de zorgboerderij. Veel activiteiten hebben te maken met het boerenbedrijf; dieren verzorgen, werken op het land en in de tuin. De activiteiten worden per persoon aangepast aan zijn/haar mogelijkheden.

Reactie toevoegen