Cellemuiden

Plaats
Buurtschap
Zwartewaterland
Salland
Overijssel

Cellemuiden

Terug naar boven

Status

- Cellemuiden is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwartewaterland. T/m 2000 gemeente Genemuiden.

- De buurtschap Cellemuiden valt, ook voor de postadressen, onder de stad Genemuiden.

- De buurtschap Cellemuiden heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Cellemuiden ligt rond de gelijknamige weg (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 20a, in N richting), Hogeland en Sisalstraat (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de weg Hogeland). De buurtschap ligt direct NO en O van de stad Genemuiden, aan de Z oever en in de W nabijheid van de rivier het Zwarte Water, ZZW van het dorp Zwartsluis, NNW van de stad Hasselt en NO van het dorp Kamperzeedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Cellemuiden 6 huizen met 29 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bijna ingekapseld door een industrieterrein ligt de eeuwenoude buurtschap Cellemuiden tussen het Zwarte Water en Genemuiden. Maar vanaf de dijk is nog altijd een onmiskenbaar Nederlands rivierlandschap te zien. De bochten van de rivier en de vele wielen zijn de stille getuigen van de overstromingen en dijkdoorbraken uit een niet eens zo lang voorbij verleden. Het onderhoud van de dijken was en is ook in deze omgeving een kwestie van levensbelang voor de omwonenden tot in de verre omgeving. Het Dijkrecht van Cellemuiden uit 1308 laat zien hoe al vroeg geprobeerd werd het water te beheersen. De door bisschop Guy van Avesnes uitgevaardigde regels waren bedoeld om het gebied tussen de Hunnepe en de Zuiderzee van overstromingen te vrijwaren.

Reactie toevoegen