Camerig

Plaats
Buurtschap
Vaals
Heuvelland
Limburg

camerig_collage.jpg

Camerig, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Camerig, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

_MG_2947.JPG

In de verte zien we Camerig, tegen de berghelling gelegen

In de verte zien we Camerig, tegen de berghelling gelegen

_MG_2950.JPG

In de buurtschap Camerig aangekomen

In de buurtschap Camerig aangekomen

_MG_2961.JPG

Even geduld hebben daar in Camerig, dit gaat voor!

Even geduld hebben daar in Camerig, dit gaat voor!

IMG_2958.JPG

Buurtschap Camerig, prachtig gelegen aan de rivier de Geul

Buurtschap Camerig, prachtig gelegen aan de rivier de Geul

Camerig

Terug naar boven

Status

- Camerig is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Vaals.

- De buurtschap Camerig valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vijlen.

- De buurtschap Camerig ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Komeresj.

Oudere vermeldingen
1323 / 1338 / 1341 Caudenberg(h), 1384 Kaldenberch, 1320-1345 Kaydenberg, 1356 Caudenberg, 1665 Caumbergh.

Naamsverklaring
Betekent ‘de koude berg’ en duidt vermoedelijk op het feit dat de in de oostelijke helling van het Geuldal gelegen buurtschap door alle westelijke winden vrij bereikt kan worden en dus een koude hoek is. Ook de naam van hoeve Windenberg / Winneberg / Wingberg lijkt hier op te duiden (zie onder Bezienswaardigheden). (3040)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Camerig ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Groenenweg en Lingbergweg, W van het dorp Vaals, ZW van het dorp Vijlen, ZO van het dorp Epen, in de oostelijke helling van het Geuldal tussen de Belleterbeek in het Z, de beek Mässel in het N, het Vijlenerbos in het O en de Geul in het W. De Mässel is ook de grens van de gemeente Vaals. De buurtschap ligt verder Z van het dorp Mechelen en N van de plaats Sippenaeken in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Camerig 28 huizen met 120 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1323 is de eerste vermelding van een zekere ‘Johannes de Caudenberg’ als schepen van Vijlen. In 1384 wordt in Vijlen onder meer de schildknaap ‘Goswinus de Wiindenberch’ (van de gelijknamige hoeve; zie bij Bezienswaardigheden) als getuige ondervraagd. Hij is al in 1369 als leenman van Wittem vermeld. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de hoeve vroeger een adellijk ‘huis’ en Wittems leen was. Bij Camerig liggen de resten van een mogelijk Romeinse ijzersmelterij.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Camerig heeft 11 rijksmonumenten. Het betreft allemaal vakwerkhoeven en -huizen, en wel de panden op Camerig 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7b, 8, 9 en 22.

- Oude vakwerkhoeven aan de Lingbergweg.

- Vakwerkhoeve Wingbergerhoeve (vroeger ook Windenberg / Winneberg / Wingberg) (Camerig 22), inmiddels in vervallen staat, was oorspronkelijk ter verdediging door een gracht omgeven. Het pand stamt vermoedelijk uit de 16e eeuw en is daarom met de ‘gemeentetoren’ en hoeve Sint Adalbert in Vaals een van de oudste gebouwen in de gemeente Vaals. Betreffende de perikelen rond het verval van deze hoeve zie tijdschrift Heemschut, okt. 2000 pp. 11/12. In de helling naar het Vijlenerbos heet het de Wijnberg / Wingberg, wat duidt op vroegere wijnbouw. Het terrein rond de hoeve is in 2011 heringericht. Langs de hoeve stroomt de Camerigerbeek. Het complex ligt in het uiterste W puntje van het dorpsgebied van Vijlen en de gemeente Vaals. Er tegenover ligt de Wingbergermolen in de buurtschap Terpoorten, gemeente Gulpen-Wittem.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Camerig is een uitdaging voor wielrenners, met ca. 3,5 km lengte en een viertal stijgingen. Volgens het Belgische wielersport-standaardwerk COTACOL is dit de zwaarste klim van Nederland. Volgens Klimtijd.nl is deze klim 39% moeilijker dan de Keutenberg, die ook als een van de zwaarste beklimmingen bekend staat. Op 1 juli 2015 is een volgens de organisatie 'loodzware' individuele klimtijdrit van 15 km door en rond Camerig verreden. Vooraf is een video van de route opgenomen, zodat de renners zich goed konden voorbereiden (de video is via de link te bekijken). - Dronefilm van de Camerig, volgens de filmer "de mooiste klim van Nederland. - En hier zien we hoe een beklimming per racefiets eruit ziet, tijdens de Amstel Gold Race 2014.

Reacties

(2)

Zijn er nog foto's van Camerig 17, zou ik graag eens zien, daar heb ik gewoond.

Ik beschrijf alle plaatsen in ons land op mijn site zoals ook Camerig maar heb geen ander beeldmateriaal daarvan dan hier op deze pagina staat. Ik zie dat nr. 17 Camping Voncken is. Op hun site https://vakantievoncken.nl/vakantiewoning/ vindt u enkele foto's van de huidige situatie.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen