Cabauw

Plaats
Dorp
Lopik
Lopikerwaard
Utrecht

cabauw_collage.jpg

Cabauw, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Cabauw, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

cabouw_molen_collage.jpg

Cabauw, de molen alhier staat onder 3 namen bekend: Cabauwse Molen / Tweede Molen / Middelste Molen... (© Jan Dijkstra, Houten)

Cabauw, de molen alhier staat onder 3 namen bekend: Cabauwse Molen / Tweede Molen / Middelste Molen... (© Jan Dijkstra, Houten)

Cabauw-MSD-20120319-255390.jpg

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw-MSD-20120319-255394.jpg

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw-MSD-20120319-255397.jpg

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw-MSD-20120319-255396.jpg

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw-MSD-20120319-255401.jpg

Cabauw, Lopik, Utrecht

Cabauw, Lopik, Utrecht

cabauw_sint_jacobuskerk_1.jpg

Cabauw, Sint Jacobuskerk

Cabauw, Sint Jacobuskerk

cabauw_sint_jacobuskerk_2.jpg

Cabauw, Sint Jacobuskerk

Cabauw, Sint Jacobuskerk

cabauw_sint_jacobuskerk_3.jpg

Cabauw, Sint Jacobuskerk

Cabauw, Sint Jacobuskerk

Cabauw

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Cabauw.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Cabauw.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Cabauw.

Terug naar boven

Status

- Cabauw is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek Lopikerwaard, gemeente Lopik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 7-9-1857. Per 8 september 1857 opgegaan in de gemeente Willige Langerak, die op haar beurt per 1 januari 1943 is opgegaan in de gemeente Lopik.

- Onder het dorp Cabauw valt ook een deel van de buurtschap Zevender.

- Het dorp Cabauw heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Lopik.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Kabaauw, 1254 Cabbau, 1274 Kabau, 1296-1307 Cabau, 1840 ‘Cabauw of Kabauw’, 1883 Kabauw.

Naamsverklaring
De betekenis hangt waarschijnlijk samen met het Middelnederlandse cabeeuwen ‘ruzie maken, twisten’ en hoort dan thuis in de categorie namen als Krakeelakker, Kijfhoek, Hebrecht, Schellach enzovoort.(1)

Terug naar boven

Ligging

Cabauw ligt W van Lopik, rond de Lopikerwetering, Lopikerweg Oost en Cabauwsekade.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Cabauw, die slechts het dorp omvat, 11 huizen met 121 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Cabauw heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de wagenschuur uit 1856 van de boerderij op Lopikerweg West 84, en de Sint Jacobuskerk.

- In 1928 wordt de RK Sint Jacobuskerk opgemetseld naar ontwerp van de firma Herm Kroes en Zn. te Amersfoort. Hoewel het gebouw met zijn baksteengevels een nogal traditionele uitstraling heeft, mag het met zijn betonnen constructie toch een modernistisch gebouw worden genoemd. Eenzelfde dualiteit bezit de architectonische taal: traditioneel-historiserende elementen zijn afgewisseld met tot de moderne bouwkunst behorende. De kerk heeft een bijna identieke (oudere) ‘tweelingzus’ in het Drentse dorp Munsterscheveld.

De Heilige Jacobusparochie bedient ook de kernen Lopik en Polsbroek. Cabauw is namelijk een katholieke ‘enclave’ in de verder overwegend protestantse Lopikerwaard. Streekschrijver Herman de Man noemde zijn geboortegrond ‘het geweten van Europa’, vanwege het sterk ontwikkelde zondebesef van de bevolking. Waarbij wel moet worden aangetekend dat dit een persoonlijke en dus gekleurde mening was van De Man. Bovendien speelde dit zich af in de jaren dertig van de 20e eeuw. Vandaag de dag lijkt een dergelijke kwalificatie ons niet meer aan de orde. (124) - Stichting Vrienden van de Heilige Jacobuskerk.

- De Cabauwse Molen, ook wel Middelste Molen of Tweede Molen, is bereikbaar via een langgerekt smal paadje vanaf de Cabauwsekade. Het paadje voert dwars door een weiland met schapen (het is privéterrein, dus vraag de boer buiten de openingstijden om toestemming). Het is een wipwatermolen uit 1773 op een fundering van baksteen, met een houten onderbouw die met riet is gedekt. De kap is van hout. Van oudsher moest de molen het Waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven bemalen (oppervlakte 450 hectare). In 1962 is hij, bij de bouw van het nieuwe gemaaltje, buiten gebruik gesteld en overgedragen aan de Stichting De Utrechtste Molens. Molenaar Erik Stoop laat de wieken van de molen nog steeds regelmatig draaien omdat anders de bouwkundige staat achteruit zou gaan.

In 1967 is de molen ingrijpend gerestaureerd en in 2008 nogmaals. Vroeger werd de molenwoning bewoond. Nadat de laatste bewoners waren vertrokken, is aan de woonkamer niets veranderd. Alleen het oorspronkelijke meubilair is niet meer aanwezig. Verder staat er bij de molen een losstaande molenaarswoning, één van de laatste overgebleven molenaarswoningen in de Lopikerwaard. (214) - Site Stg. Vrienden van de Cabauwse Molen. - Cabauwse Molen op Molens.nl. - Voor het bij de molen gelegen Gemaal Zevender (dat in 1934 de functie van de molen heeft overgenomen) zie bij Zevender.

- De mast van het KNMI aan de Zijdeweg, waarmee sinds 1972 dagelijks allerlei waarnemingen worden gedaan, is een zogeheten meetmast. “De meetmast wordt in de volksmond snuffelpaal genoemd. Een snuffelpaal wordt echter gebruikt voor meting van de luchtverontreiniging, terwijl in de meetmast temperatuur, vocht, windsnelheid en windrichting worden gemeten. De mast is 213 meter hoog en heeft een diameter van 2 meter. Via een lift kan men tot 200 meter naar boven. Er zijn 10 stopplaatsen. In doorsnee wordt de helft gebruikt voor de lift, een kwart voor kabels en een trap en een kwart om elektronica op te bergen”, aldus projectcoördinator W. Hovius. - Pagina over de meetmast Cabauw op de site van het KNMI.

- Gevelstenen in Cabauw.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kubus Cabauw organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- Tentfeest van KPJ Cabauw (weekend in april) met DJ's en liveband(s).

- In 1985 is in Cabauw 'Plus4' opgericht, door 4 mensen die in dat jaar succesvol een Rocknight organiseren in dorpscafé In het Witte Paard. Maar de 2e keer, in 1986, is de toestroom zo groot dat de toeschouwers niet meer in het café passen. Daarom is er sinds 1987 Pluspop (weekend eind mei), met sindsdien geleidelijk toenemende bezoekersaantallen, en daarom ook een steeds grotere feesttent. De eerste tent kan max. 400 bezoekers herbergen, de huidige max. 2000. Pluspop is inmiddels een begrip in de regio. Op de vrijdag is er tevens Pluspop Kidz, voor kidz tot 12 jaar, en Pluspop Light, voor de jeugd van 12 t/m 17 jaar.

- Punani Beachparty (op een zaterdag in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vanuit het noordelijk evenwijdig aan het dorp gelegen Polsbroek loopt het Kerkepad naar het zuiden richting Cabauw. Het is een smal asfaltpaadje, dat dwars door de weilanden recht op de Jacobuskerk afloopt.

- In Cabauw kunt u ter hoogte van café In ’t Witte Paard starten met een wandeltocht, de Jacobsroute (14 km), die via de Achterkade en het Kerkepad loopt. De wandeling strekt zich uit over een deel van Schoonhoven, de Vlist en Polsbroek. De route is aangegeven door ANWB-bordjes.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Cabauw van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Basisschool Gerardus Majella is een Brede School, met naast de reguliere basisschool verder nog een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, fysiotherapie, logopedie, bibliotheek, Centrum voor Jeugd en Gezin en huiswerkbegeleiding.

Reactie toevoegen