Buurtje

Plaats
Buurtschap
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

buurtje_gemaal_altena.jpg

Gemaal Altena in de Sleeuwijkse buurtschap Buurtje is een elektrisch gemaal uit 1961. Het is het grootste en belangrijkste gemaal in het Land van Heusden en Altena. Het gemaal heeft een capaciteit van 960 m3 per minuut en een opvoerhoogte van ca. 5 meter.

Gemaal Altena in de Sleeuwijkse buurtschap Buurtje is een elektrisch gemaal uit 1961. Het is het grootste en belangrijkste gemaal in het Land van Heusden en Altena. Het gemaal heeft een capaciteit van 960 m3 per minuut en een opvoerhoogte van ca. 5 meter.

buurtje_boerderij_kerkeinde_66.jpg

Buurtschap Buurtje, boerderij op Kerkeinde 66

Buurtschap Buurtje, boerderij op Kerkeinde 66

Buurtje

Terug naar boven

Status

- Buurtje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 30-9-1950 gemeente De Werken en Sleeuwijk, per 1-10-1950 over naar gemeente Werkendam, in 2019 over naar gemeente Altena.

- De buurtschap Buurtje valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sleeuwijk.

- De buurtschap Buurtje heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam komt in de jaren vijftig van de 20e eeuw voor het eerst op kaarten voor, met de spelling 't Buurtje.

Naamsverklaring
Verkleinvorm van buurt 'buurschap, gehucht'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Buurtje ligt rond de gelijknamige weg en de weg Kerkeinde (het gedeelte van deze weg tussen de huisnummers 36 en 73), NW van het dorp Sleeuwijk, NO van het dorp Werkendam en het Nationaal Park De Biesbosch, aan de Z oever van de rivier de Boven-Merwede, ZW van de stad Gorinchem, Z van het dorp Schelluinen, ZO van het dorp Giessenburg, O van het dorp Hardinxveld-Giessendam en N van het dorp Nieuwendijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Buurtje omvat ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal Altena (Kerkeinde 36) ligt op de grens van buurtschap Buurtje in het W en Kerkeinde in het O. Het is een elektrisch gemaal uit 1961. Het is het grootste en belangrijkste gemaal in het Land van Heusden en Altena. Het gemaal heeft een capaciteit van 960.000 liter per minuut en een opvoerhoogte van ruim vijf meter. Het gemaal pompt overtollig regen- en kwelwater in het gebied af naar de Waal. Maar meestal zorgt het waterschap ervoor dat in dit gebied juist water wordt ingelaten. Het Land van Heusden en Altena kent namelijk veel akkerbouw en deze bedrijfstak heeft veel water nodig. Het water wordt het gebied ingelaten vanuit de Bergsche Maas aan het andere eind van de polder.

In 2011, dus bij het 50-jarig bestaan van het gemaal, doet bestuurslid van Waterschap Rivierenland Hannie Visser-Kieboom op haar weblog verslag van de oplevering van het gemaal in 1961: "Gemaal Altena is opgeleverd en overgedragen aan de Plaatselijke Commissie voor de Ruilverkaveling Land van Heusden en Altena. Het was Mr. G.A. Bax, die - nadat het gemaal had proefgedraaid en was geïnspecteerd - het namens de Plaatselijke Commissie aanvaardde. De drie half-automatische centrifugaalpompen werden achtereenvolgens in bedrijf gesteld door de voorzitter van de Plaatselijke commissie Mr. Bax uit Andel; de voorzitter van het waterschap Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena, de heer D.A. den Dekker uit Nieuwendijk, en de voorzitter van de Polder van Sleeuwijk, de heer J. de Bruijn uit Sleeuwijk."

Reacties

(2)

Gemaal Altena ligt net in deze buurtschap: Kerkeinde 36. Zie gestuurde foto.

Dank voor de tip Hans! Ik heb het verwerkt.

Reactie toevoegen