Buttinge

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110718_2528_Woonhuis_te_Buttinge.jpg

Buttinge, woonhuis met Zeeuwse vlag

Buttinge, woonhuis met Zeeuwse vlag

DK_20110718_2529_Boerderij_te_Buttinge.jpg

Buttinge, boerderij met schuur

Buttinge, boerderij met schuur

DK_20110718_2530_Woonhuis_te_Buttinge.jpg

Buttinge, woonhuis in 't groen

Buttinge, woonhuis in 't groen

Buttinge

Terug naar boven

Status

- Buttinge is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. Het was een zelfstandige gemeente van 1811 t/m 1815. In 1816 over naar gemeente Grijpskerke, per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- Wapen van de voormalige gemeente Buttinge. Het wapen is overigens pas toegekend in 1817, toen de gemeente al was opgeheven. Mosterd na de maaltijd dus...

- De buurtschap Buttinge valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grijpskerke.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
T'r Bottienge.

Oudere vermeldingen
Bottinge, 1249 Buttinge, 1250 Buttinghe, 1268 Buttenge.

Naamsverklaring
Patronymische afleiding (met locatieve functie) met het suffix -ingi ontstaan uit -ingja* bij de persoonsnaam Butto of Butte. Dus: bij de verwanten of dienstvolk van iemand die Butto heette.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Buttinge ligt NW van Middelburg, Z van Grijpskerke, rond de Middelburgseweg nabij de zijwegen Jacob Catsweg en Stenen Kruisweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Buttinge 19 huizen met 129 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Heerlijkheid en ambacht
De buurtschap is in de middeleeuwen een zelfstandige heerlijkheid. De Heren van Buttinge zijn in de 15e eeuw uitgestorven. Verder heeft de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde, in de middeleeuwen een vestiging in Zandvoorde, later Zandvoort genaamd, een voormalig ambacht ten zuidoosten van het dorp dat bij Buttinge behoorde. Vandaar dat de gemeente ook wel 'Buttinge en Zandvoort' werd genoemd. De Zandvoortseweg herinnert hier nog aan.

Van dorp naar buurtschap
Buttinge is tegenwoordig een buurtschap van het dorp Grijpskerke, maar het scheelde maar een haartje of het was andersom geweest. Dat zit als volgt:
De parochie Buttinge wordt voor het eerst genoemd in 1249. De kerk loopt schade op tijdens de Beeldenstorm (1566) en tijdens de guerrillaoorlog die Spaanse troepen en Geuzen rond 1570 uitvechten. De schade valt gelukkig nogal mee en de Staten zijn dan ook van plan om het gebouw te laten herstellen. De kerk van het naburige Grijpskerke, die veel zwaarder beschadigd raakt, zou dan worden afgebroken. Druk vanuit Grijpskerke leidt echter tot het omgekeerde: de kerk van Grijpskerke wordt hersteld en die van Buttinge vervalt tot een ruïne, waarmee Grijpskerke dus een dorp blijft en Buttinge weer tot een buurtschap terugvalt. (bron: website Monnikenwerk)

Molen
In de 15e eeuw staat er al een molen in Buttinge. Na diverse malen te zijn herbouwd, is de laatste versie begin 19e eeuw afgebroken. De naam van de nabijgelegen boerderij Molenzicht herinnert er nog aan.

Smederij
In Grijpskerke in oude ansichten deel 2 wordt de destijds (1979) nog bestaande smederij van Buttinge beschreven (afbeelding 30). Smid Izak Boone heeft het daar als smid meer dan 60 jaar volgehouden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buttinge heeft maar 1 rijksmonument: aan de Rorikshilweg ligt een door een gracht / kreek omgeven terrein, waarin zich een vliedberg bevindt met aangrenzend een verhoogd gelegen voorburcht of bruggehoofd uit de late middeleeuwen.

- Gevelstenen in Buttinge.

- In de driehoek Middelburgseweg / Frederik Barbarossaweg / Domburgse Watergang staat een 'batterij' met 2 geschutskazematten van het type 611 - Stp. Friedrich Barbarossa.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Middellandse Zeetuin Uilenbroek, met subtropische planten en bomen van Wim Uilenbroek en mozaieken van Miss Moza. Verder vind je er de reeds bij Geschiedenis beschreven ruïne van de voormalige Michaëlkerk, en een fantasierijk bouwsel, een zogeheten folly, gemaakt van gotische raamkozijnen. Een bizar gebouw met een tunnel onder en een terras boven. Vanaf het terras heb je een adembenemend uitzicht over de tuin en Walcheren. Voor openingsdagen en -tijden zie de link.

Terug naar boven

Links

- Register van geboorten, huwelijken en overlijdens in de gemeente Buttinge (1811-1815) (deze plaats is namelijk alleen deze 5 jaar een zelfstandige gemeente geweest).

Reactie toevoegen