Bussloo

Plaats
Dorp
Voorst
Veluwe
Gelderland

Bussloo-MSD-20120201-253826.jpg

Bussloo, dorpsgezicht

Bussloo, dorpsgezicht

Bussloo-MSD-20120201-253833.jpg

Bussloo, dorpsgezicht

Bussloo, dorpsgezicht

Bussloo-MSD-20120201-253832.jpg

Bussloo, dorpsgezicht

Bussloo, dorpsgezicht

bussloo_recreatieterrein_bussloo_2.jpg

Bussloo, recreatieterrein Bussloo

Bussloo, recreatieterrein Bussloo

bussloo_sint_martinuskerk_2.jpg

Bussloo, Sint Martinuskerk

Bussloo, Sint Martinuskerk

bussloo_sint_martinuskerk_3.jpg

Bussloo, Sint Martinuskerk

Bussloo, Sint Martinuskerk

Bussloo

Terug naar boven

Status

- Bussloo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- Het dorp Bussloo heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Voorst.

- De inwoners van dit kleine dorp werken op veel gebieden samen met de eveneens kleine buurkern Posterenk. We zien deze kernen dan ook vaak aangeduid als 'tweelingdorp' Posterenk-Bussloo.

Terug naar boven

Naam

Klemtoon
Busslóó (wij horen deze plaatsnaam regelmatig verkeerd uitgesproken worden als Bússloo).

Oudere vermeldingen
1390 erve ter Loe, 1715 GN van Dort tot Busselo, 1794 Boslo, 1808 Bussloo.

Naamsverklaring
Samenstelling van bos en lo 'bos'. De erve heette oorspronkelijk die Loe, in 1741 door een baron Van Dort verdoopt tot Dortshuizen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bussloo ligt N van Voorst, ZW van Wilp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Bussloo niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tijdens de Reformatie zijn in het oostelijk deel van de Veluwe veel kerkgemeenschappen overgegaan van het katholieke naar het protestantse geloof. De hervormde religie wordt de staatsgodsdienst en daarmee - formeel gezien tenminste - de enige toegelaten godsdienst. Veel katholieke gemeenschappen houden sindsdien hun diensten in schuilkerken. Aan het begin van de 19e eeuw krijgen ze weer toestemming om eigen kerken te bouwen. Johannes Wilhelmus Aloysius baron van Wijnbergen is dan 'heer' van landgoed Bussloo en laat in 1818 op zijn landgoed de RK Sint Martinuskerk bouwen. De bouwplannen moeten in die tijd vooraf worden ingediend bij het Ministerie van Waterstaat, dat er zijn goedkeuring aan moet geven, vandaar dat de kerken die in deze periode zijn gebouwd 'Waterstaatskerken' worden genoemd. De meeste van die Waterstaatskerken zijn later veranderd en uitgebreid, maar in Bussloo is de kerk redelijk intact gebleven.

Bij de kerk wordt een boerenhuis gebouwd als kosterswoning met een zijkamertje voor de dienstdoende priester. In 1835 wordt het kerkhof aangelegd en in 1846 wordt er een pastorie gebouwd. In 1846 schenkt baron Van Wijnbergen de kerk het door Carl Friedrich August Naber uit Deventer gebouwde orgel. De kerk is in 1988 gerestaureerd. Tijdens de restauratie zijn o.a. de originele kleuren van het orgel, op een enkel detail na, hersteld.

In 2013 maakt de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, 5 van haar 8 kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening), Bussloo (H. Martinus) en De Vecht (Antonius van Padua) dicht. Ook de kerken in Eerbeek (H. Geest) en Epe (H. Martinus) worden afgestoten. De H. Martinuskerk in Twello, eerder door het bisdom aangewezen als Eucharistisch Centrum voor de parochie, en de kerken van Loenen (H. Antonius Abt) en Vaassen (H. Martinus) blijven open.

- Naast de Sint Martinuskerk is ook de ruïne van kasteel Huize Bussloo W van de kerk een rijksmonument.

- Het 3e rijksmonument in het dorp is Hoeve Middelburg (Zandwal 1) met 18e-eeuws woongedeelte.

- Gevelstenen in Bussloo.

- Museum Kijk- en Leeshuis bestaat sinds 2004. Joke van 't Erve exposeert er haar 14.000 hotelgastenzeepjes en andere artikelen die met zeep en wassen te maken hebben. Sien van der Velden exposeert er haar collectie voetbalhistorie.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De Facebookpagina Buurt-Sport Activiteiten Posterenk - Bussloo houdt je op de hoogte van evenementen en activiteiten in deze kernen.

- Ground Zero Festival is het enige nachtfestival van Nederland (laatste weekend van augustus).

- Horse Driving (paardensport) (laatste zondag van augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het in de regio bekende en populaire recreatiegebied Bussloo is ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de snelweg A1. Op en rond het recreatiegebied vind je o.a. het saunacomplex Thermen Bussloo, diverse zandstranden waaronder een naaktstrand, diverse duikstekken, een ook voor invaliden geschikte vissteiger, een botenhelling, de Volkssterrenwacht en horeca.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Bussloo van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Posterenk en Bussloo op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool St. Martinus in Bussloo wil dat alle kinderen gelukkig zijn. Dat zij geprikkeld en uitgedaagd worden om te gaan groeien en te ontwikkelen. Ze bieden uitdagend onderwijs aan dat boeit! Ze werken doelgericht aan persoonlijke doelen, groepsdoelen en schooldoelen. Ze bieden kinderen geen dagmenu maar een lopend buffet aan instructies aan. Ze werken vanuit de principes van Slimfit; anders, slimmer en fitter organiseren. Minder werkdruk, meer werkgeluk! Om hun visie zichtbaar te maken hebben zij hun onderwijs anders georganiseerd. Dit zijn daarvan de kenmerken: 1. Vaste structuur. 2. Gepersonaliseerd leren. 3. Keuze aan werk-en leerplekken. 4. Meer aandacht voor mens en natuur. 5. Klas doorbrekende leerunits en ateliers. 6. Samenwerking met omgeving. 7. toevoeging van moderne vakken. 8. Creativiteit en ondernemerschap. Wat al deze punten concreet inhouden, kun je lezen onder de link.

Langere leertijd of juist korter? Zitten blijven kan bij hen niet. Je kunt alleen doorgaan in je ontwikkeling op die plek waar je dat het best kunt doen. In je eigen tempo en op je eigen niveau. Dat kan betekenen dat je meer leertijd nodig hebt of juist minder. Door hun onderwijs anders te organiseren, is dat geen probleem. Samen met ouders kijken ze graag naar het best passende, pakkende en boeiende aanbod voor het kind.

- Sport: - Voetbalvereniging SV CCW ’16 is in 2016 ontstaan uit een fusie van de verenigingen SV Cupa uit Bussloo en SV Wilp uit het gelijknamige dorp. Nadat de jeugd van beide verenigingen al jarenlang samenwerkte, zijn ook de senioren samengegaan en zijn de verenigingen gefuseerd. De selecties zijn samengevoegd, de elftallen voetballen in een nieuw gezamenlijk tenue en alle teams gebruiken beide complexen als thuishaven.

- Paarden- en Ponysportvereniging PPSV Bussloo is in 2016 ontstaan uit een samenwerking tussen PSV De IJsselzoom en PC&LR De Enkruiters. De vereniging is aangesloten bij de KNHS. In de regio is de vereniging ingedeeld bij de kring Berkel-IJssel. Ze bieden de leden de gelegenheid om in verenigingsverband de paarden- en ponysport te beoefenen onder leiding van goede, gediplomeerde instructeurs. In de zomermaanden hebben ze de beschikking over een prachtige buitenlocatie aan de Kneuterstraat, direct N van recreatiegebied Bussloo, en in de wintermaanden maken ze gebruik van een manege in buurdorp Klarenbeek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bussloo.

Reacties

(1)

Hier hoorden wij bij de kerk en de school waar ik goede herinneringen aan heb. Geboortedorp van mijn vader. Mijn Moeder is hier ook naar school geweest. Door de aanleg van de A1 is ons geboortehuis afgebroken en vele boerderijen ook. Er is een waterplas gemaakt om het zand daar voor te gebruiken. Wij wonen nu net aan de overkant van de snelweg. De enige van de 10 kinderen die nog dichtbij woont.
Er heeft een kasteel gestaan waarvan de familie de kerk heeft betaald.
Wij horen nu bij Duistervoorde.
2 van onze kleinkinderen zijn weer op die school geweest vanuit de Posterenk.
Ik bewonder nog de leefbaarheid van dit mooie plekje.
Hoogachtend J.E.M. Huisman-Pelgröm

Reactie toevoegen