Burum

Plaats
Dorp
Kollumerland en Nieuwkruisland
Fryslân

burum_collage.jpg

Burum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Burum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

burum meihuisenstraat [640x480].jpg

Burum Meihuisenstraat

Burum Meihuisenstraat

Burum..jpg

Ze houden het netjes in Burum.

Ze houden het netjes in Burum.

Burem.JPG

Het kerkje van Burum op een terp.

Het kerkje van Burum op een terp.

Burem (2).JPG

Molen Windlust is op 8 April 2012 volledig afgebrand, maar is herbouwd. De herbouw is in 2014 gereed gekomen.

Molen Windlust is op 8 April 2012 volledig afgebrand, maar is herbouwd. De herbouw is in 2014 gereed gekomen.

Burum

Terug naar boven

Status

- Burum is een terpdorp in de provincie Fryslân, gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.

- Onder het dorp Burum vallen ook de buurtschappen De Keegen en Scharnehuizen.

Terug naar boven

Naam

In het Kollumerlands en het Fries
Boerum. De plaatsnaamborden vermelden overigens alleen de Nederlandse spelling.

Oudere vermeldingen
1408 Burum.

Naamsverklaring
Datief meervoud van het Oudfriese buer 'woning, klein huis', dus 'bij de woningen'. Vergelijk Bierum en Buren.(1)

Terug naar boven

Ligging

Burum ligt O van Kollum, NO van Buitenpost en grenst in het O aan de provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Burum 187 huizen met 1.121 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 625 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Burum heeft 3 rijksmonumenten; de Terpkerk, de pastorie en de molen.

- De Terpkerk (voorheen Hervormd) en de Open Hofkerk (voorheen Gereformeerd) zijn beide nog in functie en maken sinds de fusie tot PKN deel uit van de Protestantse Kerk Burum / Munnekezijl / Warfstermolen.

- Molen Windlust is op 8 april 2012 volledig afgebrand. Gelukkig is in maart 2013 gebleken dat de verzekeringsuitkering voldoende is om de molen te kunnen herbouwen, en dat is dan ook gebeurd. De herbouw is in april 2013 van start gegaan en is medio 2014 gereed gekomen. In maart 2014 is een nieuwe kap op de molen geplaatst. Of de herbouwde molen een rijksmonument kan blijven is nog niet bekend. Daar wordt nl. verschillend over gedacht, omdat de molen is herbouwd met nieuwe materialen dus niet authentiek meer is. - Nieuws van Molen Windlust op Facebook.

Begin 2017 is Molen Windlust tijdelijk stilgelegd. Uit voorzorg. Net als de 46 overige molens in Nederland met deelbare roeden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed had namelijk gewaarschuwd dat deze mogelijk niet veilig zouden zijn. Technisch onderzoek volgde, en uiteindelijk is besloten de roeden te vervangen. Op 24 maart 2018 is Molen Windlust door burgemeester Bilker feestelijk heropend.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuwjaarsduik (sinds 1999) in het water van haven De Dwinger.

- Oranjevereniging Burum organiseert de jaarlijkse Koningsdag en de Feestweek in augustus.

- Fiets Vrienden Lauwersland uit Burum richt zich met name op de recreatieve toerfietser. Zij organiseren jaarlijks de 4 Windstrekentoertocht (eendaagse tocht, eind mei / begin juni), waarbij je kunt kiezen uit de afstanden 40 en 80 km. De 4 Windstrekentoertocht is geschikt voor zowel toer- als racefietsers. Verder organiseren zij jaarlijks in week 28 (juli) de Lauwersland Fietsvierdaagse (maandag t/m donderdag), waarbij je kunt kiezen uit der afstanden 35 en 70 km. Met gratis winkans op een fiets t.w.v. €750, uniek t-shirt als aandenken, voorinschrijving met aantrekkelijke korting, tevens eendaagse ritten, ION oplaadpunten, overdekte fietsenstallling, routes volledig bepijld en beschreven op papier, ieder jaar nieuwe routes, fietshuur mogelijk (reserveren noodzakelijk.

- Kinderspelweek Burum / Warfstermolen (augustus).

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Burum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Burum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Burum. De site is primair bedoeld voor de inwoners van het dorp, als 'digitaal dorpshuis' als aanvulling op dorpshuis Toutenburg. Zo kunnen inwoners er 'beeldbellen' met het gemeentelijke WMO-loket en met de thuiszorg, kan men er boeken opvragen uit de bibliotheek en kan men aan mede-inwoners hulp vragen bij klusjes in en om het huis. Dit alles om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te vergroten.

- Belangenvereniging: - Omdat je samen meer kan dan ieder individueel, heeft Dorpsbelang Burum een belangrijke functie. Dorpsbelang fungeert als tussenpersoon tussen dorpsbewoners en gemeente. Zo maken ze jaarlijks een rondje Burum, om letterlijke en figuurlijke 'oneffenheden' in het dorp bij de gemeente aan te kaarten. Dorpsbelangen kan ook bij nieuwe initiatieven worden ingeschakeld. Ook dorpskrant 'Burum in beweging' is een onderdeel van Dorpsbelangen. Jaarlijks verstrekt Dorpsbelangen bijdragen aan de Oranjevereniging, de Kinderspeelweekcommissie en de Sinterklaascommissie, om het mogelijk te maken activiteiten voor het dorp te organiseren.

- De sporthal van Dorpshuis Toutenburg in Burum is recentelijk zodanig vernieuwd qua apparatuur (versterkers, luidsprekers, beamer, scherm) dat de zaal nu ook optimaal geschikt is voor gelegenheden zoals muziekuitvoeringen, toneel, uivaarten, recepties e.d.

- Onderwijs: - Basisschool Op de Hoogte.

- Jeugd: - Jeugdsoos Scooby Doo.

- Muziek: - Brassband Advendo. - Amusementskoor Haven in Zicht.

- Sport: - Biljartclub De Klos.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Burum en - idem kerk.

Terug naar boven

Bekende inwoner

- Een beroemde inwoner van Burum was atlete Foekje Dillema (1926-2007). In 1950 liep zij de 200 meter in een recordtijd van 24,1 seconden. Na haar zege beweerden boze tongen dat ze een man was en later werd ze door de KNAU geschorst omdat ze ‘geen meid was’. Haar record werd uit de boeken gehaald en haar ontluikende sportcarrière was in de knop gebroken. Foekje Dilemma was wel degelijk een vrouw, hoewel er wel iets ingewikkelds en ongebruikelijks aan de hand was met haar X- en Y-chromosomen, waardoor ze destijds geschorst werd omdat ze 'geen vrouw zou zijn'. Maar achteraf blijkt die conclusie niet correct. Diverse betrokkenen vermoeden dat degenen die hierover moesten oordelen, onder druk zijn gezet omdat Froekje als concurrent moest worden uitgeschakeld. Lees er alles over op de site over Foekje Dillema en in het boek over Foekje Dillema dat via de link ook online is te lezen.

In deze reportage van Andere Tijden Sport (2008) komen wetenschappers tot de conclusie dat Froekje wel degelijk een vrouw was, en dus, zij het postuum, in deze zin alsnog gerehabiliteerd is. - In 2014 heeft kunstenaar Ids Willemsma een beeld gemaakt als eerbetoon aan Foekje Dillema. Het staat of stónd? bij Museum Belvédère in Oranjewoud (zie verder aldaar, kopje Bezienswaardigheden). Wij lazen nl. ergens dat het sinds zomer 2015 daar niet meer zou staan. Maar waar het dan heen is verplaatst is ons vooralsnog onbekend. - Ook inwoners van Burum zouden ijveren voor een beeld van Dillema in hun/haar dorp.

Reactie toevoegen