Burgum

Plaats
Dorp
Tytsjerksteradiel
Fryslân

burgum groeten uit 1954 [640x480].jpg

Burgum Groeten uit 1954

Burgum Groeten uit 1954

Burgum..JPG

Op straat in Burgum.

Op straat in Burgum.

Burgum.JPG

Lekker weertje in Burgum.

Lekker weertje in Burgum.

Burgum

Terug naar boven

Status

- Burgum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Tytsjerksteradiel. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Onder het dorp Burgum valt ook de buurtschap Noardermar.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Bergum. Overigens zijn de plaatsnamen in de gemeente Tytjerksteradiel sinds 1989 officieel Friestalig.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Burgum ligt ZW van het dorp Noardburgum, WZW van de dorpen Jistrum en Kootstertille, W van het meer het Burgumer Mar en de dorpen Drogeham en Harkema, WNW van het dorp Eastermar, NW van het dorp De Tike, NNW van het dorp Nijega, N van de dorpen Sumar en Oudega, NO van de dorpen Garyp en Earnewâld, ONO van het meer de Wide Ie en het dorp Suwâld, ZW van de dorpen Hurdegaryp, Tytsjerk en Ryptsjerk en Z van de dorpen Feanwâldsterwâl en Feanwâlden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Burgum 259 huizen met 1.899 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.000 huizen met ca. 10.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Site over Burgum in vroeger tijden, met o.a. verhalen, foto's, ansichtkaarten, films e.d.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg in Burgum, ook wel bekend als de 'Grutte Dyk', was jarenlang een drukke verkeersader die het dorp in tweeën spleet. Door de aanleg van de Sintrale As / Centrale As (N356) W om het dorp heen is het er een stuk rustiger geworden en dat was ook precies de bedoeling. De weg is in 2017 heringericht en heeft nu weer meer een dorps karakter. Stoplichten zijn weggehaald en vervangen door rotondes. Tegelijk met het opnieuw inrichten van deze weg is een flink stuk nieuwe riolering aangelegd om de wateroverlast in delen van Burgum sterk te verminderen. De herinrichting was onderdeel van het project Kansen in Kernen (KIK) Tytsjerksteradiel, waarbij in dit kader meer dorpskernen, die middels de nieuwe N356 zijn ontlast van doorgaand verkeer, zijn heringericht. Op de Facebookpagina KIK Burgum doet de aannemer in tekst en beeld verslag van de herinrichtingswerkzaamheden in het dorp.

- Wetterskip Fryslân heeft 4 Friese zandwinplassen aangewezen om baggerslib en grond te storten die vrijkomt uit het beheersgebied. Het gaat om de zandwinplassen bij Suwâld, Wijde Ee ten westen van Burgum, Eesterzanding bij Drachten (Smalle Ee) en Eesterga ten noorden van Lemmer. Door het baggerslib en de grond te concentreren in 4 plassen verbetert de kwaliteit van de rest van het Friese water. Er wordt bespaard op maatschappelijke kosten, er wordt een nuttige inrichting van de zandwinplassen mogelijk en deze worden veiliger. Het gaat om plassen die erg diep zijn waardoor ze gevaarlijk zijn voor zwemmers en schaatsers. Door de maatregelen stijgt de ecologische waarde van de plassen. Zo krijgen andere planten- en diersoorten een kans. Er ontstaat bijvoorbeeld een verbinding tussen de natuurgebieden de Groote Wielen en het nationale park Alde Feanen door het opvullen van de zandwinplas bij Suwâld. (bron: Wetterskip Fryslân, 10-3-2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Burgum heeft 15 rijksmonumenten.

- De collectie van Museum en Sterrenwacht Burgum bestaat onder andere uit de thema´s zwerfstenen, fossielen, gaswinning, waterwinning, steentijd, bronstijd, ijzertijd, romeinse tijd, middeleeuwen, streekgeschiedenis, fotografie, Burgemer zilver en textiel.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over 'dingen te doen' in Burgum op Facebook.

- Culturele Commissie De Pleats zorgt ieder seizoen voor een afwisselend cultureel programma in Restaurant Partycentrum De Pleats.

- Wouden Klassieker (wielrennen, op een zondag in april).

- Op de Lifestyle Fair Oars! (op een zaterdag in april) kun je proeven, voelen, zien en beleven hoe leuk, lekker en mooi duurzame, gezonde en fairtrade producten zijn. En hoe leuk en makkelijk het is om aan beweging te doen. Organisaties, verenigingen en de gemeente Tytsjerksteradiel laten met veel enthousiasme zien hoe het oars kan. Want it kin oars, it moat oars!

- Wâldpop (Hemelvaartsdag).

- In 2005 was het helaas gebeurd met Swingnacht Burgum, maar op 16 juni 2018 is hij weer terug! Lokale en regionale bandjes zorgen voor een gezellige sfeer in de lokale horeca. De Swingnacht is gratis toegankelijk en je kunt de speciale ‘Swingnacht munten’ bij alle deelnemende horeca inleveren. Via de Facebookpagina onder de link houden ze je op de hoogte van de programmering en alle andere ontwikkelingen rond de Swingnacht. Ze gaan er weer een geweldig feest van maken!

- Iepenloftspul Burgum (juni).

- Internationaal Dansfestival Burgum (juli).

- Concours Hippique Burgum (weekend in augustus).

- Bij de BurgumRun (begin september) kun je kiezen uit de afstanden 5, 10 en 16 kilometer.

- De Midnightwalk Burgum (op een zaterdag eind september) was er in 2017 voor het eerst. De deelnemers betalen 10 euro, wat ten goede komt aan een goed doel: een onbezorgde vakantieweek voor kinderen uit de regio waarvan de ouders zich geen vakantie kunnen permitteren. In 2015 en 2016 zijn ruim 70 kinderen verrast met een vakantie in Kollumeroord (dat is op andere wijze gefinancierd). De Midnightwalk, een wandeling van ca. 9 km, met onderweg vele optredens en acts, wordt georganiseerd door Lionsclub De Walden. De 1e editie trok 1000 deelnemers. Voor een verslag zie deze mooie videoreportage van de Midnightwalk Burgum 2017.

- Op een vrijdag in oktober is er het Mearkes Festival. Het centrum van Burgum verkeert dan in sprookjesachtige sferen. De winkels zijn sfeervol verlicht en er zijn figuren die zo uit een sprookje lijken te komen. Sommigen staan stil als levende standbeelden, terwijl anderen gewoon rondlopen alsof wij 200 jaar terug in de tijd zijn. De 1e editie was in 2015, de 2e in 2016. In 2017 was het niet. Of er in 2018 weer een editie komt, wordt begin 2018 bekend.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Eind 2017 is het zogeheten paluduct over de Sintrale As bij Burgum officieel geopend door gedeputeerde Johannes Kramer. Naast het paluduct over het aquaduct (waardoor dieren zoals de otter het aquaduct kunnen passeren) is er verder een eiland ontwikkeld en zijn er fiets- en wandelpaden gerealiseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie met meer dan 100 oude ansichten en foto's van Burgum. - Nog een diaserie met oude ansichten van dit dorp. - En nog een diaserie met oude ansichtkaarten van dit dorp, met toelichtende teksten erbij, uit de collectie van Johannes Buruma.

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Burgum op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Burgum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Burgum. - Magazine 'Burgum heeft meer' is via de link ook online te lezen.

- Nieuws: - Nieuws uit Burgum op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Burgum is opgericht in 1893.

- Buurthuis: - Sinds 1984 staat Kiehool Burgum, officieel Stichting voor Sociaal Cultureel Werk voor jeugd en jongeren in de regio en daar buiten, bekend om de concerten die er worden gehouden. Van Metal tot Blues en bijna alles wat daar muzikaal gezien tussenin is te vinden. De verbouwde boerderij aan de Schoolstraat is een plek waar naast de concerten ook vele andere activiteiten plaatsvinden, voor verschillende doel- en leeftijdsgroepen zoals kinderen, tieners, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking en volwassenen. Daarnaast gebruiken diverse organisaties (zoals de jazzclub, de damclub, Vrouwen van Nu, drumband de Marco’s, de hobbymarkt, VAST etc.) ruimten voor hun activiteiten en vergaderingen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool 't Partoer. - Basisschool De Arke. - Kinderopvang Burgum biedt opvang in een warme, veilige omgeving waarin kinderen zich prettig voelen en alle kansen en uitdagingen krijgen om zich persoonlijk en sociaal te ontwikkelen. Met vaste groepsleiding zodat er een vertrouwde band kan ontstaan. De huiselijke sfeer wordt versterkt doordat broertjes en zusjes op dezelfde locatie verblijven en de 4-jarige kinderen bij de overgang naar school op hun eigen vertrouwde locatie naar de BSO kunnen gaan. Alles onder één dak!

- Jeugd en jongeren: - Jongerencentrum De Foarikker is de spil van het jeugdwerk voor alle kinderen en jongeren van de Protestantse Gemeente in Burgum.

- Muziek: - Gospelgroep The Rising Hope is opgericht in 1981 en heeft ca. 25 leden.

- Sport en bewegen: - Sportvereniging SV DFS afdeling Gym. - SV DFS afdeling Dans. - Stichting Wetter- en Willepark Burgum heeft als doel het bevorderen van beweging in dit park. Ze zetten zich o.a. in voor het realiseren en onderhouden van de multifunctionele baan (skeelerbaan) in het ijsbaangebied.

- Veiligheid: - Brandweer Burgum maakt deel uit van Veilgheidsregio Fryslân. Ze rukken gemiddeld 150 keer per jaar uit voor brand en hulpverlening.

- Vervoer: - In 2015 heeft Stichting Oranje Ferbynt het initiatief ontwikkeld om in Burgum met 2 elektrische voertuigen kleinschalig en laagdrempelig vervoer te ontwikkelen voor mensen die, om welke reden ook, beperkt zijn in hun mobiliteit. In juli 2016 is BurgumMobyl van start gegaan. Het blijkt in een grote behoefte te voorzien.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Burgum kerk.

Reactie toevoegen