Burgh-Haamstede

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

RB_200906123690_Slot_haamstede.jpg

Burgh-Haamstede, Het familiewapen op slot Haamstede

Burgh-Haamstede, Het familiewapen op slot Haamstede

DK_20110523_4950_Haamstede_werkplaats.jpg

Burgh-Haamstede, loods en vroeger tramhalte

Burgh-Haamstede, loods en vroeger tramhalte

Burgh-Haamstede

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Ginsterveld.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Duinoord aan Zee.

- Boek hier je bungalow op een Landal bungalowpark.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Burgh-Haamstede.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Burgh-Haamstede.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Burgh-Haamstede.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Burgh-Haamstede (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Burgh-Haamstede is een tweelingdorp - of beter gezegd 'vijflingdorp', zie hierna - in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Tot de gemeentelijke heindeling van 1961 waren de beide dorpen zelfstandige gemeenten. In 1961 over naar gemeente Westerschouwen, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- Burgh-Haamstede wordt formeel als één 'woonplaats' gezien, hoewel de kernen Burgh en Haamstede nog wel apart te herkennen zijn en lokaal ook nog wel zo beleefd worden, een zekere eigen identiteit hebben. Ter plekke is dat opgelost door aan de toegangswegen rond het dorp / de dorpen blauwe komborden Burgh-Haamstede te plaatsen, met een wit bord Burgh dan wel Haamstede er onder, afhankelijk van welke kant je het dorp / de dorpen binnenkomt. Ook bínnen de bebouwde kom wordt met witte plaatsnaamborden aangegeven of je de kern Burgh dan wel Haamstede verlaat of betreedt.

- Onder het dorp Burgh-Haamstede vallen ook de buurtschappen Burghsluis, Nieuw-Haamstede en Westenschouwen. Al deze kernen plus Burgh en Haamstede hebben dezelfde postcode (4328) en hebben voor de postadressen dus allemaal als plaatsnaam Burgh-Haamstede. Verder valt onder Burgh-Haamstede nog een heel bijzondere 'plaats', namelijk de 'onbewoonde plaats' Koudekerke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Burgh-Haamstede heeft (inclusief alle kernen die er voor de postadressen onder vallen, zie hierboven) ca. 1.800 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Archeologische vondsten duiden op zeer vroege bewoning
Een archeologische werkgroep, waarbij publicist en voormalig Zierikzees aardrijkskundeleraar dr. Frans Beekman is betrokken, heeft in de Meeuwenduinen bij Burgh-Haamstede sporen gevonden van een nederzetting uit de Midden-IJzertijd. Dat is een zeldzaamheid voor Zeeland. In 2010 is nader onderzoek verricht naar de ouderdom van de gevonden stukjes bot en schelpen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen De Graanhalm.

- Gevelstenen in Burgh-Haamstede.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Aemstie Alive (weekend eind januari).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Westerschouwen, W van Burgh-Haamstede aan de kust, is een bosrijk gebied. De strook tussen strand en bos vormt een belangrijke schakel in de jaarlijkse vogeltrek.

- De Meeuwenduinen, N van Westerschouwen, is een dynamisch duingebied waar de elementen vrij spel hebben. Er zijn grote stuifplekken en met helmgras begroeide duintoppen. In de winter kunt u genieten van de drukte van de trekvogels. Nadere informatie over de excursiemogelijkheden in beide gebieden kunt u verkrijgen bij de boswachter: tel. 0111-401453.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Burgh-Haamstede.

Reacties

(1)

Kan iemand mij vertellen wat de bomen in Burgh Haamstede betekenen die met een hekje omgeven zijn en de letters B 1988 dragen?

Red.:
In Burgh-Haamstede staat een 'Beatrixboom' uit 1938, ter gelegenheid van de geboorte in dat jaar van prinses Beatrix. De boom of bomen met opschrift B1988 zijn ook 'Beatrixbomen', geplant ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Beatrix in 1988.

Reactie toevoegen