Burgh

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Burgh museum De Burghse Schole.jpg

Burgh, museum De Burghse Schole.

Burgh, museum De Burghse Schole.

Burgh plaatsnaambord.jpg

Burgh is samen met buurdorp Haamstede één bebouwde kom (blauwe plaatsnaamborden) en heeft daarbinnen eigen witte plaatsnaamborden om de beide dorpen van elkaar te onderscheiden.

Burgh is samen met buurdorp Haamstede één bebouwde kom (blauwe plaatsnaamborden) en heeft daarbinnen eigen witte plaatsnaamborden om de beide dorpen van elkaar te onderscheiden.

ZL gemeente Burgh in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Burgh in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Burgh in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Burgh

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Ginsterveld.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Duinoord aan Zee.

- Boek hier je bungalow op een Landal bungalowpark.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Burgh.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Burgh.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Burgh.

Terug naar boven

Status

- Burgh is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1960. In 1961 over naar gemeente Westerschouwen, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De gemeente Burgh is in 1816 vergroot met de gemeente Westenschouwen.

- Formeel, dat wil zeggen volgens de postadressen en in de gemeentelijke basisadministratie BAG, is er sprake van 1 'woonplaats' Burgh-Haamstede. De beide kernen zijn namelijk aan elkaar gegroeid, maar worden in de praktijk door de inwoners toch nog wel als aparte dorpen beschouwd, en zijn ter plekke ook nog wel als zodanig apart herkenbaar. Men heeft dit 'op twee benen hinken' ter plekke opgelost middels blauwe plaatsnaamborden (komborden) Burgh-Haamstede met daarbinnen witte plaatsnaamborden voor de kernen Burgh en Haamstede. Ook bij de overgang van het ene dorp naar het andere wordt dit middels witte plaatsnaamborden kenbaar gemaakt.

- Wapen van de voormalige gemeente Burgh.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1229 kopie 14e eeuw Burch, 1250 kopie 1323 Burg, 1260 Borgh.
Naamsverklaring
Identiek met het Middelnederlandse burg 'burcht'. Dit betrof het stamslot van Witte van Haamstede, een zoon van Floris V, die volgens de overlevering in 1304 de binnengevallen Vlamingen bij het Manpad versloeg (als afgebeeld op vroegere schoolplaten). Het slot ging in 1525 in vlammen op, maar werd in 1608 herbouwd.(1)

Terug naar boven

Ligging

Burgh ligt direct ZW van en grenst aan Haamstede.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Burgh 85 huizen met 528 inwoners, verdeeld in dorp Burgh 62/351 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Burgh-Sluis 12/89 en Westenschouwen 11/88.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het haventje bij Burghsluis is in 1770 in de golven verdwenen en daarna weer opgebouwd bij Haamstede. De Ambachtsheer van Burgh kwam toen overeen met die van Haamstede dat ze er beiden gebruik van mochten maken.

Rond 1840 was in Burgh er een vissersschuit, waarvan de eigenaar ‘s zomers ongeveer 100 zeehonden ving en enige bruinvissen.

Burgh is net als Haamstede tegenwoordig een zeer toeristisch oord, maar ook de landbouw en visserij zijn hier nog van belang.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Burgh heeft 14 rijksmonumenten.

- De Hervormde kerk (Burghsering 33) is in 2011 gerestaureerd.

- De restauratie van de ringwalburg in Burgh is in 2008 gereed gekomen.

- Museum De Burghse Schoole is gesitueerd in een voormalig schoolgebouw. Er is een schoolklasje uit 1920 met het Aap, Noot, Mies, een lessenaar, authentieke bankjes, een kaalgelopen houten vloer, klompjes in de hal onder de kapstokhaken en vele attributen. Een ander lokaal is ingericht met een maquette, beschrijvingen en vondsten over de Karolingische Burcht en de Vliedbergen met fotomateriaal. Het derde lokaal is een expositieruimte voor wisselexposities.

- Slot Craaijestein.

- Stellingmolen De Graanhalm dateert uit 1847.

- De loods bij het busstation is de voormalige stalling van de ZWN, die hier de stoomtram Zijpe-Burgh onderhield.

Reactie toevoegen