Bunnik

Plaats
Dorp en gemeente
Bunnik
Kromme Rijnstreek
Utrecht

bunnik_collage.jpg

Bunnik, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Bunnik, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

bunnik gemeentehuis 1963 [640x480].jpg

Bunnik, gemeentehuis, 1963

Bunnik, gemeentehuis, 1963

Bunnik.JPG

Het kerkje van Bunnik

Het kerkje van Bunnik

Bunnik (4).JPG

Bunnik in de zomer

Bunnik in de zomer

bunnik_als_je_de_witte_boerderijen_ziet_ben_je_bijna_in_rhijnauwen.jpg

Bunnik, als je de witte boerderijen ziet, ben je bijna bij Landgoed Rhijnauwen

Bunnik, als je de witte boerderijen ziet, ben je bijna bij Landgoed Rhijnauwen

bunnik_nieuw_amelisweerd_met_sneeuwklokjes.jpg

Bunnik, Nieuw Amelisweerd, met sneeuwklokjes

Bunnik, Nieuw Amelisweerd, met sneeuwklokjes

bunnik_oud_amelisweerd_en_de_kromme_rijn.jpg

Bunnik, Oud Amelisweerd en de Kromme Rijn

Bunnik, Oud Amelisweerd en de Kromme Rijn

bunnik_rhijnauwen_collage.jpg

Bunnik, collage Landgoed Rhijnauwen (© Jan Dijkstra, Houten)

Bunnik, collage Landgoed Rhijnauwen (© Jan Dijkstra, Houten)

bunnik_zitten_en_genieten_op_het_bankje_langs_de_kromme_rijn.jpg

Bunnik, zitten en genieten op het bankje langs de Kromme Rijn

Bunnik, zitten en genieten op het bankje langs de Kromme Rijn

UT gemeente Bunnik in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Bunnik in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Bunnik in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Bunnik

Terug naar boven

Status

- Bunnik is een dorp en gemeente in de provincie Utrecht, in de regio Kromme Rijnstreek.

- De gemeente Bunnik is per 8-9-1857 vergroot met de gemeente Rhijnauwen, en per 1-9-1964 met de gemeenten en dorpen Odijk en Werkhoven. Onder de gemeente valt verder vanouds - dus al vóór de genoemde herindelingen - de buurtschap Vechten.

- Wapen van de gemeente Bunnik.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bunnik.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Bunninchem, 1239 Bunnike.

Naamsverklaring
Wordt teruggevoerd op het Germaanse Bunningahaim*, dat wil zeggen heem 'woonstede' van de lieden van de persoon Bunno. De oudste vorm laat zien dat het om een oude ingaheem naam gaat, een naamtype dat productief is van de 7e tot de 10e eeuw, wat strookt met ter plekke gedane archeologische vondsten uit deze periode.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Bunnik ligt O van Utrecht, ZW van Zeist, aan de rivier de Kromme Rijn en grenst in het Z aan de A12.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Bunnik 88 huizen met 824 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 61/555 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Vechten 26/261 en Ter Hull 1/8. Tegenwoordig heeft de gemeente Bunnik ca. 6.000 huizen met ca. 14.500 inwoners, waarvan ca. 2.600 huizen met ca. 6.500 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het grondgebied van de gemeente Bunnik was al vroeg bewoond. Kort na het begin van onze jaartelling vestigden de Romeinen hier hun castellum Fectio (Vechten) (zie verder bij Vechten). Het dorp Bunnik is, net als Odijk en Werkhoven, 'pas' ontstaan in de 8e/9e eeuw. Deze nederzettingen werden dorpen door de bouw van kerken in de 12e/13e eeuw.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Bunnik, kun je terecht bij Historische Kring Tussen Rijn en Lek (die deze gemeente en verder nog de gemeenten Houten en Wijk bij Duurstede bestrijkt). De jaargangen 1967 t/m 2003 van hun tijdschrift Het Kromme-Rijngebied zijn via de link online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bunnik als plaats heeft 78 rijksmonumenten.

- Bunnik heeft 26 gemeentelijke monumenten.

- De dorpskerk, met 13e-eeuwse Romaanse toren, wordt in de volksmond 'het witte kerkje' genoemd.

- Voormalig raadhuis aan het begin van de Burgemeester v.d. Weyerstraat.

- Begraafplaatsen in Bunnik.

- Landhuis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) is in 1770 als buitenverblijf gebouwd, en ligt in een 18e-eeuws parklandschap. Het huis is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden en het 18e-eeuwse Chinese behang verkeert in zeldzaam goede staat. Extra bijzonder is dat in 2013 onder het Chinese behang nóg oudere schilderingen zijn ontdekt. Sinds 2014 was het pand in functie als Museum Oud Amelisweerd (MOA), met naast het landhuis als zodanig en de Chinese behangsels tevens de Armandocollectie, die was overgekomen vanuit het voormalige Armandomuseum dat tot 2007 in Amersfoort was gevestigd. Museum Oud Amelisweerd is medio 2018 failliet verklaard. Eigenaar gemeente Utrecht bezint zich op een nieuwe bestemming.

- Fort bij Rijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is gebouwd tussen 1867 en 1869 en diende samen met de andere forten rond Utrecht ter verdediging van de stad en als afsluiting van de Houtense Vlakte. - Reportage van een rondleiding over Fort bij Rijnauwen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Truck- en tractorpullingwedstrijd Trekkertrek Kromme Rijnstreek (op een vrijdag begin augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Topografisch bijzonder aan landgoed Amelisweerd is dat het - net als buurlandgoed Rhijnauwen - op grondgebied van de gemeente Bunnik ligt, maar in eigendom is van de gemeente Utrecht. Die gemeente heeft namelijk Oud Amelisweerd aangekocht in 1951 en Nieuw Amelisweerd in 1963. Oorspronkelijk was Amelisweerd een buurtschap van de gemeente Rhijnauwen, die per 8-9-1857 in de gemeente Bunnik is opgegaan. In 1840 omvatte de buurtschap Amelisweerd 4 huizen met 32 inwoners. Tegenwoordig wordt Amelisweerd niet meer als buurtschap maar alleen nog als landgoed gezien. Amelisweerd is een oud landgoedbos op rivierklei. De Kromme Rijn stroomt langs en door het landgoed. Het heeft een bewogen geschiedenis in de loop der eeuwen en bij de aanleg van de A27 door het bos waren er veel protesten.

Maar ook nu zijn de bedreigingen nog niet van de baan. Er zijn plannen om een ringweg door een deel van het bos aan te leggen en ook zijn er plannen voor verbreding van de A27. Amelisweerd bevat veel oude gebouwen waaronder monumentale boerderijen en de landhuizen Oud Amelisweerd en Nieuw Amelisweerd. Het bos is ook bekend vanwege zijn fantastische stinzenflora in het voorjaar. Zeer veel sneeuwklokjes, winteraconieten, narcissen, bostulpen en gevlekte aronskelken zijn er te vinden. Ook is er een ecologische tuinderij met winkel en een bezoekerscentrum. - Fotoreportage van Amelisweerd van fotograaf Martin Stevens.

- Topografisch bijzonder aan landgoed Rhijnauwen* is dat het - net als buurlandgoed Amelisweerd - op grondgebied ligt van de gemeente Bunnik, maar eigendom is van de gemeente Utrecht. Rhijnauwen was oorspronkelijk een gemeente. De gemeente Rhijnauwen is in 1812 toegevoegd aan de gemeente Bunnik, in 1818 weer afgesplitst tot een zelfstandige gemeente en per 8-9-1857 weer opgegaan in de gemeente Bunnik. Landgoed Rhijnauwen ligt direct NW van Bunnik en grenst in het N aan De Uithof, in het W aan landgoed Amelisweerd en in het Z aan de Kromme Rijn en de buurtschap Vechten. In 1840 had de gemeente Rhijnauwen 9 huizen met 79 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Rhijnauwen 5/47 (= huizen/inwoners) en Amelisweerd 4/32. Tegenwoordig wordt Rhijnauwen, evenals Amelisweerd, niet meer als buurtschap maar alleen nog als landgoed beschouwd. Landhuis Rhijnauwen is sinds 1933 in gebruik als jeugdherberg, tegenwoordig Stayokay geheten.
* Het Fort - waarvoor zie het kopje Bezienswaardigheden - wordt zonder h gespeld, het landgoed mét h. De gemeentenaam was officieel ook met h, maar kwam in de loop der jaren ook zonder h voor. Ook de spellingen Rhynauwen en Rijnaauwen zijn in het verleden in gebruik geweest.

- Het Jaagpad langs de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik heeft in 2013 een opknapbeurt gekregen. Medewerkers van leerwerkbedrijf Biga Groep hebben 7,5 kilometer pad opgehoogd met 5.800 kruiwagens puin. Het pad langs de oude grens van het Romeinse Rijk trekt ieder jaar bijna 1 miljoen wandelaars.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bunnik (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bunnik. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Jongeren: - Jongerenwerk De Schoudermantel/Stichting Jeugdwerk Bunnik organiseert activiteiten voor jongeren in de leeftijd van ca. 9-21 jaar in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Het jongerencentrum van De Schoudermantel staat in Odijk (de boerderij achter het Gemeentehuis). Daar vinden activiteiten plaats zoals het inloopcafé op woensdagmiddag en vele andere dingen waar je aan mee kunt doen. De jongerenwerkers organiseren steeds weer nieuwe activiteiten zoals disco’s, lasergamen, een DJ-workshop, een beautymiddag, voetbaltoernooi of talentenjacht. Als jij zelf een leuk idee hebt voor een activiteit dan kunnen ze dat ook samen met jou organiseren. Zo kan De Schoudermantel ook een plek zijn waar jij je talent kunt ontwikkelen. Ook als je een vraag of probleem hebt kun je altijd bij hen terecht, aarzel niet om contact met een van hen op te nemen. Ze denken graag met je mee. Je vindt op de site ook tips en websites voor hulpvragen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bunnik alg. en - idem Stationsweg.

Reactie toevoegen