Bulkenaar

Plaats
Buurtschap
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Bulkenaar

Terug naar boven

Status

- Bulkenaar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Roosendaal en Nispen.

- De buurtschap Bulkenaar valt, ook voor de postadressen, onder de stad Roosendaal.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Wel beschouwd als een samenstelling van bilc of bulc ‘weiland’ en laar ‘intensief gebruikt bos’. De oude vormen steunen deze verklaring echter niet en aangezien samenstellingen met -laar veelal een boomnaam in het 1e lid laten zien, moet eerder gedacht worden aan een boomnaam bork” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bulkenaar ligt ZW van Roosendaal, rond de Bulkenaarsestraat. De inwoners zitten ingeklemd tussen de spoorlijn Roosendaal-Bergen op Zoom in het N, de A58 in het W en de nieuwe wijk Het Holle in het O en ZO. Alleen als zij vanuit hun huis de blik naar het Z wenden, hebben zij nog landelijk uitzicht (op de buurtschap Haiink), zolang het duurt...

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bulkenaar 8 huizen met 40 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2019 werd bekend dat de gemeente Roosendaal en het bestuur van het Bravis-ziekenhuis de locatie Bulkenaar in beeld hadden voor de nieuwbouw van het Bravis-ziekenhuis, ter vervanging van de te sluiten huidige locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal. In 2023 beoogt de bouw van start te gaan. In 2025 moet fase 1 van de nieuwbouw zijn opgeleverd en verhuist de zorgfunctie van het voormalige ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom hierheen. De verhuizing van Bravis locatie Roosendaal staat voor 2030 in de planning.

Reactie toevoegen