Bulkemsbroek

Plaats
Buurtschap
Simpelveld
Heuvelland Parkstad
Limburg

Bulkemsbroek

Terug naar boven

Status

- Bulkemsbroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld.

- De buurtschap Bulkemsbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Simpelveld.

- De buurtschap Bulkemsbroek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
D'r Bulkemsbróch.

Oudere vermeldingen
1330 Bulluchem, 1373 Bullinkeym.

Naamsverklaring
De oude vormen slaan op Bulkem. De naam betekent broek ‘moerassig land’ behorende tot de plaats Bulkem ‘heem (woonplaats) van de lieden van de persoon Bullo’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bulkemsbroek ligt rond de gelijknamige weg en het W gedeelte van de Bulkemstraat, direct W van het dorp Simpelveld, ZW van het dorp Huls, ZO van het dorp Ubachsberg, ONO van het dorp Eys en NNO van het dorp Nijswiller en NW van het dorp Bocholtz.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bulkemsbroek omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Bulkemsmolen (watermolen, korenmolen), gelegen aan de Eyserbeek en de Molenbeek, dateert uit circa 1850. De molen is niet meer in bedrijf en niet van binnen te bezichtigen.

- Het Christusbeeld aan de gevel van Bulkemstraat 52 is een memorie- of ongelukskruis, dat herinnert aan een dodelijk ongeval met een dorsmachine rond 1930. De hoeve werd toen bewoond door de burgemeestersfamilie Hoebiers. Een van de leden van deze familie werd gegrepen door de aandrijfriem van de dorsmachine en heeft het niet overleefd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Bulkemsbroek wordt beheerd door Het Limburgs Landschap. Het bos in dit natuurgebied is heel anders van aard dan in het nabijgelegen Eyserbos. In het gebied komt water uit het hoger gelegen heuvelland aan de oppervlakte. Zwarte elzen profiteren van deze natte omstandigheden en vormen een elzenbroekbos. In het moeras met lisdoddes en gele lissen op de oevers is de bijna constante watertoevoer goed te zien. De vochtige graslandpercelen in het Bulkemsbroek zijn vanwege de beschutte ligging op zonnige delen geschikt voor vlinders. Het natte hooilandje wordt jaarlijks gemaaid. Het maaisel wordt met paarden uitgesleept.

Reactie toevoegen