Buitenstvallaat

Plaats
Buurtschap
Smallingerland
Fryslân

Buitenstvallaat

Terug naar boven

Status

- Buitenstvallaat is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Smallingerland.

- De buurtschap Buitenstvallaat valt, ook voor de postadressen, onder de kern Drachten.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Bûtenstfallaat.

In het Nederlands
De Nederlandse spelling zou (ook volgens (1) en zo staat het ook nog in de atlassen en - dus? - op Google Maps) eigenlijk Buitenstverlaat moeten zijn. De naam verwijst immers naar een verlaat, 'sluis', in de Drachtsterfeart. Maar de buurtschap is gelegen aan de weg Buitenstvallaat, kennelijk een halfslachtige kruising tussen Nederlands en Fries, en de straatnamen zijn door de gemeenteraad vastgesteld dus gaan wij er maar vanuit dat dit de kennelijke voorkeursspelling voor de naam van de buurtschap is. Ook de lokale scheepswerf gebruikt deze spelling meermaals op haar site.

Terug naar boven

Ligging

Buitenstvallaat ligt (in het) W van Drachten, NO van het dorpje De Wilgen, rond de weg Buitenstvallaat. Buitenstvallaat lag tot voor kort echt als buurtschap los van Drachten, maar gezien de oprukkende nieuwbouw en bedrijventerreinen is de buurtschap tegenwoordig aan de kern Drachten vastgegroeid.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Buitenstvallaat omvat slechts een handvol panden en wordt qua grondgebied grotendeels in beslag genomen door een scheepswerf en jachthavens.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de lokale scheepswerf Scheepsbouw Van der Werff (waar de familienaam inderdaad is afgeleid van het feit dat men een scheepswerf exploiteert).

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Buitenstvallaat.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buitenstvallaat (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat.

Reacties

(2)

ik vind dit dus totaal nutteloos de maker van dit heeft echt geen leven.

Heer Van der Spek, het is onze hobby om de geschiedenis, bezienswaardigheden en de actuele ontwikkelingen van alle plaatsen in ons land te beschrijven. Van de allergrootste tot de allerkleinste, zoals deze. En omdat wij weten dat nog veel meer mensen dan alleen wijzelf dit interessant vinden, hebben wij die informatie op deze website gezet, zodat ook anderen van de resultaten van ons onderzoek kunnen meegenieten. Wij zijn ons ervan bewust dat wij niet iedereen een plezier doen met deze informatie. Maar net zoals er op een tv een uit-knop zit en er nog veel meer zenders zijn, kun je ook op het internet gewoon naar een andere site doorklikken als een bepaalde site je niet interesseert. Net zoals miljoenen mensen in ons land zich druk maken om het spelletje voetbal. Daar hebben wíj dan weer niks mee. Ieder zijn hobby he. Smaken verschillen, en gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, anders zou het een saaie boel worden.

Reactie toevoegen