Buitenpost

Plaats
Dorp
Achtkarspelen
Fryslân

buitenpost_collage.jpg

Buitenpost, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Buitenpost, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

buitenpost_das_pas_binnenkomen.jpg

Welkom in Buitenpost! (© Google)

Welkom in Buitenpost! (© Google)

buitenpost_graffiti_station.jpg

Graffitikunstwerk in de wachtkamer van station Buitenpost (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Graffitikunstwerk in de wachtkamer van station Buitenpost (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Buitenpost..jpg

In Buitenpost vind je nog veel fraaie, monumentale panden

In Buitenpost vind je nog veel fraaie, monumentale panden

Buitenpost.jpg

De Singel in Buitenpost

De Singel in Buitenpost

Buitenpost. (3).jpg

De Hervormde kerk van Buitenpost in de bomen

De Hervormde kerk van Buitenpost in de bomen

Buitenpost. (2).jpg

Toegang tot de Hervormde kerk van Buitenpost

Toegang tot de Hervormde kerk van Buitenpost

Buitenpost

Terug naar boven

Status

- Buitenpost is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Achtkarspelen (waar het dorp ook de hoofdplaats van is).

- Onder het dorp Buitenpost vallen ook de buurtschappen De Leste Stuver en Lytsepost.

- Buitenpost heeft een eigen vlag en wapen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Bûtenpost.

Oudere vermeldingen
1388 en 1503 Post, 1418 Uetpost, 1480 Butapost, 1508 Buta post, 1558 Butenpost, 1579 sic: Butenbast.

Naamsverklaring
Samenstelling van buta 'buiten, in de richting van de zee, c.q. ten noorden van' en post 'eenvoudige brug, loopplank over een sloot'. Ter onderscheiding van Lutkepost. De variant van 1418 is een synoniem met ut 'uit, buitenwaarts gelegen'. De vorm Post kan ook betrekking hebben op Lutkepost.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Buitenpost ligt Z van het dorp Kollum, ZW van de dorpen Kollumerpomp, Warfstermolen, Burum en Pieterzijl, WZW van het dorp Visvliet, W van het dorp Grijpskerk, WNW van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos en het dorp Lutjegast, NNW van de dorpen Augustinusga en Surhuizum, NNO van het dorp Drogeham, NO van het dorp Kootstertille, ONO van het dorp Twijzel, O van de dorpen Twijzelerheide en De Westereen, OZO van het dorp Kollumerzwaag en ZO van de dorpen Triemen en Oudwoude.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Buitenpost, samen met de buurtschappen Het Uitland, Klein-Uitland, De Horne en Scharnehuizum, 136 huizen met 882 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.300 huizen met ca. 5.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op de lokale dorpssite vind je meer dan 100 artikelen over de geschiedenis van Buitenpost.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buitenpost heeft 12 rijksmonumenten.

- Molen De Mûnts (Nederlands: De Monnik).

- IJstijdenmuseum.

- Gevelstenen in Buitenpost.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Muziek en Toneel Buitenpost heeft eind maart / begin april 2017 6 uitverkochte voorstellingen opgevoerd van haar musical Ester. Onder de link vind je daar meer informatie over. Een volgend project komt in voorjaar 2019 op de planken.

- Grote Vlooienmarkt en Braderie (Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag).

- De Swaddekuier (weekend eind juni of begin juli) is een wandeltocht van naar keuze 10, 20 of 40 km door Nationaal Landschap De Friese Wouden.

- Op een zaterdag in juli organiseert het IJstijdenmuseum de Oerboerenmarkt, waar standhouders de oude ambachtelijke tradities aan de bezoekers laten zien en demonstreren.

- Op een zaterdag eind juli is er bij het IJstijdenmuseum de Prehistorische Markt. Op het terrein is een kraampjesmarkt waarin allerlei demonstraties over oude ambachten worden gegeven Er zijn smeden die allerlei gereedschappen maken zoals dat ook in de prehistorie plaats vond. Jongeren kunnen actief deelnemen aan de activiteiten. In het museum worden rondleidingen gehouden waarbij verhalen worden verteld over Neanderthalers die hier meer dan 40.000 jaar geleden door het noorden van Nederland trokken op jacht naar mammoeten en ander groot wild. In de prehistorische tuin kunnen kinderen hun eigen brood bakken boven een open vuur.

- In de jaarlijkse Feestweek Buitenpost (eind juli tot begin augustus) zijn er tal van evenementen en activiteiten, waaronder een grote fierljepwedstrijd, ringrijden/ringsteken, en op de laatste dag het Concours Hippique (waarvoor zie de alinea hierna), een grote Jaarmarkt en afsluitend vuurwerk. Voor een indruk van wat er in die week zoal te doen is, zie het programma Feestweek 2017.

- Buitenpost is van oudsher nauw met het paard verbonden. Lange tijd kende het dorp jaarlijks een grote Paardenmarkt, die met meer dan 800 paarden omstreeks de jaren dertig van de vorige eeuw haar hoogtepunt bereikte. De edele viervoeter vervult tegenwoordig nog 'slechts' een functie voor sport en ontspanning. Daarom vindt al sinds 1954 op de dag van de Paardenmarkt - de 1e woensdag in augustus - een groot hippisch festijn in het dorp plaats: het Concours Hippique Buitenpost, een van de mooiste eendaagse openlucht paardensportevenementen van Nederland. Voor nadere informatie over wat dit evenement inhoudt, zie de aankondiging van Concours Hippique 2017 en de videoreportage Concours Hippique 2014.

- Tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs Kids2Kids (op een zaterdag in oktober). Een deel van de opbrengst en de spullen die overblijven gaan naar een goed doel.

- De Kerstmarkt Buitenpost (op een zaterdag in de 1e helft van december) is volgens de organisatie "de meest sfeervolle kerstmarkt van Noord Nederland".

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Met plezier leren zwemmen, lekker banen zwemmen of leuke aqualessen volgen kan allemaal bij Zwembad De Kûpe. Op de Facebookpagina 'Team De Kûpe' lezen wij dat het de bedoeling is dat er een nieuw zwembad komt, dat het huidige zwembad kennelijk gesloten dreigde te worden vóór het nieuwe zwembad gerealiseerd zou zijn, maar dat in juli 2017 is besloten het huidige bad in de tussentijd toch open te houden. In juli 2017 heeft de raad het college opdracht gegeven om te komen met een voorstel om een zwembad in eigen beheer te bouwen. Het college onderzoekt op welke manier de exploitatie van het nieuw te bouwen zwembad georganiseerd kan worden en informeert de raad in oktober 2017 over de stand van zaken, het proces en de financiële gevolgen.

- Biografie van de Mieden, het landelijk gebied Z van Buitenpost.

- Botanische Tuin De Kruidhof hortus van Fryslân is de grootste kruidentuin van Nederland. De Kruidhof kent een historie van meer dan 80 jaar en is sinds eind jaren zeventig eigendom van de gemeente Achtkarspelen. Sinds 2000 is het een 'geregistreerd museum', met als hoofdcollectie geneeskrachtige kruiden. Op het terrein staan meer dan 1500 soorten kruiden en ruim 2.000 verschillende planten. Er zijn 17 thematuinen op 3,5 hectare. De medewerkers bestaan uit een klein team van betaalde krachten en meer dan 60 vrijwilligers. Ook werken er dagelijks 20 tot 30 personen met behoud van uitkering of via een andere zorg- of hulpinstantie. In maart 2018 is de nieuwe bezoekershal van De Kruidhof gereed gekomen. Ook het IJstijdenmuseum, de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) en Stichting Oud-Achtkarspelen gaan van deze ruimte gebruik maken om zich te presenteren.

Terug naar boven

Beeld

- Honderden oude en recente foto's en ansichtkaarten van Buitenpost, plus thematisch gerangschikt op straatnaam, objecten, personen en overige.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buitenpost (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Buitenpost.

- Nieuws: - Oudere nummers van de maandelijkse dorpskrant De Binnenste Buiten Post zijn via de link ook online te lezen. - Nieuws van De Binnenste Buiten Post op Facebook. - Nog een nieuwspagina van het dorp op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool De Mienskip. - Basisschool De Lichtbron.

- Jeugd: - Doel van Speelgoedbank Op Stelten in Buitenpost is het inzamelen van nieuw en gebruikt speelgoed, om het daarna gratis beschikbaar te stellen aan kinderen (0-12 jaar), waarvan de ouders door omstandigheden niet meer de financiële middelen hebben om dit zelf te kunnen kopen. Speelgoed, boeken, spelletjes, knuffels, dvd’s, teken- en schrijfgerei; alles is welkom! Mits uiteraard nog in puike staat verkerend.

- Muziek: - Brassband De Wâldsang. - Mannenkoor Westerlauwers is opgericht in 1977 en heeft meer dan 100 leden, afkomstig uit de Fries-Groningse grensstreek.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Buitenpost. - Korfbalvereniging Flamingo's.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Buitenpost algemeen 1, - idem algemeen 2 en - idem kerk.

Reacties

(2)

Ook jaarlijks:
Concours Hippique (dit jaar voor de 64e keer) altijd op de eerste woensdag van augustus.
Deze dag is traditioneel de afsluitende dag van de Feestweek met naast het Concours Hippique een grote Jaarmarkt en afsluitend vuurwerk.
Ook elk jaar in de Feestweek: grote fierljepwedstrijd, ringrijden/ringsteken.
Op Hemelvaartsdag en op tweede Pinksterdag: grote vlooienmarkt en braderie.

Dank voor uw aanvullingen! Ik heb het verwerkt.

Reactie toevoegen