Buitenkaag

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Buitenkaag

Terug naar boven

Status

- Buitenkaag is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- Het dorp Buitenkaag werkt op veel gebieden samen met buurdorp Kaag. Ze worden samen dan ook wel als tweelingdorp beschouwd. Bijzonder daarbij is dat de dorpen in verschillende gemeenten én provincies liggen. Eerstgenoemd dorp ligt dus in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmeermeer, laatstgenoemd dorp ligt in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem (iets soortgelijks doet zich in ons land voor bij de dorpen Holthees en Smakt in respectievelijk Brabant en Limburg). Formeel, d.w.z. voor bijv. de plaatsnaamborden en de postadressen, zijn het nog wel aparte plaatsen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Buitenkaag ligt aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder ter hoogte en NO van de Kagerplassen en ligt N van het dorp Kaag, Z van de A44 en de dorpen Lisserbroek en Lisse, W van het dorp Sassenheim, ZW van de dorpen Abbenes en Nieuw-Vennep en NW van de dorpen Nieuwe Wetering en Roelofarendsveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Buitenkaag omvat ca. 175 huizen met ca. 435 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Buitenkaag (1998). Of dit plan nog geldt of inmiddels is opgevolgd door een nieuwere versie, is ons nog niet bekend. Indien het laatste het geval is, heeft het in ieder geval nog naslagwaarde om te kunnen lezen hoe het dorp er in die tijd voor stond.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Van 1845-1930 behoort Kaag tot de parochie Oud Ade. Wegens de moeilijke bereikbaarheid van de moederparochie wordt in 1931 in Buitenkaag een bijkerkje van de Engelbewaardersparochie te Lisse-Sassenheim gebouwd, bestemd voor de katholieken van de Kaag. De eenvoudige inventaris stamt uit de bouwtijd. De RK kerk Sint Johannes Evangelist (Hoofdweg 2032) is op 15-12-1948 een zelfstandige parochie geworden. Vandaag de dag is de RK Parochie H. Joannes Evangelist er nog altijd.

- Buitenkaag heeft 1 rijksmonument, zijnde Gemaal De Leeghwater (Lisserdijk 5) uit 1845. Het gemaal is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater, die in 1641 als een der eersten pleitte voor de droogmaking van het steeds groeiende Haarlemmermeer, wat leidde tot overstromingen in de omliggende kernen en zelfs complete nederzettingen die in het water zijn verdwenen. In 1848 is het gemaal echt in gebruik genomen om het Haarlemmermeer droog te malen, samen met de gemalen De Cruquius en De Lynden. Het gemaal heeft tot 1912 op stoom gedraaid. sindsdien heeft het dieselmotoren.

Tegenwoordig is de Leeghwater jaarlijks nog ca. 600 uur in gebruik. Alleen als de andere gemalen in de Haarlemmermeer het water niet meer kunnen afvoeren, wordt De Leeghwater nog in gebruik gesteld. Van het originele gemaal is weinig meer te herkennen; als gevolg van verbouwingen is veel van de neogotische stijl verloren gegaan. Dit in tegenstelling tot de 'collega-gemalen' De Cruquius en De Lynden, die wel in originele staat zijn gebleven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De veerpont Kaag - Buitenkaag over de Ringvaart van de Haarlemmermeer vaart dagelijks, 24 uur per dag, en is ook geschikt voor auto's en vrachtwagens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buitenkaag (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kaag - Buitenkaag.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Ontmoeting is er voor de dorpen Kaag en Buitenkaag. In 2009 is het pand grondig verbouwd en uitgebreid. Het is de thuisbasis van vele lokale verenigingen.

- Onderwijs en kinderopvang: - St. Willibrordusschool. - Peuterspeelzaal Ollekebolleke.

- Sport: - De Kaagse Bridge Club is opgericht in 1969.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Buitenkaag RK, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen