Buiksloot

Voormalige gemeente
Amsterdam
Waterland Amstelland
Noord-Holland

NH gemeente Buiksloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Buiksloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Buiksloot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Buiksloot

Terug naar boven

Status

- Buiksloot is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1920.

- Tegenwoordig is Buiksloot als wijk een onderdeel van stadsdeel Amsterdam-Noord.

- Wapen van de voormalige gemeente Buiksloot.

Terug naar boven

Geschiedenis

Nooddorp Obelt
Rond 1920 heerst er grote woningnood in deze omgeving. Daarom wordt besloten enkele 'nooddorpen' te bouwen, waar mensen tijdelijk toch onderdak zijn. In 1917 komt er het nooddorp Obelt, naast het gelijknamige zwembad, aan de Grasweg, in het ZW van Buiksloot. Het dorpje omvat 306 houten huizen, een winkel en twee dagverblijven. Vanwege het grotere dan gemiddeld brandgevaar, krijgt het dorpje een eigen brandweerkazerne. In 1929 wordt nooddorp Obelt opgeheven. Het slopen gebeurt simpelweg door de huizen in brand te steken.

Literatuur en blog
- Margreet Visser heeft 8 boeken over de geschiedenis van Buiksloot en de Buiksloterham geschreven. Ze zijn in kleine oplage in eigen beheer uitgegeven en tegen kostprijs (alleen de kosten van druk en verzending) leverbaar. Voor nadere informatie zie de link. "Op 11 juni 2016 is Margreet Visser na een ziekte van tweeënhalf jaar overleden. In die periode heeft ze de 3 delen van haar 'Geschiedenis van de Buiksloterham' kunnen voltooien. Ze  schreef: "Dit blog gaat over mensen, gebeurtenissen en foto’s waarvan ik het verhaal NOG ken. Door erover te schrijven, hoop ik de NOG-lijn een beetje te verlengen."

Ze ontleende dat begrip aan Kees Fens, die schreef: ‘ “Nog” is de laatste zeer smalle verbinding met het verleden. “Ik heb haar nog gekend” is er de meest traditionele uiting van. Zij leeft nog. Zolang ik en enkele anderen nog leven. De “zij” staat op de rand van een tweede dood en mogelijke vergetelheid. Zij is haar tijdgenoten bijna kwijt. Vreemdelingen zullen haar later uit de verte van het verleden moeten terughalen: de biografen en de geschiedschrijvers.’ Met het in stand houden van het blog 'De Geschiedenis van de Buiksloterham en Buiksloot' wil ik geïnteresseerden in contact brengen met wat Margreet NOG wist of door onderzoek te weten was gekomen." Frits Prior

- Geschiedenis hulpvliegveld Buiksloot.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Buiksloterkerk (Buiksloterdijk) is sinds 2013 het onderkomen van makelaar Reliplan, gespecialiseerd in religieus onroerend goed.

- Molen d' Admiraal.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Wandel Comité Buiksloot (WCB) organiseert door het jaar heen diverse wandelevenementen. De club leidt wandelaars graag rond in Buiksloot en omgeving. Het comité richt zich op wandelaars uit heel Nederland, die eens wat anders willen, en tegelijk promoot ze de wandelsport in de eigen omgeving. Ook bij de Avond-4-daagse kom je soms op interessante plekken die nog lang niet iedereen kent, zoals filmmuseum Eye, de NDSM-scheepswerven, ‘t Vliegenbos, Museum Amsterdam Noord en Tuindorp-Oostzaan. Het is niet eens mogelijk om alles in één route te laten zien!

"Wandelen is leuk: je hebt geen dure spullen nodig. Een petje, goede sokken en stevige schoenen volstaan. Bij langere afstanden is het verstandig wat etenswaar en drinken mee te nemen; soms heb je dat ineens nodig! En regenkleding als je regen verwacht. Je kiest je eigen afstand en je eigen tempo; van slenteren word je doodmoe, maar forceren, zeker in het begin, is ook sterk af te raden. Het is simpelweg goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wandelen is geen medicijn tegen alles, maar helpt wel om fitter te worden en een betere conditie te krijgen", aldus de site van WCB. WCB organiseert jaarlijks 2 wandelweekenden. Bij de start krijg je zowel een routebeschrijving als informatie over de bezienswaardigheden. WCB organiseert ook de Avondvierdaagse in Buiksloot en de Avondvierdaagse in Oostzaan, een feestelijk evenement voor jong en oud en een ware ontdekkingstocht in eigen omgeving.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Buiksloot van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buiksloot (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De wijk Banne Buiksloot ligt tussen de ringweg A10, het Noordhollands Kanaal, de Buiksloterbreek en Kadoelen. De IJdoornlaan splitst de wijk in een noordelijk en zuidelijk deel. In de wijk liggen o.a. het Boven IJ Ziekenhuis, kinderboerderij De Buiktuin, de Buiksloterkerk en Krijtmolen d’ Admiraal. Onder de link vind je een pagina van de gemeente met nieuws over deze wijk.

- Buurthuis: - In Huis van de Wijk De Banne vind je o.a. een buurttheater voor muziek-, dans- en schoolvoorstellingen en een sportzaal (o.a. in gebruik door turnvereniging Tonido).

- Sport: - Voetbalvereniging d.v.c. Buiksloot is in 2013 ontstaan door een samensmelting van a.v.v. D.W.V. en a.v.v. De Volewijckers. In het eerste seizoen is samen gespeeld op het voormalige terrein van D.W.V., sportpark Elzenhagen. Gedurende dit seizoen is het voormalige terrein van De Volewijckers, sportpark De Buiksloterbanne, verbouwd en opgeknapt. Sinds seizoen 2014/2015 speelt de club op sportpark De Buiksloterbanne. In het tenue zijn de clubkleuren van beide voormalige verenigingen samengesmolten. Het logo wordt gedomineerd door de zwaan uit het wapen van Buiksloot.

Reactie toevoegen