Budel-Schoot

Plaats
Dorp
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Budel-Schoot

Terug naar boven

Status

- Budel-Schoot is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Cranendonck. T/m 1996 gemeente Budel.

- Onder het dorp Budel-Schoot vallen ook de buurtschappen Klein-Schoot en Locht.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Lokaal wordt het dorp kortweg Schoot genoemd.

Oudere vermeldingen
1307 kopie 17e eeuw Henricus de Scoet, 1840 Groot Schoot, Grootschoot. Schoot was de gemeenschappelijke naam voor de buurtschappen Groot-Schoot en Klein-Schoot.

Naamsverklaring
Schoot betekent 'hoek hoger land uitspringend in het terrein'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Budel-Schoot grenst in het W aan de Belgische plaats Hamont, in het N en O aan Budel en in het Z aan Budel-Dorplein.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Budel-Schoot (dat dan nog Groot-Schoot heet) 20 huizen met 127 inwoners, met daarnaast de buurtschap Kleinschoot met 18 huizen en 83 inwoners. De buurtschap Locht wordt niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp incl. de buurtschappen ca. 800 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Budel-Schoot is ontstaan uit de samensmelting van twee buurtschappen van Budel, namelijk Groot-Schoot en Klein-Schoot. Deze buurtschappen, die een hechte agrarische gemeenschap vormden, zijn lange tijd klein gebleven. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826, maar vooral de aanleg van de spoorweg, de ´Grand Central Belge´ of IJzeren Rijn, in 1879, zorgen voor een stroomversnelling. Er komt een groot stationsgebouw met douanefaciliteiten en een emplacement. 'Station Schoot' wordt al spoeding aangevuld met cafés, winkels, een hotel en dergelijke. Er volgen verharde wegen. Omstreeks 1892 wordt in de nabijheid de Budelse zinkfabriek gebouwd, waardoor verdere groei plaatsvindt. In 1906 wordt een school gebouwd, in 1908 verrijst er het eerste kerkje, in 1917 wordt het dorp een zelfstandige parochie. De huidige kerk wordt in 1930 ingewijd.

Zie verder Geschiedenis van Budel-Schoot door H. de Laat.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Groeiplan Leefbaarheid Budel-Schoot.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Budel-Schoot heeft 3 rijksmonumenten.

- De Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk (ook bekend als Antonius van Paduakerk) (Grootschoterweg 88) is gebouwd in 1929, naar ontwerp van architect Joseph Franssen. Het is een bakstenen kerk onder zadeldak in moderne gotiek, met zijkapellen, een verlaagd koor en een dakruiter als klokkentoren. Men treedt de kerk binnen via een portaal onder lessenaarsdak. In 2012 besluit het bisdom tot sluiting van de kerk. In 2014 zijn alle parochies in de gemeente Cranendonck samengevoegd tot Parochie H. Cornelius. De kerk blijft vooralsnog toch open, zij het dat er nog slechts eenmaal per maand een H. Mis wordt opgedragen.

- Molen Janzona (Grootschoterweg 17) is een achtkante houten beltmolen die als korenmolen is ingericht. De Janzona (afgeleid van "zoon van Janssen") is in 1937 gebouwd, ter vervanging van een in dat jaar afgebrande molen. Bijzonder is de bedekking met het rode Icopal, dat in die tijd wel vaker werd toegepast. Deze bedekking had als voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig is. Bijzonder is ook de achtkante stenen onderbouw met betonnen dak. De molen is particulier eigendom en maalde tot 1946 op professionele basis. In 1980 is de Janzona gerestaureerd. Hij is op afspraak te bezoeken. Onderin/bij de molen bevindt zich een winkel in dierbenodigdheden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Toeters. - CV De Flierefluiters. - CV De Feestbeesten. - CV De Gekke Yuppen. - CV Sickurity. - CV Schôts & Schèf.

- Kinderkleding- en Speelgoedbeurs (in april en oktober).

- "Op Hemelvaartsdag (in 2020 voor de 42e keer) wordt het centrum van Budel-Schoot omgebouwd tot Braderie, met als bruisend middelpunt het Vogelsplein. Wij, voetbalvereniging Rood-Wit '67, doen altijd onze uiterste best om er weer een gezellige en bruisende braderie van te maken. De kraamverhuur is in eigen beheer. De markt is van 12-17 uur. Nieuw in 2020 is de Vrijmarkt voor kinderen tot 16 jaar. Een aantal sportverenigingen komt een demonstratie verzorgen. Voor de kinderen zijn er vele leuke activiteiten. Er is een gezellig terras met diverse hapjes en drankjes. Na sluiting van de markt gaan we nog een paar uurtjes gezellig door op het terras op het Vogelsplein. En: de entree is gratis! Al met al genoeg reden om op Hemelvaartsdag een gezellige dag te beleven op onze Braderie!"

- Schoot Kermis (gedurende 4 dagen in juli).

- "In 1980 heeft Jan Verheyden Toneelverening ONA opgericht. In de beginjaren bestond de club uit tien mannen en vrouwen. De eerste repities vonden plaats in de Kantine in Dorplein. In die jaren werden de voorstellingen nog gegeven op verschillende plaatsen waaronde de Kantine in Budel-Dorplein, de Reinder in Budel-Schoot, De Borgh en het bejaardenhuis in Budel en Kempenhaeghe in Sterksel. Met een bus van De Kim werden spelers en decorstukken naar de verschillende locaties gebracht. In 1991 overleed oprichter Jan Verheyden. Samen met HBS en De Toeters heeft ONA jarenlang het kienen in de Reinder verzorgd. Marij van Dommelen draaide de balletjes en Jan verkocht de kaarten. Om Jan niet alleen met al het geld naar huis te laten gaan, werd hij elke week door de andere ONA-leden naar huis gebracht. Zijn vrouw Bella zat iedere week klaar met de borrels. Toneelvereniging ONA is een gezellige vereniging met passie voor toneel. Al bijna 40 jaar zetten we ieder jaar vol overgave een geweldig stuk neer. En ook dit jaar is dat niet anders. Houd daarom zeker één avond vrij in de eerste twee weekenden van november, want hier wil je bij zijn!"

- Sinterklaas.

- Kerstmarkt.

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsfilm over Budel-Schoot anno 1962 (53 min.), gemaakt door Johan Adolfs uit Enschede. Adolfs heeft tussen 1949 en 1970 in heel Nederland dergelijke films gemaakt, waarbij hij het dagelijkse leven in een dorp heeft vastgelegd. De films kwamen tot stand in samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging en werden vervolgens vertoond. Helaas zit er geen geluid bij.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Budel-Schoot (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het periodiek verschijnende Informatieblad voor de inwoners van Budel-Schoot is via de link ook online te lezen (ook de oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Platform Sterk Schoot.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging 't Ekker.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Reinder.

- Onderwijs: - Basisschool De Wereldwijzer biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Kruimelhoek. Het is een ruime en lichte speelzaal met een prachtig aangrenzend buitenspeelterrein. De speelzaal werkt samen met de basisschool aan een goede doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen. Peuters krijgen een goede voorbereiding op de basisschool. De leidsters werken veel met thema's en de speelzaal is ingericht met verschillende speelhoeken. Alle leidsters van de speelzaal hebben een VVE-opleiding. Hiermee bewijzen zij de peuters te kunnen begeleiden door het gehele traject vanaf de speelzaal naar de basisschool. Vaak is deze stap voor kinderen erg groot en het VVE-traject zorgt ervoor dat de stap van de speelzaal naar de basisschool voor de peuters zo aangenaam mogelijk verloopt.

- Educatie: - Hou jij van acteren, zingen en/of dansen en zou je dat allemaal willen doen? Volg dan musicalles bij Musicalschool F-Act. Of je nu ervaring hebt of nog nooit geacteerd, gezongen of gedanst, hier krijgt iedereen de kans om zijn of haar talent te ontdekken. Leeftijdsgroepen van 7 tot 21 jaar iedere donderdag in Gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot. Als een van de weinigen, of misschien wel als enige vereniging of school, spelen zij hun musicals met alle talenten en alle leeftijden van dezelfde locatie samen. Door de uitstekende begeleiding en de kwaliteiten van het productieteam hebben de voorstellingen een zeer professioneel karakter.

- Jeugd: - Jong Nederland Budel-Schoot is een jeugdvereniging voor kinderen van 4 t/m 16 jaar. Sport en spel, creativiteit en buitenleven staan hoog in het vaandel.

- Muziek: - Harmonie Sint Antonius.

- "Jeugdkoor Animo is opgericht in 1983. Het koor bestaat uit ongeveer 40 leden in de leeftijd van 6 jaar tot tegen de 30 jaar. Er wordt op vrijdagavond van 19.00-20.00 uur gerepeteerd in de kerk van Budel-Schoot. Het repertoire is erg afwisselend. De liedjes zijn zowel Nederlands als Engelstalig. Er worden kerkelijke liedjes gezongen, maar ook liedjes van artiesten als Guus Meeuwis en Nick & Simon komen voorbij. Het jeugdkoor wordt muzikaal begeleid door een eigen band. Regelmatig heeft Jeugdkoor Animo een uitvoering bij speciale gelegenheden in de kerk (o.a. Kerstmis, Pasen, communie, vormsel), en er wordt ook af en toe opgetreden in het bejaardentehuis of bij de Budelse Jeugdproms. Zit je in groep 3 of hoger? Hou je van zingen en gezelligheid en lijkt het je leuk om lid te worden? Kom dan gewoon een keer langs op vrijdagavond tijdens één van onze repetities."

- Sport: - RKVV Rood-Wit'67/Plus is de voetbalvereniging van Budel-Dorplein en Budel-Schoot.

- Zorg: - "Wij zijn Mieke en Rolf en samen met onze dochters Birte en Lobke vormen wij de familie Janssen. Als gezin willen wij graag iets voor een ander betekenen. Daarom willen wij als zorgondernemers van Thomashuis Budel-Schoot mensen met een verstandelijke beperking een veilige woon-/leefsituatie bieden die menswaardig is. Een plek waar de mens voorop staat, waar je wordt geaccepteerd zoals je bent. Waar je jezelf kunt en mag zijn. Wij bieden zorg en begeleiding vanuit een huiselijke setting."

- Welzijn: - Schootitief is een groep creatieve Schootenaren die de saamhorigheid in het dorp wil versterken door enthousiasme in deze kleine samenleving aan te moedigen.

- Iedereen die gezellig een kopje koffie wil komen drinken, een praatje wil maken of een tijdschrift wil lezen, is welkom in De Huiskamer Budel-Schoot.

Reactie toevoegen