Bruchem

Plaats
Dorp
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

Bruchem..jpg

Bruchem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 is de naam van de gemeente gewijzigd in gemeente Kerkwijk. In 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

Bruchem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 is de naam van de gemeente gewijzigd in gemeente Kerkwijk. In 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

Bruchem.JPG

Het oudste deel van het mooie, witte Hervormde (PKN) kerkje van Bruchem dateert uit ca. 1300.

Het oudste deel van het mooie, witte Hervormde (PKN) kerkje van Bruchem dateert uit ca. 1300.

Bruchem

Terug naar boven

Status

Bruchem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 is de naam van de gemeente gewijzigd in gemeente Kerkwijk (dat was dus geen herindeling!). In 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

Terug naar boven

Ligging

Bruchem ligt direct Z van Zaltbommel, ZO van Gameren, NO van Kerkwijk, W van de A2, NNO van Ammerzoden en NW van Hedel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bruchem 65 huizen met 452 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 670 huizen met ca. 1.675 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Tijdens archeologisch onderzoek in 2014 aan de Geerweg in Bruchem, voorafgaand aan de bouw van een nieuwe vrijstaande woning op die locatie, is een complete Romeinse zeis aangetroffen. Dat restanten hiervan worden gevonden is al zeldzaam, een complete Romeinse zeis is in ons land nog niet eerder aangetroffen. De zeis is gerestaureerd door restauratieatelier Restaura, wat een jaar heeft geduurd. De zeis is overgedragen aan museum Stadskasteel Zaltbommel, waar hij sinds augustus 2017 wordt tentoongesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bruchem heeft 5 rijksmonumenten.

- Het schip van de Hervormde (PKN) kerk (Kerkplein 1) dateert uit ca. 1300. In de 14e eeuw is het koor aangebouwd. In de 15e eeuw is aan de zuidzijde een kapel bijgebouwd. Het westportaal is van omstreeks 1800. Het is een witgepleisterd, bakstenen zaalkerkje met steunberen en rondbogige vensters en verhoogd koor. Op het koor bevindt zich een dakruiter waarin een klok hangt uit 1650, gegoten door Henrick van Trier. Het interieur wordt overwelfd door een vlak plafond. Tussen het schip en het koorgedeelte bevindt zich een spitsbogige triomfboog. Het interieur bevat onder meer een tiengebodenbord uit 1749. In 2005 is de kerk vergroot van 250 naar 380 zitplaatsen. Als er extra stoelen bij worden gezet, kan het nog worden uitgebreid naar 430 zitplaatsen. Tijdens de werkzaamheden stuitte men op de grafkelder van ds. Abraham de Jongh, die in de 18e eeuw de Bruchemse gemeente diende. Dat deze predikant hier begraven lag, was bekend, maar de kelder was nog niet eerder ontdekt. De verbouwing is uitgevoerd door vrijwilligers, met uitzondering van het werk dat door specialisten moest gebeuren. De Hervormde kerk valt onder de Hervormde Gemeenten van Bruchem en Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op een zaterdag eind januari van 9.00-14.00 uur is er de jaarlijkse Wintermarkt van de Hervormde Gemeente in Kerkelijk Centrum Eben Haëzer (Kosterijstraat 2). De Wintermarkt omvat gezellig ingerichte kraampjes met allerlei artikelen zoals decoratie, brocante, boeken, wenskaarten, speelgoed, (antiek) serviesgoed, retro en antieke kleinmeubels, kleding, cadeaus, bloemstukjes, fruit en zuivel etc. Voor de inwendige mens is er koffie / thee / fris, gebak, pannenkoeken, slaatjes, friet en snacks e.d. Gratis toegang. De rommelmarktschuur aan de Middelstraat 2 in Bruchem is deze ochtend ook geopend.

- De jaarlijkse grote Rommelmarkt in Bruchem (op een zaterdag eind mei) is rond 1980 begonnen als een actie van de Jeugdvereniging. Zij gingen toen op vrijdag het dorp rond voor spullen, die dan de daarop volgende zaterdag werden verkocht. Inmiddels is het uitgegroeid tot een activiteit die het hele jaar door zo'n 30 vrijwilligers bezighoudt en op de jaarlijkse grote markt 200 medewerkers van de straat houdt. Van de rest van de grote rommelmarkt worden de nog bruikbare spullen verzameld en naar Roemenië gestuurd, waar ze daar ook rommelmarkt mee houden, wat nog eens ca. €2500,- voor hen oplevert. De verschillende markten en schuurverkopingen resulteren in een opbrengst van ca. €50.000,- per jaar wat bestemd is voor de kerk en goede doelen, zoals projecten in Roemenië (voedselvoorziening) , Bulgarije (weeshuis), Amsterdam (evangelisatie) en giften aan bijv. hulporganisaties en voedselbank.

Naast de grote jaarlijkse Rommelmarkt is er iedere 1e zaterdag van de maand (behalve juni t/m augustus) van 9 tot 12 uur schuurverkoop aan de Middelstraat 2 te Bruchem.

- Inwoners Niels en William organiseren al enkele jaren een Vuurwerkshow in Bruchem in de nacht van oud en nieuw. De vuurwerkshow begint om 1.30 uur en duurt ca. 20 minuten. Daarna kan er geborreld worden bij eetcafé 't Caf. Veel inwoners genieten van de vuurwerkshow en het voorkomt veel onrust die er voorheen was in deze nacht. Maar het kost natuurlijk wel veel geld. Niels en William gaan daarom begin december huis-aan-huis bij de inwoners langs om vrijwilige bijdragen in te zamelen. Ook bij eetcafé 't Caf staat een melkbus waarin men donaties kan doen.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je in Bruchem schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Nooitgedacht.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Waar begin 2015 Bakkerij Van Hees de deuren heeft gesloten (Dorpsstraat 23 te Bruchem), heeft 'Vers uit de Buurt' in juni 2015 haar winkel geopend. In deze winkel kun je terecht voor versproducten van leveranciers uit de buurt. Zo komt de zuivel van Zuivelboerderij Den Eelder, de eieren van een plaatselijke scharrelkippenboerderij, vlees en vleeswaren van Arnold van den Heuvel en groente en fruit van De Groot uit Hedel. Het brood en banket wordt dagelijks vers geleverd door Bakkerij Vermeulen uit Vlijmen, aangevuld met veel lekkernijen uit eigen oven. En natuurlijk kaas, van de eigen groothandel. Hierdoor kan een breed assortiment kaas worden aangeboden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bruchem, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Bruchem door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Bruchem van het Dorpsplatform op Facebook. - Nieuws van het Dorpsplatform op Twitter.

- Belangenvereniging: - Dorpsplatform Bruchem.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Bron. - Kinderdagverblijf (KDV) en Buitenschoolse Opvang (BSO) 't Schansje (Krangstraat 6) ligt aan de dorpsrand van Bruchem en is praktisch gezien tot dat dorp te rekenen, maar ligt formeel op grondgebied van Zaltbommel (omdat de grens tussen beide gebieden hier midden door de weg loopt). De locatie is gelegen in een landelijke omgeving waar volop ruimte is voor kinderen om op ontdekkingstocht te gaan. Ze maken kennis met de dieren en mogen onbevangen vrij spelen. De kinderen kunnen o.a. gaan kijken bij de lammetjes, geitjes en kalfjes in de wei en in de schuur. Soms mogen de kinderen de dieren eten geven. Het KDV heeft 3 groepen die zo zijn ingericht dat de kinderen van 0 tot 4 jaar op een veilige manier kunnen spelen en ontdekken. De groepen hebben uitzicht over de weilanden en buiten is er een sfeervol speelplein aanwezig. Voor wat betreft de BSO haalt 't Schansje kinderen op bij diverse scholen in de Bommelerwaard. De BSO beschikt over een grote binnenruimte en buiten is er o.a. een skelterbaan, zijn er voetbaldoelen etc.

- Sport: - Omnisportvereniging Octopus.

- Gymzaal Bruchem is een multifunctionele gymzaal - met kleine tribune - die te gebruiken is voor een diversiteit aan sport en andere activiteiten, zoals kinderfeestjes. De gymzaal is zowel voor vaste als incidentele huur beschikbaar.

- Welzijn: - Inloophuis De Gasthof in Bruchem is een laagdrempelige en kleinschalige ontmoetingsplek en biedt je de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie of thee een gesprek te voeren met de gastvrouw of gastheer en uiteraard met de andere bezoekers. De huiskamer van De Gasthof is een ontmoetingsplek voor iedereen. Ze willen een welkome en positieve omgeving creëren. Heb je behoefte aan ontmoeting, gezelligheid en ontspanning? Dan ben je van harte welkom bij Inloophuis De Gasthof.

- Duurzaamheid: - De gemeente Zaltbommel heeft de ambitie om een duurzame gemeente te worden. Daarnaast heeft het Rijk doelstellingen te behalen voor de opwekking van duurzame energie. Voor het behalen van deze doelstellingen spelen windmolens een belangrijke rol. De opwekking van duurzame energie speelt een belangrijke rol voor de toekomstige energievoorziening en het milieu. In 2010 heeft de gemeente Zaltbommel onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor windenergie in de gemeente. Het gebied tussen het spoor en de A2 O van Bruchem is uit dit onderzoek gekomen als het beste zoekgebied voor windenergie.

Het dorpsgebied van Bruchem ligt grotendeels W van de A2. Een smalle verticale strook O van de A2, tussen de snelweg en de spoorlijn, aan beide zijden van de Inktfordseweg, valt ook nog onder het dorpsgebied. Er zijn plannen om hier de komende jaren een 'windpark' aan te leggen. Om lokaal de zeggenschap te houden en niet uit handen te geven aan een projectontwikkelaar, is na diverse eerdere werkgroepen in 2014 de Vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 opgericht, bestaande uit 5 agrarisch ondernemers uit het projectgebied en Windunie Development. De vereniging wil een goede verdeling van lusten en lasten voor alle bewoners in het gebied bewerkstelligen, en doet dat onder andere door de grondvergoedingen grotendeels ten gunste te laten komen aan de omwonenden. Daarnaast vindt de vereniging het van groot belang dat alle rendementen op investeringen in het gebied blijven; om die reden stelt ze een van de drie molens beschikbaar als dorpsmolen voor de omgeving; inwoners krijgen de gelegenheid hierin te investeren tegen een goed rendement. Windunie Development ondersteunt ondernemers en burgerinitiatieven bij de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energie in lokaal eigendom, om zo bij te dragen aan de transitie naar duurzame energie met het profijt in de eigen regio. Voor Windpark Bommelerwaard-A2 ondersteunt en adviseert zij de vereniging in de projectorganisatie en ontwikkeling van het windpark.

Stand van zaken: Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben in november 2017 het voorontwerp-inpassingsplan Windpark Bommelerwaard-A2 vastgesteld. Gelderland gebruikt dit voorontwerp voor overleg met beide gemeenten, waterschap, Rijkswaterstaat en adviseurs. Gedeputeerde Staten kunnen naar aanleiding van eventuele opmerkingen van de andere overheden en adviseurs het voorontwerp-inpassingsplan aanpassen. Hierna nemen zij, naar verwachting begin 2018, een besluit over het ontwerp-inpassingsplan. Men kan dan reageren met een zienswijze. Ook wordt de Commissie m.e.r. om een advies gevraagd. Na het verwerken van de zienswijzen en het advies van de Commissie m.e.r. stellen Gedeputeerde Staten het inpassingsplan op dat voor vaststelling aan Provinciale Staten wordt aangeboden. Naar verwachting nemen Provinciale Staten medio 2018 daarover een besluit.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bruchem, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen