Bronnegerveen

Plaats
Buurtschap
Borger-Odoorn
Drenthe

Bronnegerveen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bronnegerveen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bronnegerveen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bronnegerveen.

Terug naar boven

Status

- Bronnegerveen is een dorp* in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.
* Zo beschouwt men het ter plekke. Gezien het geringe inwonertal, het ontbreken van een kern en voorzieningen zouden wij eerder geneigd zijn het een buurtschap te noemen.

- Bronnegerveen heeft een eigen postcode (9526) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmeen een formele woonplaats. In de praktijk zou je het als buurtschap van het naastgelegen dorp Drouwen kunnen beschouwen, waarmee het samen met het nauwelijke groter dan Bronnegerveen zijnde Bronneger een gezamenlijke Belangenvereniging heeft.

Terug naar boven

Ligging

Bronnegerveen ligt NO van Borger en Bronneger, N van Buinen, met een lintbebouwing aan de Dorpsstraat en verder alleen verspreide bebouwing. Het grondgebied van Bronnegerveen grenst in het W aan de Gasselterstraat, in het N aan de Hambroeksdijk en in het O aan het Groote Diep (die naar het Z halverwege het grondgebied van de plaats over gaat in het Achterste Diep). In het NO takt het Voorste Diep, dat dwars door het grondgebied loopt, van het Groote Diep af, en komt in het ZW via een sluis uit in het Kanaal Buinen-Schoonoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bronnegerveen heeft ca. 35 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De eerste bewoning in het Bronnegerveen ontstaat rond 1750. Pas een eeuw later groeit de veenontginningsnederzetting, als er enkele boerderijen bij komen in het westelijk deel van het Hunzedal. Eerst na de ruilverkaveling van de jaren vijftig van de 20e eeuw krijgt Bronnegerveen een verbinding met Drouwen. Bij het Voorste Diep zijn restanten gevonden van een watermolen uit de 11e eeuw.

Terug naar boven

Links

- Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen (DBB). - Dorpsbelangen DBB op Facebook.

- Oudere nummers van de maandelijkse Dorpskrant Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen zijn via de link ook online te lezen.

 

Reactie toevoegen