Brommelen (Wijnandsrade)

Plaats
Buurtschap
Nuth
Heuvelland Parkstad
Limburg

DK_20120330_9720_Brommelen_cafe.jpg

Brommelen, café op straathoek

Brommelen, café op straathoek

Brommelen (Wijnandsrade)

Terug naar boven

Status

- Brommelen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Nuth. T/m 1981 gemeente Wijnandsrade.

- De buurtschap Brommelen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijnandsrade.

- De buurtschap Brommelen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Niet te verwarren met de buurtschap Brommelen onder Geulle.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Brómmele.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Brommelen ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Molenweg, Brommelenweg en het Z deel van de Terlindenweg (Z van de A76), O van het dorp Wijnandsrade, ZO van het dorp Nuth, Z van de A76, ZW van het 'dorp in de stad' Hoensbroek, NW van de stad Heerlen, NNW van het dorp Voerendaal en NO van de buurtschap Swier en de dorpen Kilimmen en Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Brommelen omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de Brommeler watermolen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Brommelen heeft 1 rijksmonument, zijnde de grote herenhoeve Terlinden (Terlindenweg 100). De oudste gedeelten (17e eeuw) worden gevormd door de met speklagen opgetrokken middenvleugel, met links aan de straat een torentje en op de linker zijgevel een fronton. Linker poort 1797. Op de klopper van de rechterpoort 1802.

- Bij hoeve Brommelerhof bevindt zich een herdenkingsmonument in de vorm van een vliegtuigwiel voor de hier neergestorte Halifax. Overigens bevindt zich in Wijnandsrade ook een dergelijk monument.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Studio Brommelen / Open Podium is een initiatief van de eigenaren van privé café Ut Brummelke. Een aantal keren per jaar zijn er optredens van bands en singer/songwriters, en jaarlijks is er Brommelpop. Deze optredens kunnen alleen bezocht worden op uitnodiging en na inschrijving.

Reactie toevoegen