Broeksterwâld

Plaats
Dorp
Dantumadiel
Fryslân

broeksterwald_collage.jpg

Broeksterwâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Broeksterwâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Broeksterwoude Broek od Akkerwoude 1943 [640x480].jpg

Broeksterwâld heette vanouds gewoon Broek. Maar omdat er daar meer van zijn, zette men er dan bij 'o.d. Akkerwoude' oftewel 'Broek onder het dorp Akkerwoude' (hier op een brief uit 1943). Het heeft daarom ook wel Akkerwoudsterbroek geheten.

Broeksterwâld heette vanouds gewoon Broek. Maar omdat er daar meer van zijn, zette men er dan bij 'o.d. Akkerwoude' oftewel 'Broek onder het dorp Akkerwoude' (hier op een brief uit 1943). Het heeft daarom ook wel Akkerwoudsterbroek geheten.

broeksterwald_2.jpg

Het landschap bij Broeksterwâld

Het landschap bij Broeksterwâld

Broeksterwâld

Terug naar boven

Status

- Broeksterwâld is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel.

- Het dorp Broeksterwâld werkt op veel gebieden samen met het kleinere buurdorp De Falom. Zij worden gezamenlijk ook wel als tweelingdorp beschouwd. Formeel, d.w.z. voor de plaatsnaamborden, postadressen e.d., zijn het nog wel aparte plaatsen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Broeksterwoude. Overigens zijn de plaatsnamen in de gemeente Dantumadiel sinds 2009 officieel Friestalig.

Oudere naamgevingen
Het dorp heeft aanvankelijk Broek geheten, ook wel 'Broek onder Akkerwoude' of Akkerwoudsterbroek, naar het nabijgelegen dorp Akkerwoude (in de jaren zeventig opgegaan in het nieuwe dorp Damwâld) waar het als buurtschap onder viel. Waarschijnlijk om verwarring met het dorp Broek bij Joure te voorkomen. In 1964 is Broek onder de naam Broeksterwoude een zelfstandig dorp geworden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Broeksterwâld ligt NW van de dorpen De Falom en De Westereen, N van het dorp Feanwâlden, NNO van het dorp Feanwâldsterwâl, ONO van het dorp Readtsjerk, NO van de dorpen Mûnein en Oentsjerk, ONO van het dorp Aldtsjerk, ZO van het dorp Rinsumeageast, Z van het dorp Damwâld en de stad Dokkum, ZW van de dorpen Wâlterswâld en Driezum, ZW van het dorp Westergeest, W van het dorp Triemen en WNW van het dorp Kollumerzwaag.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Broeksterwâld heeft ca. 475 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Broeksterwâld heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Grote Molen en de Broekmolen.

- Christelijke Gereformeerde Petruskerk uit 1952.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteitencommissie Broeksterwâld / De Falom organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten in de beide dorpen.

- Doarpsfeest Broeksterwâld / De Falom (weekend in juni). - Video optocht Dorpsfeest 2016 (zie ook de link op die pagina naar een fotoserie van de optocht).

- In juni en juli 2018 wordt in de in 2017 gerealiseerde Teatertún in Broeksterwâld het machtige openlucht theaterstuk Rêdbâd opgevoerd. De middeleeuwen komen tot leven en de oude Friese koning zal voor even terugkeren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De familie Bouma (Schwartzenbergloane 3) stellen hun meer dan 5.000 m2 grote strúntún De Kikkersprong open voor bezichtiging. De kikker staat centraal in de tuin en is dan ook in groten getale aanwezig. Dit zijn zowel echte als decoratieve kikkers die je overal verspreid kunt tegenkomen. In de tuin komen het hele jaar rond veel dieren voor, vooral vogels vinden er in het voorjaar een nestplek en ook in de winter komen veel groepen trekvogels een kijkje nemen in de tuin en eten dan natuurlijk van de vele zaden die door de verschillende beplanting aanwezig zijn. In de zomer bij mooi weer is het een drukte van belang en kun je vlinders en andere insecten vinden. De tuin is aangelegd in verschillende fasen rond 2 grote en 3 kleinere vijvers. Geopend op afspraak of wanneer bij mooi weer de vlag uithangt. Entree €2,00 / drankjes €1,00.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Broeksterwâld, door inwoner Bert Kooistra. Het dorp wordt door hem en volgens hem ook door andere inwoners ook wel Broekcity genoemd. Dat is dan ook de naam van zijn site.

- Dorpshuis: - Doarpshûs De Pipegael is recentelijk gerenoveerd. Het pareltje is de prachtige foyer. Het beschikt onder meer over een biljart, een tweetal dartborden, een loungehoek met grote TV en een royaal aantal zitplaatsen. Het dorpshuis is de thuisbasis van een aantal lokale verenigingen. Daarnaast is het een geschikte locatie voor trouwerijen, personeelsfeesten e.d.

- Onderwijs: - Basisschool De Wel. - Peuteropvang De Pjuttekroade.

- Muziek: - Zangkoor Ta Gods Eare. - Popkoor Samar is een swingend, enthousiast en eigentijds koor uit Broeksterwâld en De Falom.

- Sport: - Keatsferiening Sla Raek is opgericht in 1987.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Broeksterwâld.

Reactie toevoegen