Brant

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Brant

Terug naar boven

Status

- Brant is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 2018 gemeente Nuth.

- De buurtschap Brant valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. Alleen komend vanuit het W kun je aan een gevelopschrift 'Op genne Brant' zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
G’ne Brant.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Brant ligt W van het dorp Nuth, direct W en verder Z en ZW van de buurtschap Terstraten, WZW van de buurtschap Tervoorst en ONO van de buurtschap Helle, rond het midden en bovendien de N zijde van de Branterweg. De Brandtweg in het verlengde hiervan (gezien vanuit Nuth) valt overigens deels onder het dorp Hulsberg, als gedeeltelijke grensweg tussen de dorpsgebieden van Hulsberg en Nuth. De buurtschap ligt verder ZZO van het dorp Spaubeek, ZO van het dorp Genhout, ONO van het dorp Schimmert, N van het dorp Hulsberg en NW van het dorp Wijnandsrade.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Brant omvat enkele huizen, met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De handvol panden rond de Branterweg wordt op sommige plattegronden als buurtschap Brant betiteld, en op andere plattegronden beschouwd als onderdeel van de nabijgelegen buurtschap Terstraten. Tot medio 2002 stond er aan de Branterweg ook een plaatsnaambord Terstraten. In 2003 (en wellicht ook nog later) heeft aan de Branterweg een wit (met blauwe letters) plaatsnaambord Brant gestaan. Curieus is dat halverwege de Branterweg toen ook een bord ‘einde bebouwde kom Terstraten’ heeft gestaan, zodat de huizen aldaar volgens de bebording in Brant én in Terstraten lagen… Vandaag de dag treffen wij aan de Branterstraat in het geheel geen bebording meer aan.

Reactie toevoegen