Bovenstad

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Bovenstad

Terug naar boven

Status

- Bovenstad is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 2014 gemeente Bergambacht.

- De buurtschap Bovenstad valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bergambacht.

- In een recente editie van de Topografische atlas Zuid-Holland(1) is de plaatsnaam Bovenstad verdwenen. Ten onrechte, wat ons betreft. Want in de praktijk bestaat de buurtschap nog gewoon.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Bovenstad.

Naamsverklaring
Samenstelling van boven 'hoger gelegen, stroomopwaarts' en stad 'plaats'. Ten noorden ligt de buurtschap Bovenberg.(2) Waarschijnlijk genoemd naar de ligging boven (stroomopwaarts) Ammerstol, dat thans weliswaar als dorp wordt beschouwd maar in 1322 stadsrechten heeft gekregen. Ammerstol is echter nooit tot een ‘echte’ stad uitgegroeid.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bovenstad ligt Aan de Lek, O van Ammerstol, rond de Hogedijk, tussen Ammerstol en Schoonhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Bovenstad niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het markante pand van de voormalige ‘Openbare school anno 1882’ aan de Hogedijk 136 is thans de firma Broere gevestigd. Op de voorgevel bevindt zich een gevelsteen met de voormalige versie van het gemeentewapen van Bergambacht.

Reactie toevoegen