Bovenkerk

Wijk
Amstelveen
Amstelland
Noord-Holland

bovenkerk_plaatsnaambord_kopie.jpg

De plaatsnaambordjes (formeel wijkbordjes, omdat het voormalige dorp Bovenkerk tegenwoordig formeel een wijk van Amstelveen is) waren op enig moment verdwenen, maar zijn recentelijk weer teruggeplaatst.

De plaatsnaambordjes (formeel wijkbordjes, omdat het voormalige dorp Bovenkerk tegenwoordig formeel een wijk van Amstelveen is) waren op enig moment verdwenen, maar zijn recentelijk weer teruggeplaatst.

Bovenkerk

Terug naar boven

Status

- Bovenkerk is een voormalig dorp, thans wijk in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen.

- Bovenkerk heeft witte plaatsnaam-/wijkborden gehad, die op enig moment zijn verdwenen. Sinds in ieder geval 2016 (wellicht al eerder) wordt de wijk weer met witte naambordjes aangegeven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In de Volkstelling van 1840 heet deze nederzetting nog 'De Hand naar Leijden' (later ook De Hand naar Leiden), naar de handwijzer die hier vroeger heeft gestaan.

Terug naar boven

Ligging

Bovenkerk ligt in het ZW van Amstelveen en grens in het W en N aan het Amsterdamse Bos (dat in tegenstelling tot wat de naam suggereert, grotendeels in de gemeente Amstelveen ligt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De huidige wijk Bovenkerk heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bovenkerk is oorspronkelijk een dorp. In de jaren zestig wordt het dorp door de aanleg van het gelijknamige bedrijventerrein verbonden met de bebouwde kom van Amstelveen. De plaatsnaam is formeel in 1973 verdwenen (o.a. in de poststempels van het lokale postkantoor), door het besluit van de gemeente Amstelveen om het dorp in het in 1978 in werking getreden postcodesysteem geen eigen postcode met plaatsnaam toe te kennen en het daarmee onderdeel te maken van de woonplaats Amstelveen. Thans wordt Bovenkerk formeel als wijk of 'tuindorp' van Amstelveen beschouwd. De plaats heeft ook geen eigen bebouwde kom meer. In de provincie-atlas Noord-Holland (1) wordt het ten onrechte nog wel als aparte woonplaats gekwalificeerd. Overigens leeft het dorpse gevoel ter plekke nog wel degelijk, en veel inwoners beschouwen de plaats dan ook nog altijd als een dorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In september 2015 is er een reünie geweest van vroegere leerlingen van de Mariaschool en de Aloysiusschool. Met meer dan 800 deelnemers was dit een groot succes. Als vervolg heeft men o.a. plannen om een boek over Bovenkerk te gaan maken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bovenkerk heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Urbanuskerk, de pastorie naast de kerk, en een priestergraf op het kerkhof. De Urbanuskerk is parochiekerk voor Bovenkerk en het Z hiervan gelegen Westwijk. De kerk is ingewijd in 1888 en is ontworpen door architect Pierre Cuypers.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bovenkerk en Ouderkerk hebben de handen ineengeslagen en hebben op een zaterdag in mei 2017 voor de eerste keer 'Sound of two Cities' georganiseerd. Een gezellige bandjesavond met 4 coverbands. Toegang gratis. Het was een succes en "we doen het vast nog wel een keer", staat op hun Facebookpagina te lezen, dus hou die pagina in de gaten voor wanneer de volgende keer is.

- Sinds 2015 heeft Bovenkerk met het Zomerfeest (op een zaterdag half juli) zijn eigen 'Day at the park'-festival, een gezellig dorpsfeest voor en door Bovenkerkers. Van 15.00-23.00 uur. Braderie met vele live optredens van muzikanten, bands, dansgroepen e.d. Eten en drinken wordt goed verzorgd door diverse 'rollende keukens' en een buitenbar. Sinds editie 2016 is er ook Heel Bovenkerk Bakt, met zeer verdienstelijke resultaten.

- De bandjesavond Rock Urbanus is elk jaar op de 1e zaterdag in oktober (in 2018 voor de 8e keer) in het Noorddamcentrum. De muziek van diverse coverbands varieert van rock, pop, soul en disco tot Nederpop. Muziekliefhebbers zijn van harte welkom om de dansvloer onveilig te maken of gezellig aan de bar een drankje te drinken en met buurtgenoten bij te kletsen. Gratis toegang.

- Kerstloop (2e kerstdag) door het Amsterdamse Bos. Je kunt kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

Terug naar boven

Beeld

- Honderden oude foto's en ansichtkaarten van Bovenkerk uit de collectie van Frans Rosenberg van de gelijknamige boekhandel.

- Films van Bovenkerk in vroeger tijden.

- Fotoserie van Bovenkerk w.o. de kerk, het Amsterdamse Bos en panoramafoto's vanaf de kerktoren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bovenkerk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Beschrijving van en actualiteiten m.b.t. Bovenkerk op de site van de gemeente Amstelveen. - Actualiteiten uit Bovenkerk op Facebook. - Nog een pagina met actualiteiten uit Bovenkerk op Facebook.

- Sport: - Voetbalvereniging Roda '23.

Reactie toevoegen