Boukoul

Plaats
Dorp
Roermond
Midden-Limburg
Limburg

boukoul_buurtvereniging_st._theresia.jpg

Al sinds 1948 is er in Boukoul buurtvereniging St. Theresia, die door het jaar heen allerlei activiteiten voor de inwoners organiseert (en die wél zo slim is om de plaatsnaam op te schrijven zoals je hem uitspreekt...)

Al sinds 1948 is er in Boukoul buurtvereniging St. Theresia, die door het jaar heen allerlei activiteiten voor de inwoners organiseert (en die wél zo slim is om de plaatsnaam op te schrijven zoals je hem uitspreekt...)

Boukoul

Terug naar boven

Status

- Boukoul is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Roermond. T/m 2006 gemeente Swalmen.

- Het dorp Boukoul heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Swalmen.

- Onder het dorp Boukoul valt ook een deel van de buurtschap Maalbroek.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Boekoel.

In het Limburgs
De Boekoêl.

Oudere vermeldingen
Boukoel, 1669 Boeckul, 1701 de Boucoul, Boekkoul.

Naamsverklaring
Wordt verbonden met het toponiem beukel 'ronde, geringe bodemverhevenheid'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Boukoul ligt NO van Roermond, en grenst in het N aan Swalmen, in het O aan Duitsland, in het Z aan de N280 (en Z daarvan het dorp Asenray) en in het W aan de A73.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Boukoul 58 huizen met 322 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Van 1972-1981 was er sprake van een postagentschap in Beneden Boukoul, en van 1981-1989 in Boven-Boukoul.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bij Beneden Boukoul 46 bevindt zich sinds 2015 een zogeheten Minibieb. Dat is een onbemand boekenkastje waar je boeken, tijdschriften etc. uit kunt halen om te lezen, en boeken e.d. die je zelf over hebt, in kunt zetten opdat je daar een ander weer een plezier mee kunt doen. Doordat de bibliotheek in Swalmen is opgeheven, hopen de initiatiefnemers zo dit gemis enigszins op te vangen.

- Bestemmingsplan kern Boukoul.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boukoul heeft 27 rijksmonumenten.

- Boukoul heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De buurtschap Boukoul wordt in 1935 een dorp door de bouw van de RK kerk H. Theresia van het kind Jezus, genoemd naar de H. Theresia van Lisieux. In 1945, een paar dagen voor de bevrijding, wordt de toren opgeblazen. In 1947 wordt de kerk in de oude staat hersteld. - De kerk heeft gebrandschilderde ramen van voor WO II door Joep Nicolas, en uit 1956 door Max Weiss.

- Kasteel Hillenraad wordt al genoemd in 1392. Het huidige kasteel dateert voornamelijk uit de 17e/18e eeuw. Het is een van de mooiste waterkastelen in Nederland, met 4 hoektorens en omringd door grachten. Het kasteel wordt nog bewoond en is niet te bezichtigen (anders dan van buitenaf).

- Kasteelboerderij / edelmanshuis Zuidewijck Spick (= 'spijker' = opslagplaats voor graan) wordt al genoemd in 1463. Het huidige pand dateert uit de 17e/18e eeuw.

- De Graeterhof, oorspronkelijk een hoeve, is sinds de 2e helft van de 19e eeuw een landhuis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval, met optocht op carnavalszondag. - Carnavalsvereniging De Kwekkerte.

- Kermis (juli).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Boukoul (8 km) door het dorp en de bossen in de omgeving.

- De Schwalmbruchtocht (19 km) is een rondwandeling vanuit het dorp door het Swalmdal, het Duitse Diergardt'scher Wald, natuurgebied Elmpter Schwalmbruch en de Galgenberg.

Terug naar boven

Beeld en audio

- Oude foto's, ansichtkaarten, films, krantenartikelen e.d. van Boukoul op Facebook.

- Dorpsfilm Boukoul 1964 deel 1 (43 min.), met gesproken toelichting. - Dorpsfilm 1964 deel 2 (9 min.).

- De film De Verjaring (over de Tweede Wereldoorlog) is deels in Boukoul opgenomen, waarbij enkele dorpelingen een figurantenrol hebben vervuld. Ook de vrijwillige brandweer van Swalmen heeft een rol, zij het niet expliciet als zodanig zichtbaar, want zij hebben op kunstmatige wijze voor 'regen' gezorgd.

- Interviews door L1 met inwoners van Boukoul (2000).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Wijkraad Boukoul.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging St. Theresia.

- Onderwijs: - Basisschool St. Theresia.

- Muziek: - Harmonie Amicitia. - "In 2011 krege veur het idee om zellef oppe plenk te gaon sjtaon. Natuurlik waas dit ein idee det ontsjtong nao get glaeskes 'advekaod'. Eine naam haaje veur al sjnel 'MAM' (Marja, Angela en Marie-Louise). Kort, bondig en good te onthaaje. Waat begos es gekke jen, kreeg ein paar maondj later toch ein vervolg toen veur ein idee veur het optraeje haaje. Natuurlik wòlle veur alles oet de kas haole, mer det waas auch bluf. En zo numde veur os eerste optraeje: 'Bluv'. Ein combinatie van 'opera' en 'Luv'. Veur höbbe dao zoväöl plezeer aan gehad det veur besjlaote om 't jaor derop weer get nuujts te bedinke. En zo is het gekome!" Aldus de dames van MAM uit Boukoul op hun site.

- Sport: - v.v. Boekoel (voetbal) is opgericht in 1930. - Handboogvereniging Soranus.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Boukoul.

Reactie toevoegen