Boslust

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Boslust

Terug naar boven

Status

- Boslust is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

- De buurtschap Boslust valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Alphen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Deze recente naam vertolkt een welgevallen aan het ontspannende, recreatieve karakter van de plaats.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boslust ligt rond de gelijknamige weg, 1 km O van Alphen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boslust wordt in de volkstelling van 1840 niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pestkerkhof. "In 1604 breekt in Alphen de gevreesde ziekte de pest uit. Hele gezinnen sterven uit en deze moeten op last van de bange schout buitendorps begraven worden op een groot heideveld - in de huidige buurtschap Boslust - dat toebehoort aan het klooster van Tongerloo. Deze ziekte heerst hier tot 1625. Ongeveer 500 mensen vinden de dood, de helft van de bevolking, want Alphen had toen ongeveer 1000 inwoners. De 2 pastoors Adriaensen en van den Heuvel die deze mensen verzorgden zijn ook aan deze ziekte gestorven. Het dodenboek van Dr. Erens dat in het parochiearchief bewaard wordt, geeft de namen en datum van de overledenen. De sporen van het kerkhof zijn in de loop der eeuwen verdwenen.

Tot in 1932 W.J.C.Binck vanuit Terneuzen - waar hij kapelaan was - naar Alphen komt. Hij wordt hier pastoor, en gaat al meteen snuffelen in oude boeken en kaarten. Op een kaart van 1715 vindt hij het pestkerkhof van Boslust terug. Hij gaat met jonge boerenzoons het veld in en vindt beenderen die nog intact zijn terug. De schrik zat er bij de mannen die hem hielpen goed in maar hij sprong zelf in de oude graven waarna de anderen hem volgden, zo schrijft hij in zijn boek “Omzwervingen in de Alphensche Praehistorie”. In 1934 wordt een monument opgericht voor het poestkerkhof, ontworpen door de Alphense architect Jan Jacobs. Jaarlijks met Allerzielen vindt er een bedevaart plaats naar het pestkerkhof. Dit is gedaan tot 1961.

In 1987 wordt het monument op verzoek van buurtbewoners verplaatst ongeveer 50 meter richting de verharde weg van Boslust, want het stond achter een tweetal nieuw gebouwde woningen en de bezoekers liepen hier over het erf om het monument te vinden. Buurtbewoners onderhouden het monument, tot zij daar rond 1992 wegens gevorderde ouderdom mee stoppen. Het monument raakt geleidelijk in verval. In 2010 overleg ik met de gemeente Alphen-Chaam voor andere bestrating. Resultaat: je mag het gratis hebben maar wel zelf ophalen vanaf de oude stortplaats. Alphenaar Harrie Oomen maakt nieuwe lantaarns, oud Alphenaar Sjef de Leeuw uit Roosendaal schildert de bestaande tekstbordjes van de 2 pastoors opnieuw, ik benader de Firma Kastanjehout en deze maakt tegen een sterk gereduceerd tarief nieuwe banken en een informatiebord. Hierna wordt de Rabobank (Wereldidee) benaderd om de te kort komende financiën aan te vullen.

Alles wordt goedgekeurd dus de buurt kan aan de slag. Belangeloos worden tractors (om materiaal aan te voeren) beschikbaar gesteld, straatzand wordt door buurtbewoners gebracht, een trilplaat wordt beschikbaar gesteld en een viertal vrijwilligers gaat aan het werk. Eerst wordt de nieuwe trap gemaakt en daarna de bestrating, het schilderwerk is gedaan, er worden nog wat extra planten bij gezet. Het monument voor het pestkerkhof te Boslust ziet er weer piekfijn uit. De vrijwilligers die het werk hebben uitgevoerd zijn Nick de Brouwer, Jan Bernaerts, Kees van Rijswijk en Rinus Timmermans. 3 van de 4 vrijwilligers zijn rond deze tijd ook actief geweest in het streekmuseum dat ook een grote opknapbeurt heeft gehad." Aldus Rinus Timmermans, Conservator van het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen, en buurtbewoner van de Bosjannen, op de site van Heemkundekring Carel de Roy.

Reactie toevoegen