Boshoven (Alphen NB)

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Boshoven (Alphen NB)

Terug naar boven

Status

- Boshoven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

- De buurtschap Boshoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Alphen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap werd vroeger ook Alphen-Boshoven genoemd*, ter onderscheiding van de nabijgelegen Baarle-Nassause buurtschap Boschoven, die daarom vroeger ook Baarle-Boshoven werd genoemd. 1189 Boschove?, 1311 Boshoven, 1312 kopie 1350 Boschoven, 17e eeuw Alphen te Boschhoven.
* Op Google Maps heet de buurtschap ten onrechte nog altijd zo.

Naamsverklaring
- Samenstelling van bos en hoven ‘hoeve(n)’. De plaatsnaam komt in Brabant in de middeleeuwen op meerdere plaatsen voor. In een oorkonde van 1189 is sprake van een (Alardus de) Boschove, wat mogelijk op deze plaats betrekking heeft. (1)
- Hof in de zin van grote boerderij vinden wij in de nederzettingsnamen eindigend op -hoven. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boshoven ligt rond de gelijknamige weg, ZW van het dorp Alphen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Boshoven 15 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Terwijl men zich op veel plaatsen elders in het land en in de regio het hoofd breekt over wat te doen met leegkomende kerkgebouwen en zelfs kerken worden afgebroken, is in 2000 in deze buurtschap een nieuwe kapel gebouwd, de Christoffelkapel. Initiatiefnemer van de bouw en van Stichting Kapel van Boshoven is Boshovenaar Henk Cornelissen. De kapel is door Alphense vrijwilligers ontworpen en ook door hen, voor een belangrijk deel met tweedehands materiaal, gebouwd. De plaatselijke middenstand heeft door sponsoring een figuurlijk steentje bijgedragen.

In september 2000 is de kapel door bisschop Muskens ingewijd. Het eikenhouten beeld van Sint Christoffel met het Jezuskindje is gemaakt door de destijds 84-jarige Alphense beeldhouwer Janus van Hal. De kapel wordt elke avond afgesloten en overdag weer geopend. - Geschiedenis van de kapel te Boshoven bij Alphen NB door initiatiefnemer Henk Cornelissen (2e deel op die pagina).

Reactie toevoegen