Boschheurne

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

Boschheurne

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Boschheurne.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Boschheurne.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Boschheurne.

Terug naar boven

Status

- Boschheurne is een (voormalige?) buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 31-7-1971 gemeente Laren. De formulering '(voormalige?)' gebruiken wij hier omdat de plaatsnaam sinds de laatste decennia niet meer in de atlassen voorkomt (een lot dat het deelt met buur-buurtschap Langen). Ook anderszins (bijvoorbeeld elders op het internet) blijkt nergens dat deze naam als buurtschapsnaam nog in gebruik is, nog ´leeft´. Op Google Maps wordt Boschheurne nog wél als plaatsnaam vermeld. De naam komt ook nog voor in de statistische buurt ´Verspreide huizen Boschheurne en Zwiepsebroek´, zoals gemeente en CBS die hanteren.

- De buurtschap Boschheurne valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Barchem.

- Boschheurne heeft (zoals de meeste buurtschappen in de gemeente Lochem) geen plaatsnaamborden. Eén van de wegen in het gebied is de Bosheurneweg, zodat u daaraan tenminste nog kunt zien dat u zich in de buurtschap Boschheurne bevindt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Boschhuurne, Boscheurne, Bosch-Heurne, 1840 Boshuurne, Boschhuurne, 1867 Bosheurne, Boschheurne.

Naamsverklaring
Samenstelling van bos en heurne, wat een variant is van hoorne ´bij de hoek´.(1)

Terug naar boven

Ligging

Boschheurne ligt ZO van Barchem, in een wijde kring rond de Bosheurneweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Boschheurne 26 huizen met 173 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Boschheurne vertoonde vanouds (en nog altijd) een zeer verspreid nederzettingsbeeld. De erven lagen zover uiteen, dat men nauwelijks van een hoevenzwerm kon spreken. Tussen 1500 en 1830 is hierin nauwelijks verandering gekomen. De ruimte tussen de oude erven zoals Hagenbeck, het Entel en Steelkamp, werd haast niet opgevuld. 'Nieuw' is hier alleen het erf De Dam, noordwaarts van het Minkveld. Alleen westelijk van het erf Kornegoor bestonden kennelijk nog mogelijkheden voor verdere expansie. In dit gebied waar afwisselend beekeerdgronden en veldpodzolgronden voorkomen, zijn na 1500 vijf nieuwe bedrijven opgezet. Reeds in 1494 wordt het erf Haigenbeick (spelling volgens het kadastrale minuutplan) in een register vermeld in een register. Tegenwoordig is er nog altijd een boerderij Groot-Hagenbeek. (© Hagenbeek genealogie)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoed met kasteel Beekvliet heette vanouds De Entel en ligt eigenlijk in de buurtschap Boschheurne, die tegenwoordig in Barchem lijkt te zijn opgegaan. Informatie over landgoed Beekvliet II. Informatie over Beekvliet op de site van beheerder Natuurmonumenten.

 

Reactie toevoegen