Boscheind

Plaats
Buurtschap
Bergeijk
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Boscheind

Terug naar boven

Status

- Boscheind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bergeijk. T/m 1996 gemeente Luyksgestel.

- De buurtschap Boscheind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Luyksgestel.

- De buurtschap Boscheind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boscheind ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Postelscheheideweg, Bosserdijk, Kapeldijk, Waterkuilen, Lommelsedijk, Hondsbosserdijk, Elsendijk en Vlieterdijk (deze laatste weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Luyksgestel). De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Luyksgestel, N van Lommel in België, ZO van het dorp Bladel, ZZO van de dorpen Weebosch en Hapert, ZZW van het dorp Eersel en ZW van het dorp Bergeijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boscheind omvat ca. 100 huizen (en ca. 30 vakantieaccommodaties) met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De karschop in buurtschap Boscheind, op het driehoekspleintje bij de Bosserdijk, dateert uit 1762. De karschop hoorde vroeger bij de langgevelboerderij van de familie Poppeliers aan de Dorpstraat. In 1970 heeft de gemeente Luyksgestel de karschop aangekocht van Nol Poppeliers en hem vakkundig laten restaureren. Voorheen werd de karschop jaarlijks door gemeentearbeiders verplaatst naar een locatie bij de St. Martinuskerk, waar hij dan in de kerstperiode dienst deed als kerststal. Het hele gebouw werd dan telkens op de laadbak van de gemeente-Unimog getild of gelierd en stapvoets naar het dorp gereden, en na de kerst gebeurde hetzelfde natuurlijk weer maar dan in omgekeerde volgorde. Niet alleen was dit jaarlijks een flinke klus, ook de constructie leed geleidelijk aan teveel van deze jaarlijkse verplaatsing. Er is toen gekozen voor een vaste plek op de huidige locatie. De karschop is opgebouwd uit de oude gebinten van de boerderij uit 1762 aan de Dorpstraat, waar in 1889 brand uitbrak. De nog goed gebleven eikenhouten gebinten heeft men toen gebruikt om de karschop van te bouwen. Vroeger was een karschop een algemeen voorkomend verschijnsel. Nu zijn ze zeldzaam. Dit exemplaar is een van laatste oude in de provincie. Het is inmiddels dan ook een gemeentelijk monument. Enkele jaren geleden is de karschop na inspectie van de draagconstructie van een nieuw rieten dak voorzien.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Buurtvereniging Boscheind richt de onder Bezienswaardigheden beschreven karschop tijdens de kerst- en nieuwjaarstijd jaarlijks - al zo'n drie decennia lang - in als kerststal, inclusief bezetting met vee. In de andere tijd van het jaar is het een geliefde schuilplek voor fietsers en wandelaars, die hier in groten getale het achterliggende bosgebied verkennen. De beelden in de kerststal zijn van de hand van Dimphy van Poppel, die de 'koppen' boetseerde naar gelijkenis van plaatselijke dorpsgenoten.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Boscheind is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

Reactie toevoegen