Bosch en Duin

Plaats
Dorp
Zeist
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

bosch_en_duin_natuurgebieden.jpg

Kaartje van de natuurgebieden van Utrechts Landschap rond Bosch en Duin. Het betreft met name het Numanbos, Ravenhorst,  Nieuw Zandbergen en de terreinen Biltseweg en Reelaan. (© www.utrechtslandschap.nl)

Kaartje van de natuurgebieden van Utrechts Landschap rond Bosch en Duin. Het betreft met name het Numanbos, Ravenhorst, Nieuw Zandbergen en de terreinen Biltseweg en Reelaan. (© www.utrechtslandschap.nl)

Bosch en Duin (2).JPG

Bosch en Duin.

Bosch en Duin.

Bosch en Duin (3).JPG

Bosch en Duin.

Bosch en Duin.

Bosch en Duin.JPG

Duinweg in Bosch en Duin.

Duinweg in Bosch en Duin.

Bosch en Duin

Terug naar boven

Status

Bosch en Duin is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudste vermelding van de plaatsnaam dateert uit 1913.

Naamsverklaring
"Van natuurromantiek doortrokken naam van het soort dat veel voorkomt bij landgoederen en buitenoorden."(1)

Terug naar boven

Ligging

Bosch en Duin ligt N van Zeist, NW van Huis ter Heide, Z van Den Dolder, O van De Bilt en Bilthoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bosch en Duin heeft ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Bosch en Duin is ontstaan vanaf ca. 1900, als het bosrijke gebied in trekt raakt bij rijke kooplieden uit de stad, die er een vakantiehuis laten bouwen.

Van 1901 tot 1941 was er een spoorlijn Bilthoven - Zeist, met een halte Bosch en Duin. - Foto's van de voormalige stationshalte.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Gezien de landschappelijke en maatschappelijke overeenkomsten tussen de nabijgelegen dorpen, is er door de inwoners een gezamenlijke Wijkvisie voor Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin (2006) opgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bosch en Duin heeft 7 rijksmonumenten, zijnde landhuis Lovdalla uit 1911 van architect Robert van 't Hoff op Amersfoortseweg 13-13a, Huis Ter Wege uit 1905 met koetshuis annex woonhuis en vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV-stijl op Amersfoortseweg 17, villa Hoog Duin uit 1905 van architecten H. Folkers en H. van Oostrum op Duinweg 21, voormalig koetshuis annex dubbele woning (van oorsprong tuinmans- en koetsierswoning) uit 1902 op Duinweg 31-33, en Villa De Uilenhorst uit 1904 op Duinweg 66.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Utrechts Landschap beheert de volgende natuurgebieden in Bosch en Duin:

Het Numanbos (19 hectare) dankt zijn naam aan de heer Numan, die vroeger zijn schapen liet grazen op de toen nog uitgestrekte heidevelden. Vandaag de dag is de heide verdwenen en bestaat het Numanbos vooral uit inlandse loofbomen zoals eiken. De rust en de variatie van het Numanbos zorgen voor een uitstekende vogelstand maar ook zoogdieren zoals eekhoorns en vleermuizen zijn er te vinden. Het Numansbos ligt tegen vliegveld Soesterberg aan. Deze ligging is de oorzaak van een aantal cirkelvormige bomkraters die zijn ontstaan tijdens een aanval op het vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De terreinen Biltseweg en Reelaan (resp. 9 en 3 ha) vormen rustige enclaves te midden van luxe woonhuizen. Beide gebieden zijn van belang voor de ecologische verbinding van onder andere Houdringe en het Panbos met het noordelijke deel van de Heuvelrug. Omdat in de gebieden open plekken voorkomen, vinden warmteminnende dieren zoals reptielen en insecten (waaronder graafwespen) er een geschikte leefomgeving.

Ravenhorst (9 hectare, ingang aan de Hobbemalaan en de Amersfoortseweg) is een wat ouder bos dat destijds was aangewezen als bouwterrein. Gelukkig zijn de bouwplannen niet doorgegaan en draagt Ravenhorst nog altijd bij aan het boskarakter van de omgeving. Het bosgebied bestaat hoofdzakelijk uit loofbomen als beuk, eik, berk en de Amerikaanse eik.

Nieuw Zandbergen (7 hectare, ingang aan de Hobbemalaan) is een restant van het gelijknamige landgoed. Het bezit een mooie afwisseling van bos, weilanden en lanen met voor een deel oude bomen. De moestuin en een weilandje worden omsloten door een bos met zware eiken en beuken uit circa 1850. Het gebied wordt doorsneden door een fietspad dat is aangelegd op het voormalige spoorlijntje Zeist - Bilthoven - Utrecht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bosch en Duin (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het prachtige full colour Bosch en Duin Magazine verschijnt 4x per jaar en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Belangenvereniging Bosch en Duin e.o. met o.a. een pagina met oude ansichten van het dorp.

- Sport: - Tennisvereniging Bosch en Duin.

- Zorg: - Zideris (begeleid wonen voor jongeren en jongvolwassenen).

Reactie toevoegen