Bosch en Duin

Plaats
Dorp
Zeist
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

bosch_en_duin_natuurgebieden.jpg

Kaartje van de natuurgebieden van Utrechts Landschap rond Bosch en Duin. Het betreft met name het Numanbos, Ravenhorst,  Nieuw Zandbergen en de terreinen Biltseweg en Reelaan. (© www.utrechtslandschap.nl)

Kaartje van de natuurgebieden van Utrechts Landschap rond Bosch en Duin. Het betreft met name het Numanbos, Ravenhorst, Nieuw Zandbergen en de terreinen Biltseweg en Reelaan. (© www.utrechtslandschap.nl)

Bosch en Duin (2).JPG

Bosch en Duin

Bosch en Duin

Bosch en Duin (3).JPG

Bosch en Duin

Bosch en Duin

Bosch en Duin.JPG

Duinweg in Bosch en Duin

Duinweg in Bosch en Duin

Bosch en Duin

Terug naar boven

Status

Bosch en Duin is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudste vermelding van de plaatsnaam dateert uit 1913.

Naamsverklaring
"Van natuurromantiek doortrokken naam van het soort dat veel voorkomt bij landgoederen en buitenoorden."(1)

Terug naar boven

Ligging

Bosch en Duin ligt N van Zeist, NW van Huis ter Heide, Z van Den Dolder, O van De Bilt en Bilthoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bosch en Duin heeft ca. 1.700 inwoners en zal derhalve ca. 700 huizen omvatten. In 2016 heeft het magazine Quote een top-10 gemaakt met buurten die in absolute zin de meeste huizen bevatten die 1 miljoen euro of meer waard zijn. In dat overzicht staat dit dorp op de 10e plek. Maar als je het bekijkt in relatie tot het totale aantal woningen in een plaats, kan dit dorp in die zin weleens op de 1e plek staan. Het betreft hier namelijk 375 huizen die 1 miljoen of meer waard zijn, en dat is dus iets meer dan de helft van het totale aantal huizen in dit dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Bosch en Duin is ontstaan vanaf ca. 1900, als het bosrijke gebied in trekt raakt bij rijke kooplieden uit de stad, die er een vakantiehuis laten bouwen.

Van 1901 tot 1941 was er een spoorlijn Bilthoven - Zeist, met een halte Bosch en Duin. - Foto's van de voormalige stationshalte.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bosch en Duin, kun je terecht onder de link, waar je in het linkermenu de geschiedenis van het dorp vindt, verdeeld in een aantal hoofdstukken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Gezien de landschappelijke en maatschappelijke overeenkomsten tussen de nabijgelegen dorpen, is er door de inwoners een gezamenlijke Wijkvisie voor Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin (2006) opgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bosch en Duin heeft 7 rijksmonumenten, zijnde landhuis Lovdalla uit 1911 van architect Robert van 't Hoff op Amersfoortseweg 13-13a, Huis Ter Wege uit 1905 met koetshuis annex woonhuis en vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV-stijl op Amersfoortseweg 17, villa Hoog Duin uit 1905 van architecten H. Folkers en H. van Oostrum op Duinweg 21, voormalig koetshuis annex dubbele woning (van oorsprong tuinmans- en koetsierswoning) uit 1902 op Duinweg 31-33, en Villa De Uilenhorst uit 1904 op Duinweg 66.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Utrechts Landschap beheert de volgende natuurgebieden in Bosch en Duin:

Het Numanbos (19 hectare) dankt zijn naam aan de heer Numan, die vroeger zijn schapen liet grazen op de toen nog uitgestrekte heidevelden. Vandaag de dag is de heide verdwenen en bestaat het Numanbos vooral uit inlandse loofbomen zoals eiken. De rust en de variatie van het Numanbos zorgen voor een uitstekende vogelstand maar ook zoogdieren zoals eekhoorns en vleermuizen zijn er te vinden. Het Numansbos ligt tegen vliegveld Soesterberg aan. Deze ligging is de oorzaak van een aantal cirkelvormige bomkraters die zijn ontstaan tijdens een aanval op het vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De terreinen Biltseweg en Reelaan (resp. 9 en 3 ha) vormen rustige enclaves te midden van luxe woonhuizen. Beide gebieden zijn van belang voor de ecologische verbinding van onder andere Houdringe en het Panbos met het noordelijke deel van de Heuvelrug. Omdat in de gebieden open plekken voorkomen, vinden warmteminnende dieren zoals reptielen en insecten (waaronder graafwespen) er een geschikte leefomgeving.

Ravenhorst (9 hectare, ingang aan de Hobbemalaan en de Amersfoortseweg) is een wat ouder bos dat destijds was aangewezen als bouwterrein. Gelukkig zijn de bouwplannen niet doorgegaan en draagt Ravenhorst nog altijd bij aan het boskarakter van de omgeving. Het bosgebied bestaat hoofdzakelijk uit loofbomen als beuk, eik, berk en de Amerikaanse eik.

Nieuw Zandbergen (7 hectare, ingang aan de Hobbemalaan) is een restant van het gelijknamige landgoed. Het bezit een mooie afwisseling van bos, weilanden en lanen met voor een deel oude bomen. De moestuin en een weilandje worden omsloten door een bos met zware eiken en beuken uit circa 1850. Het gebied wordt doorsneden door een fietspad dat is aangelegd op het voormalige spoorlijntje Zeist - Bilthoven - Utrecht.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bosch en Duin, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bosch en Duin (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Artikelen over Bosch en Duin op Quotenet.nl.

- Nieuws: - Het prachtige full colour Bosch en Duin Magazine verschijnt 4x per jaar en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - "Vereniging Bosch en Duin en omstreken is in 1923 opgericht. Het is een vereniging die de belangen van de inwoners ter harte neemt, vertegenwoordigt en verdedigt. Hun werkgebied beslaat de kernen Bosch en Duin, Huis ter Heide en Den Dolder, globaal tussen de Amersfoortseweg en de spoorlijn in Den Dolder. De vereniging bestaat uit een bestuur en een aantal commissies. De aandachtsgebieden zijn ruimte, verkeer, veiligheid, natuur en milieu. Met zijn allen streven zij naar een goed samenspel met de gemeente Zeist en de verantwoordelijke instanties.

Het is de oudste buurtvereniging van de gemeente Zeist; telt meer dan 500 aangesloten huishoudens; brengt in nieuwsbrieven haar leden op de hoogte van wat er speelt; organiseert iedere 3e woensdag van de maand een sociëteitsavond met een maaltijd en een lezing; beheert en onderhoudt de website verenigingboschenduin.nl; geeft het kwartaalblad Bosch & Duin Magazine uit. Met dit alles is de vereniging een van de actiefste buurtverenigingen van Nederland."

- Sport: - "Tennisvereniging Bosch en Duin (TVBD) staat bekend om: het prachtig gelegen park, omgeven door bos; 8 Canada Tenn banen die het hele jaar bespeelbaar zijn; de baanbeschikbaarheid (je hoeft meestal niet te wachten op een baan); de vele activiteiten en evenementen georganiseerd door onze commissies; het jaarlijkse drukbezochte open toernooi; het gezellige clubhuis en de bar met vriendelijke prijzen (in eigen beheer); de actieve deelname aan zowel voorjaars- als najaarscompetitie; gezelligheid, openheid en sportiviteit. Kijk gerust rond op onze site, maak kennis met TVBD en ontdek wat de club je te bieden heeft als lid, bezoeker of deelnemer van een van onze evenementen."

- "Bridgeclub Bosch en Duin is opgericht in 1978 en heeft ca. 100 leden. Zij is ontstaan vanuit een spontaan initiatief van enkele leden van de tennisvereniging, waar de club ook onderdak vindt. Naast de doelstelling het beoefenen en bevorderen van het bridgespel, vormen ook de onderlinge vriendschap en gezelligheid onmisbare elementen voor het succes van deze vereniging. Wekelijks worden daarvoor vanaf de eerste donderdag in oktober tot eind maart onderlinge competitieavonden georganiseerd. Wij spelen in drie lijnen: A, B en C. De club organiseert ook feestelijke drives, zoals met Kerst en aan het einde van het seizoen. In het zomerseizoen is er elke 14 dagen een zomerdrive, die ook toegankelijk is voor introducés. Een aspirant-lid dient tevens lid te zijn van de tennisvereniging (en bij een paar in ieder geval een van de twee personen)."

- Zorg: - Op Zideris-locatie Bosch en Duin (begeleid wonen voor jongeren en jongvolwassenen) woon je heel plezierig in een sfeervolle, oude villa in het bos. Samen met andere jongeren en jongvolwassen kun je spelen in de tuin, naar school gaan of leuke dingen ondernemen. Er zijn 11 slaapkamers en 2 studioappartementen.

- "Het liefst blijven we zo lang mogelijk thuis wonen. Helaas kan dat niet altijd. Gelukkig zijn er zorginstellingen waar het, ondanks alles, goed toeven is. Zo ook bij Accolade Wijngaard! Wonen in De Wijngaard betekent wonen in een rustige, prachtige bosrijke omgeving in Bosch en Duin, in het midden van het land, vlakbij de A28. In een kleinschalige en huiselijke omgeving heb je de beschikking over een eigen zit/slaapkamer die je naar eigen wens kunt inrichten. Daarnaast deel je een gezamenlijke huiskamer met keuken. Een woongroep telt 8 bewoners. Er zijn 6 woongroepen waar mensen wonen die somatische zorg nodig hebben en 11 woongroepen waar zorg wordt geboden aan mensen met dementie (psychogeriatrische zorg). Verder zijn er in het pand diverse faciliteiten waar je gebruik van kunt maken. Er is een restaurant, een (revalidatie)tuin, een kapsalon, pedicure, tandarts etc. En ook een cadeauwinkel. Voor familie en vrienden is er een logeerkamer beschikbaar."

- Marco Ouwehand is in 2013 gestart met verpleeghuis Martha Flora in Den Haag, genoemd naar zijn moeder, die hij de beste zorg wilde bieden, en uiteraard ook anderen in een soortgelijke situatie (dementie). Inmiddels zijn er al ca. 10 vestigingen. In 2018 is er ook een vestiging van Martha Flora in Bosch en Duin gerealiseerd (Duinweg 26). Op de aangekochte grond heeft men een nieuw complex kunnen realiseren. Voordeel daarvan is dat alles gelijkvloers is en optimaal is ingedeeld naar de behoeften van de 27 bewoners.

Ouwehand: "Wij beogen de beste dementiezorg te geven die er is. In vergelijking met andere zorgaanbieders hebben wij een veel hogere personele bezetting, en er is geen vast dagprogramma. We kijken wie jij bent en wat jou de meeste voldoening geeft. Natuurlijk doen we ook activiteiten. Maar in de leefruimte is geen gedwongen omgang met andere mensen. Wat goed genoeg is voor mijn moeder, is ook goed voor jouw moeder.” Gesloten afdelingen, zoals verpleeghuizen die kennen, zijn er in de verpleeghuizen van Martha Flora niet. "De bewoners hebben van hun eigen studio een tag waarmee ze erin en eruit kunnen. Pas als iets écht niet meer kan, komen wij in actie. Mensen kunnen bij ons tot het einde blijven, tenzij er heel ingewikkelde psychiatrische complicaties zijn." Gekookt wordt er in het huis zelf. De bereiding van het eten en het eten zelf gebruiken ze waar mogelijk als activiteit voor de bewoners. Verder is er per samenleving (een van 13 bewoners en een van 14 bewoners) een huiskamer, bibliotheek, woonkeuken, tuinkamer en atelier.

Reactie toevoegen