Bosch

Plaats
Buurtschap
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bosch

Terug naar boven

Status

- Bosch is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Cranendonck. T/m 1996 gemeente Budel.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Budel.

- De buurtschap Bosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1307 kopie 17e eeuw Henricus de Silua, 1794 Bosch.

Naamsverklaring
Betekent bos 'hoog hout, geboomte', Latijns silva 'bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Boschdijk, Boschdijkdwarsstraat (het gedeelte van deze straat rond het kruispunt met de weg Bosch en NO daarvan), Burg. Van Houtstraat (het gedeelte van deze straat tussen de kruispunten met de weg Meemortel en Laarstraat; O zijde), Grote Hoefstraat, Veestraat en Randweg-Oost (het gedeelte van deze weg vanaf het kruispunt met de Boschdijk tot rond de weg Bosch). De buurtschap ligt direct O van het dorp Budel, N van het dorp Budel-Dorplein, NO van het dorp Budel-Schoot, NW van Kempen Airport, WNW van de stad Weert, ZO van het dorp Soerendonk en ZZW van het dorp Maarheeze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bosch 29 huizen met 159 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Reactie toevoegen