Bontemorgen

Plaats
Buurtschap
Buren
Betuwe
Gelderland

Bontemorgen

Terug naar boven

Status

- Bontemorgen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. T/m 1998 gemeente Lienden.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lienden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1913 Bontemorgen.

Naamsverklaring
Gelegen ten oosten van Zevenmorgen. Een morgen is een vlaktemaat en betekent 'zoveel land als men met een span op één morgen beploegen kan'. Volgens het WNT komt Bonte dikwijls voor bij boeren als naam van een koe.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bontemorgen ligt rond de gelijknamige weg, N van Lienden, en grenst in het N aan de uiterwaarden van de Neder-Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bontemorgen heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Eric Wijnacker raadt je aan om een keer door deze buurtschap te kuieren: "Vanaf de Rijndijk voert een smal, kaarsrecht weggetje langs enkele tientallen huizen die dicht bij elkaar staan. Bontemorgen is een openluchtmuseum op zichzelf. Zo heel af en toe wandel ik er wel eens rond. Ietwat argwanend bekeken door de bewoners die normaliter iedereen wel kennen die zich op het weggetje laten zien. Maar toch vriendelijk groeten als ze die nieuwsgierig om zich heen kijkende grijze man zien kuieren. Als je wil ervaren dat het leven in Rivierenland goed is, dan is kuieren door deze buurtschap een aanrader."

Reactie toevoegen