Bong (Velden)

Plaats
Buurtschap
Venlo
Noord-Limburg
Limburg

Bong (Velden)

Terug naar boven

Status

- Bong is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venlo.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Velden.

- De buurtschap Bong heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1803-1820 Bonger Heide, Bonger Veld, Bonger Dennen Bosch, 1913 De Bong.

Naamsverklaring
Op grond van de naamsovereenkomst met de gelijknamige buurtschap bij Baarlo misschien een ing-afleiding van het Middelnederlandse boede 'huisje, houten gebouwtje, schuur'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bong ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Bongveldweg, Bongzijweg en Rijksweg (de N271; O zijde). De buurtschap ligt ongeveer halverwege de dorpen Lomm en Velden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bong omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het wegkruis in buurtschap Bong is waarschijnlijk gebouwd in 1428. In 1929 is hij verhuisd van de kapel O.L. Vrouw der Zeven Smarten naar de huidige locatie. Vanaf dat jaar tot omstreeks 1970 was er jaarlijks in oktober een processie naar de kapel van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand. Tijdens deze tocht stopte met altijd bij dit kruis voor het bidden van een tientje van de rozenkrans.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het hierboven beschreven wegkruis is opgenomen in de via de link gratis te downloaden route 'Kruisen en kapellen: Fietsen met een devoot tintje' (fietsroute door Arcen, Velden en Lomm).

Reactie toevoegen