Bommerig

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Bommerich compilatie (Kopie).jpg

Diverse uitzichten op het idyllische buurtschapje Bommerig

Diverse uitzichten op het idyllische buurtschapje Bommerig

DK_20111015_6759_Bommerig_vakwerkhoeve.jpg

Bommerig, fleurig detail vakwerkhoeve

Bommerig, fleurig detail vakwerkhoeve

DK_20111015_6760_Geuldal_omgeving_Bommerig.jpg

Bommerig, blik vanaf deze buurtschap op de Vijlenerbossen

Bommerig, blik vanaf deze buurtschap op de Vijlenerbossen

Bommerig

Terug naar boven

Status

- Bommerig is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Bommerig valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mechelen.

- In de omgeving van buurtschap Bommerig staan wel richtingbordjes die erheen verwijzen, maar ter plekke staan geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes 'Bommerigerweg' kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens (1) Bumerich, volgens (2) Bómmerig.

Oudere vermeldingen
1536 Bamberg, 1696 Bommerich.

Naamsverklaring
In de omgeving liggen verschillende plaatsen waarvan de namen eindigen op -berg: Kleeberg, Kosberg, Schweiberg. Bamberg is mogelijk ontstaan uit Banberg*, ‘de onder de rechtsban vallende berg’. Vergelijk Banholt. De Duitse plaatsnaam Bamberg, 902 Babenberh betekent echter 'burcht van Babo'.(3)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bommerig ligt Z van het dorp Mechelen en NO van het dorp Epen, rond de Bommerigerweg (de weg van Mechelen naar Camerig). De buurtschap ligt verder ZW van het dorp Vijlen en N van de plaats Sippenaeken in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bommerig 16 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Bommerig heeft 10 rijksmonumenten. Het betreft 9 vakwerkhuizen, plus het pand Emmaus (Bommerigerweg 23) aan de voet van het Elzetterbos, in 1905 gebouwd door de paters redemptoristen als buitenverblijf voor priesterstudenten. Tot 1968 was het gebouw als buitenverblijf in gebruik. In 1995 is het pand herbestemd tot woonhuis. Gedurende de tijd dat het als buitenverblijf in gebruik was, is door de priesterstudenten een verzameling aan rotsblokken en keien naar het buitenverblijf versleept. Dit zijn zogeheten sterrenstenen; ruwe blokken vuursteen die met kiezelcement aan elkaar zijn geplakt. In het bos resteren nog enkele van deze blokken, als onderdeel van het Geologisch monument Sterrenstenen. De auteur van dit artikel beschrijft zijn bezoek aan de Sterrenstenen, en verbaast zich er over dat er ter plekke wel een informatiepaneel van Staatsbosbeheer staat, maar dat zij haar wandelroute hier niet langs laat lopen, en er aan de route ook niet naar verwijst. Een duidelijke 'gemiste' kans, omdat de kans niet groot is dat een wandelaar hier zomaar uit zichzelf terechtkomt. Ook het onderhoud liet althans ten tijde van het schrijven van dat artikel te wensen over; de stenen waren en zijn wellicht nog altijd zodanig met mos begroeid dat nauwelijks te zien is dat het vuurstenen betreft.

- In buurtschap Bommerig staat een wegkruis aan de Bommerigerweg, op de hoek met de Weyerweg.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bommerig, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen