Bocholtzerheide

Plaats
Buurtschap
Simpelveld
Heuvelland Parkstad
Limburg

DK_20111016_6828_Plaatsnaambord_Bocholtzerheide.jpg

Bocholtzerheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld. T/m 1981 gemeente Bocholtz.

Bocholtzerheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld. T/m 1981 gemeente Bocholtz.

DK_20111016_4117_Bocholtzerheide_hoeve_in_kalkbreuksteen.jpg

Bocholtzerheide, hoeve in kalkbreuksteen

Bocholtzerheide, hoeve in kalkbreuksteen

DK_20111016_6835_Bocholtzerheide_in_de_voorgrond.jpg

Buurtschap Bocholtzerheide, met op de achtergrond het dorp Bocholtz

Buurtschap Bocholtzerheide, met op de achtergrond het dorp Bocholtz

Bocholtzerheide

Terug naar boven

Status

- Bocholtzerheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld. T/m 1981 gemeente Bocholtz.

- De buurtschap Bocholtzerheide valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bocholtz.

- De buurtschap Bocholtzerheide heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen - dus een 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Bóchezerhei.

Oudere vermeldingen
Bocholzerheide, 1803-1820 Bocholtzheit, 1835 Bocholzereide, 1838-1857 Bocholtzer heide, 1840 Bocholzerheid, 1840 Bockholtzerheide, 1866 Bocholtzerheide.

Naamsverklaring
Betekent heide 'onontgonnen veld, vlakte' behorend bij Bocholtz.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bocholtzerheide ligt W van het dorp Bocholtz, tussen dit dorp en de buurtschap Baneheide. De buurtschap ligt verder N van de Duitse plaats Orsbach en het dorp Lemiers, NO van de dorpen Nijswiller, Wahlwiller en Vijlen, OZO van het dorp Eys, Z van het dorp Simpelveld en ZW van de A76 en het internationale bedrijventerrein Avantis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bocholtzerheide 35 huizen met 140 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bocholtzerheide heeft 1 rijksmonument, zijnde de vakwerkhoeve uit ca. 1750 op Baneheiderweg 36.

- Net als de dorpen en buurtschappen in de omgeving, is ook buurtschap Bocholtzerheide royaal voorzien van fraaie wegkruisen. Onder de link vind je ze alle 5 gefotografeerd en beschreven.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Sport: - De buurtschap heeft een eigen voetbalvereniging: het in 1959 opgerichte RKVV WDZ Bocholtzerheide. Dat RKVV spreekt wel voor zich, maar voor het geval je je afvraagt wat die afkorting WDZ betekent: dat betekent 'Wilskracht Doet Zegevieren'. - Facebookpagina Vrouwenteam WDZ. "WDZ heeft begin 2020 na een jaar heel hard werken het project 'Duurzame club' afgerond. Aan de ene kant was het zelf energie opwekken middels zonnepanelen al enkele jaren geleden opgepakt. Nu was de andere kant aan de beurt: het besparen op het gebruik van energie. De verlichting in kleedlokalen en kantine is helemaal vervangen door LED-verlichting. In alle ruimtes zijn bewegingsschakelaars aangebracht. De diepvriezers en de oude wasmachines zijn vervangen door zeer energiezuinige apparatuur. Op de voetpaden langs de velden is LED-verlichting aangebracht. En nu is ook de conventionele veldverlichting op de velden A en C vervangen door LED-lampen. En op ons hoofdveld, veld B, staat een spiksplinternieuwe wedstrijdverlichting, uiteraard met LED-lampen.

Het project is financieel mogelijk gemaakt door subsidies van rijks- en provinciale overheid, een bijdrage van de gemeente Simpelveld en sponsoring van de Rabobank, Elektro Scheppers en RTV Geelen. De veldverlichting is gerealiseerd door Insta Zuid. Een aantal WDZ-vrijwilligers heeft een enorme berg werk verzet, waarvoor onze hartelijke dank. Alle reden voor een feestje en dat hebben we dan ook ghouden. Op 7 februari 2020 hebben we de lichtinstallatie officieel in gebruik genomen met een vriendschappelijke wedstrijd van WDZ Bocholtzerheide tegen de 3e divisie club Groene Ster, waarna een daverende 'LED's Party' volgde."

- "Niet in de vorige eeuw, maar in de eeuw daarvoor, in 1891 om precies te zijn, is op de Bocholtzerheide een kruisboogschutterij opgericht. Men koos voor de Heilige Henricus als schutspatroon van de vereniging. Natuurlijk werd de vereniging naar haar patroon genoemd. In haar lange verenigingsgeschiedenis kende K.E. Kruisboogschutterij Sint Henricus vele hoogtepunten. Tot deze hoogtepunten kunnen zeker de jubilea worden gerekend. Zo zal de viering van het 110-jarig bestaan u allen nog vers in het geheugen liggen, ook al is het alweer bijna 20 jaar geleden. Een daverend feest waarover nog lange tijd is nagepraat. De enorme drukte in het feestpaviljoen, het talrijke publiek langs de optochtroute, de rondvluchten in een helikopter zijn slechts enkele hoogtepunten van de festiviteiten in de zomer van 2001.

Momenteel is Henricus nog altijd een bloeiende vereniging, die barst van activiteiten. In 2019 hebben de leden van de schutterij de handen fors uit de mouwen gestoken om het clubgebouw een facelift te geven, waarbij het gebouw ook flink is uitgebreid. Op het resultaat mag men uitermate trots zijn, te meer daar ook de accommodatie rond het schutterslokaal eens flink onder handen is genomen. Een vereniging die met een bescheiden ledenaantal tot dergelijke grootse daden in staat is verdient een heel mooi jubileumfeest. Zeker als we daarbij in ogenschouw nemen welke betekenis deze schutterij heeft voor de hele gemeenschap van Bocholtzerheide; niet alleen voor het bewaren van ons cultureel erfgoed, maar ook door hun voortdurende bereidheid om bij allerlei activiteiten in de buurtschap ssistentie te verlenen."

Op de site van Kruisboogschutterij Sint Henricus uit Bocholtzerheide lezen wij dat hun kruisbogen niet zomaar de eerste de beste van de Action zijn, bij wijze van spreken, maar dat er heel wat vakwerk bij komt kijken. Wij hadden daar geen idee van, en jij als lezer van dit stukje vast ook niet (tenzij je lid bent van een dergelijke vereniging natuurlijk), daarom citeren wij dit leerzame stukje hier graag: "De kruisbogen van Sint Henricus worden gemaakt van sierlijk generfd essehout, 6 millimeter dikke stalen bladveren, nylondraad, touw, messing, leer en ijzer. De kruisbogen zijn ongeveer een meter lang en wegen tussen de 7 en 10 kilo. De boog bestaat uit vier delen: de kolom of lade; een boog van hout, hoorn of staal; en pees van henneptouw of nylondraden; een span- en aftrekinrichting. Met de pees, bestaande uit tussen 200 en 250 nylon vislijntjes, wordt de boog gespannen. Elke draad kan een trekkracht van ruim 14 kilo weerstaan.

Met een hefboomspanner wordt de pees naar achter getrokken en in een pal gespannen gehouden. Op enkele centimeters afstand ligt de pijl in een messing of staal beklede gleuf van de kolom. Als de trekker wordt overgehaald, schiet de pees los en slaat de pijl met een enorme kracht weg. De trekker en het spanmechanisme, vervaardigd door een fijnbankwerker, is aan het einde van de geleiding aangebracht. Met zaag, vijl en rasp wordt het hout tot de kolom gemodelleerd, die uitloopt in een kolf. Het uiteinde van de kolf wordt met leer bekleed. Vlak achter de kop van de kolom wordt een gat geboord, waar de in vier verschillende lengten - van groot naar klein - gezaagde bladveren door worden geschoven. Met een bout, dwars door de voorkant, worden ze klem gezet. Touw wordt om de veren gewikkeld opdat ze niet over elkaar schuiven. De bovenste en langste bladveer heeft "oren", waarin de lussen van de pees worden gehangen."

Reactie toevoegen