Bloois

Plaats
Verdwenen plaats
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Bloois

Terug naar boven

Status

- Bloois is een voormalige buurtschap, voormalige heerlijkheid en voormalige gemeente in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1814. In 1815 over naar gemeente Bommenede, per 4-4-1866 over naar gemeente Zonnemaire, in 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- Het wapen van Bloois komt in de 17e eeuw voor als heerlijkheidswapen en werd als gemeentewapen bevestigd op 31 juli 1817. De gemeente was echter in 1815 al toegevoegd aan de gemeente Bommenede. Dat was dus mosterd na de maaltijd...

- Het grondgebied van deze voormalige buurtschap en gemeente valt tegenwoordig onder het dorp Zonnemaire.

Terug naar boven

Naam

Gemeente Bommenede
De gemeente Bommenede werd ook wel 'Bommenede en Bloois’ genoemd.

Oudere vermeldingen
Blois, Bloys, Blooys, Blooijs, Bloijs, Beloys, Baloys, Bulloys, 1840 Bloois.

Naamsverklaring
De naam komt van de familie Van Bloois, de toenmalige eigenaren van de grond.

Terug naar boven

Ligging

Bloois lag ZO van Brouwershaven, W van Zonnemaire.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bloois 10 huizen met 45 inwoners. Tegenwoordig staan ter plekke nog maar twee boerderijen: Buitenlust aan de Blooisedijk en een hoeve op de hoek van de Blooisedijk en de Boogaardweg (die op Google Maps foutief als Boogerdweg staat vermeld).

Terug naar boven

Geschiedenis

Bloois werd ingedijkt in 1425 en behoorde oorspronkelijk tot Holland, maar is in 1687 samen met Bommenede aan de Staten van Zeeland afgestaan.

- Inventaris van de archieven van het Waterschap Bloois en Oud-Bommenede (1794-1958). Dit waterschap is in 1959 opgegaan in Waterschap Schouwen-Duiveland.

- Beschrijving van Bloois in Van der Aa(1).

Reactie toevoegen