Blitterswijck

Plaats
Dorp
Venray
Noord-Limburg
Limburg

blitterswijck welkom (Kopie).jpg

Welkom in Blitterswijck!

Welkom in Blitterswijck!

Blitterswijck

Terug naar boven

Status

- Blitterswijck is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venray. T/m 30-6-1969 gemeente Meerlo. Per 1-7-1969 over naar gemeente Meerlo-Wanssum, in 2010 over naar gemeente Venray.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Blitterswijck grenst in het NW aan Wanssum en Well, in het O aan de rivier de Maas en Wellerlooi, in het ZO aan Broekhuizenvorst, in het Z aan Swolgen en in het ZW aan Meerlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Blitterswijck 83 huizen met 444 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 440 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Blitterswijck.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blitterswijck heeft 4 rijksmonumenten.

- RK kerk van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte.

- Molen Theodorus.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (eind juli / begin augustus).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Blitterswijck.

- Nieuws: - Nieuws uit Blitterswijck op Twitter.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Blitterswijck.

- Dorpshuis: - De intentie is om in of vanaf 2016 het 60 jaar oude gemeenschapshuis van Blitterwijck te verbouwen tot een Multifunctioneel Gemeenschapshuis, waar o.a. ook de jongerensoos, de ouderenvereniging en de gymclub onderdak kunnen krijgen. Dit betekent dat deze clubs hun oude locatie verlaten. Er is al een ontwikkelaar gevonden die op die locatie een aantal woningen voor bijzondere doelgroepen wil realiseren.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Sint Anna is een brede basisschool. Dit betekent dat ze samenwerken met meerdere instanties onder één dak. Zo zijn de peuterspeelzaal en een bibliotheeksteunpunt gehuisvest in de school en zijn er contacten met de buitenschoolse opvang. De basisschool neemt een centrale rol in het dorp Blitterswijck in en is een ontmoetingsplek voor jong en ouder. De school heeft ca. 90 leerlingen.

De school vindt dat ouders primair verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van het eigen kind. De opvoedingstaak wordt echter voor een belangrijk deel toevertrouwd aan het lerarenteam. Dat vraagt om gezamenlijke verantwoordelijkheid en onderling vertrouwen. Dit betekent dat zij de ouders intensief bij de school willen betrekken.

De Dynamiek-scholen werken samen in clusters. Samen zorgen ze voor goed onderwijs, door bijv. van en met elkaar te leren, goede ideeën te halen en te brengen bij andere scholen, samen na te denken over de inzet van personeel. De Dynamiek-scholen zijn verdeeld over 3 clusters. Basisschool Sint Anna in Blitterswijck is onderdeel van het cluster met de scholen de Twister (Horst), de Mariaschool (Tienray), Megelsheim (Meerlo), de Klimboom (Swolgen) en de Peddepoel (Wanssum).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Blitterswijck Kerkstraat en - idem Hervormd.

Reactie toevoegen